Hartafstand badkamerkraan net te groot.

TMG1961

  • #1
Ik ben langzaam aan verschillende dingen in mijn huis aan het opknappen. Vandaag wilde ik de badkamer kraan vervangen, had er een paar weken geleden een gekocht maar door ziekte nog niet aan toegekomen deze te plaatsen.

De oude kraan en de nieuwe hebben beide 150 mm hartafstand. Dus zou moeten passen. Echter nadat ik oude verwijderd heb blijkt de nieuwe niet te passen. De hartafstand is niet exact 150 mm maar 152 mm. Dus past het niet.

De warm en koudwaterleiding is aangesloten op een muurplaatkoppeling.

Is er een mogelijkheid de kraan aan te sluiten zonder alles te verwijderen en opnieuw aan te sluiten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als het goed is, zit de kraan aan S-koppelingen gemonteerd. Deze kun je eruit draaien, opnieuw verpakken en juist (dus waterpas en op de juiste hij maat) weer terugdraaien.

Soms is het ook voldoende om één van de twee iets te verdraaien. In dat geval ALLEEN rechtsom draaien!
 

TMG1961

  • #3
Hoi Hessie,

Bedankt voor je reactie.
ER zijn geen S-koppelingen gebruikt. De waterleidingen zijn aan muurplaatkoppelingen gesoldeerd en deze hebben ze aan de muur geschroefd.

Huidige situatie:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Schroeven van de muurplaat even lossen, muurplaten ieder 1 mm opschuiven (evt.ook de zadels op de leidingen even losdraaien). Daarmee moet het passen en kun je alles weer vastzetten. Zorg wel dat je links en rechts om en om in gelijke slagen vastdraait.
 

TMG1961

  • #5
Ik begrijp niet hoe je dat wil doen. De waterleiding is vast gesoldeerd aan de muurplaten. Dus iedere muurplaat 1 mm richting elkaar verschuiven gaat niet lukken.

Ben al hele tijd aan het zoeken naar een oplossing aangezien er momenteel geen budget is om leidingen opnieuw aan te sluiten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Wat bedoelt wordt is dat je de muurplaten even los moet schroeven van de muur.
En dat je eventuele beugels waarmee de leiding op de muur vast zit ook even los moet halen.
Daardoor ontstaat er wat ruimte in de ligging van de leidingen en kan je ze waarschijnlijk alle twee 1 mm naar elkaar toe bewegen.
Dus:
1 eerst de oude kraan losnemen terwijl de muurplaten nog vast zitten,
2 muurplaten en beugels losnemen,
3 de nieuwe kraan monteren op de muurplaten waarbij je telkens links en rechts de wartels er wat verder op draait (vergeet de rubbertjes in de afsluiting niet)
4 als de nieuwe kraan vrijwel vastzit schroef je de muurplaten en de beugels weer vast en zet je daarna de kraan met een laatste slag goed vast.

De schroefjes van de muurplaat zullen nu misschien iets scheef staan.
 

TMG1961

  • #7
Bedankt voor de uitgebreide uitleg Frank.

Het is uiteindelijk gelukt de kraan te monteren. Echter bleek dat de warmwaterkant lekte. Dus de kraan terug gebracht en nieuwe meegenomen.

Zal deze morgen installeren, weet nu hoe het moet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu