Heb ik de thermostaatkranen juist geinstalleerd?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Geachte forumleden,

Via de zoekfunctie enkele nuttige antwoorden gevonden en ik vermoed dat ik het probleem en oplossing heb gevonden. Ik vraag aan jullie bevestiging of mij vermoeden / oplossing juist is.

Onlangs heb ik alle verwarmingskranen (handkranen) vervangen door thermostaatkranen (TK) Danfoss. Dus ook in de woonkamer waar de wandthermostaat (WT) hangt.

De (TK) in de woonkamer staat helemaal open en de WT 19.

De ketel slaat aan en begint met zijn programma, de WT geeft aan dat de ketel brandt dmv een vlamsymbool. Op een bepaald moment slaat de ketel af en geeft melding 9 "Regelstop brander uit op maximaal temperatuurinstelling".

In alle overige vertrekken is het lekker op temperatuur behalve in de woonkamer. WT geeft aan dat het 18 graden is terwijl ik deze heb ingesteld op 19 graden. En geeft nog steeds een vlamsymbool ten teken dat de ketel brandt! Het ingeven van een gewenste hogere temperatuur 20 graden doet de ketel niet aanslaan.

Vermoeden
De (TK) in de woonkamer sluit zichzelf af omdat hij op de gewenste temperatuur is. Ondanks dat deze op 5 staat en niet dicht zou mogen gaan! Daarnaast hebben de (TK) zich in de overige vertrekken zichzelf ook afgesloten omdat de gewenste temperatuur bereikt is.

Met als gevolg dat de ketel zijn warmte niet kwijt kan en het ketelwater zijn maximum temperatuur bereikt. Vervolgens schakelt de ketel zichzelf uit totdat het ketelwater weer onder de maximum temperatuur is. En omdat de kamertemperatuur nog niet op het gewenst niveau is geeft de (WT) aan dat de ketel nog brandt .

Installatie inclusief ketel is niet voorzien van een zgn "bypass"

Oplossing 1
Verwijder in de woonkamer de thermostaatkraan en vervang deze voor een gewone handkraan en zet deze helemaal open. De radiator is dan de zgn "bypass". En de wandthermostaat functioneerd weer optimaal.

Oplossing 2
Laat de in de woonkamer de thermostaatkraan zitten en voorzie de installatie van een zgn "bypass".

Klopt mijn vermoeden en bedachte oplossingen?

Info over de installatie
Ketel: NOx VR28
Thermostaat: Honeywell Chronotherm III
 
Thermostaatkranen in de ruimte waar ook de thermostaat zich bevind is geen mooie oplossing, wanneer de kraan eerder afsluit dan de gevraagde temperatuur op de thermostaat krijgt u geen warmte in de kamer en kan de thermostaat er niet opreageren, voor de thermostaat blijft de warmtevraag dan aanwezig en de ketel zal blijven branden.
 
Gewoon de knop van de thermonstaatkraan in de woonkamer verwijderen en hij werkt weer goed.
Kijk ook even of er voldoende lucht stroom is bij de radiator.

P.S Twee kapiteins op één schip werkt ook niet.
 
De vraag blijft nog over of je thermostaatkranen hebt met een voorinstelling.

Zo ja dan zal je die per radiator moeten instellen op het vermogen van de radiator en met de daarbij behorende drukverschil die de pomp levert.
Ook zul je in dat geval de voetventielen geheel open moeten draaien van alle radiatoren.

Ga na wat voor tk's je hebt gemonteerd en geef het type aan.

Normaal hoef je in de kamer waarop gemeten wordt geen tk te plaatsen.
 
Beste Jan, MarcoDEZICHT en Bundy,

Thanx voor jullie snelle reactie op mijn posting. Ga morgen gelijk aan de slag en vervang de thermostaatkraan in de woonkamer voor een handkraan en ga er weer lekker warmpjes bijzitten :D .

Is het op deze site ook mogelijk jullie een waardering te geven mbv bijvoorbeeld punten?

Groet André alias Jack Hals
 
Blijft alleen de vraag over wat voor type afsluiters er opzitten, dit heeft ook gevolgen als je ze in de woonkamer weghaalt.
 
Beste Chathanky,

Het type afsluiter is Danfoss recht 1/2 RA-FN 15.
Het type voeler is Danfoss regelelement met ingebouwde voeler RA 2980

Groet André
 
Deze is zonder voorinstelling, daar hoef je verder niet naar om te kijken, degene in de woonkamer kun je gewoon achterwege laten, en een gewone afsluiter plaatsen.
 
Een thermostaatkraan zonder voorinstelling mag toch gewoon blijven zitten wanneer je de kop eraf haalt ?
 
Dat mag ook wel Jan, als dit het geval was had hij ze wel per radiator moeten instellen voor een goede werking, maar in dit geval hoeft dit dus niet.
 
Chathanky schreef;
Deze is zonder voorinstelling, daar hoef je verder niet naar om te kijken, degene in de woonkamer kun je gewoon achterwege laten, en een gewone afsluiter plaatsen.

Vooral dat laatste bracht me aan het denken, dit is dus niet nodig ?
 
Maar service man als je een mooie omkasting om de radiator heb dan werkt de schaalverdeling ook niet meer.
Dan blijft de warmte onder de vensterbank hangen .

Maar dit kom je vast ook wel tegen in de praktijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan