Hartafstand thermostaatkraan, 120mm naar 150mm?

AEerkes

  • #1
Wij zijn bezig met de verbouwing van onze badkamer.
Nu wil ik een nieuwe thermostaatkraan bestellen, maar ik zie vrijwel alleen kranen met een hartafstand van 150mm?
De aansluiting in onze douche heeft een hartafstand van 120mm. Maar kan hier vrijwel niks voor vinden.
Is er een manier om dit aan te passen/ op te lossen?
Alvast bedankt!
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
Optie 1, de muur open hakken en de muurplaat vervangen voor 1 met hart afstand 15 cm. Optie 2, zoeken naar een kraan met hart afstand 12 cm, deze zijn er wel. Optie 3, s-koppelingen kopen van 3/8 naar 3/4 met grote sprong, dan past er een kraan van 15 cm op.
 

AEerkes

  • #3
Bedankt!
In het geval van de s-koppeling: hoe zit dat dan met de diepte van aansluiting thermostaatkraan vanaf de muur. Ik zou dat er zelf wel prima op kunnen zetten, maar vraag mij vooral af of dit dan wel netjes af te werken is.
Want als dit een vrij eenvoudige oplossing is, dan gaat toch niemand de muur uithakken?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #4
Je hebt van Gr..e het bekende Duitse merk s-kopelingen die de sprong maken achter de rozetten, dus ziet het er hetzelfde uit als met een gewone koppeling. Voorwaarde is wel dat de aansluiting in de muur waterpas zit, want je hebt bijna geen stel mogelijkheid meer, die wordt gebruikt om de sprong van 1.5 cm te maken.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

AEerkes

  • #5
Heel erg bedankt voor je info en het mee denken.
Zal kijken wat voor ons de juiste optie is.
Mvg
 

Tuska

  • #6
Hetzelfde hier. Ik heb laatst een koperen doucheset gehaald. Ik had gelezen dat van 12 naar 15 mogelijk was, dus prima dacht ik. Maar het is niet prima.

De kraan en de rozetten zelf lijken niet echt rekening te houden met een grote sprong. De bijgeleverde s-koppelingen hebben standaard sprong en zijn veel korter dan koppelingen met grote sprong. De rozet laat niet veel meer ruimte dan voor de bijgeleverde koppeling.

Maarja qua afstand moet het schijnbaar met een grote sprong dus lukken. Ik denk dat de koppeling er nog net wel in past, maar de rozet zal niet meer volledig het tegelgat afdekken. Geen idee waarom hier nou niet standaard rekening mee gehouden wordt.

Wat zouden jullie daarmee doen?
- het zichtbare deel van het gat voegen (de rest wordt gevuld met kit uiteraard) en leven met dat het niet perfect is.
- de rozet rondkitten (geen fan van).
- losse rozetten kopen met een grotere diameter, wat misschien helemaal niet makkelijk te vinden is ivm kleurverschil en het feit dat er vaak geen maten bij staan.
- ..?

Dan komt het volgende punt. Muurplaten met een hartafstand van 12 cm zijn doorgaans 3/8. Maar bij mij weer niet natuurlijk, bij mij komt 1/2 uit de muur. Alle s-koppelingen met grote sprong zijn voor 3/8.
De grootste sprong die ik kon vinden voor 1/2 was 15 mm, dus ik dacht mooi 12 + 1,5 + 1,5 = 15 maar zo werkt het niet. Kwam nog best wat te kort (denk dat het met de grote sprong van 17.5 mm ook echt kantje boord is). Ja er zijn ook s-koppelingen met 30 mm sprong maar dat zijn van die chromen dingen bedoeld om buiten een rozet te vallen. Zelf kon ik hiervoor eigenlijk maar twee oplossingen bedenken waarvan ik erg benieuwd ben wat men er van vindt.

- koppelingen met een (extra) grote sprong op 1/2 en die als het goed is nog net binnen de rozet vallen kopen via AliExpress. Ik vind het niet per se een prettig idee, liever gewoon een fatsoenlijke lokale fabrikant, maarja ze bieden wel de maten die ik nodig heb - zonder dat ze gelijk extra lang draad hebben trouwens. Wel lange levertijd.
Ik vraag me sowieso af of je dan misschien hinder kunt ondervinden van een grotere maar ondiepere sprong (qua waterdruk of zo)?
- een verloopring van 1/2 naar 3/8, zodat ik de gewone koppelingen met grote sprong in kan draaien. Zelf vind ik het best een raar idee dat er dan zegmaar ruimte is om de cilinder van het stuk 3/8 wat dan voorbij het verloopstuk komt. Bovendien denk ik hoe minder onderdelen hoe beter. En denk ook dat het potentieel te ver de muur uit komt wat geen pan is met een koperen set.

Om van het gezeik af te zijn dacht ik m'n verlies maar te nemen (deze set kan niet meer terug) en gewoon een kraan van 12 HoH te kopen. Maar.. die zijn gewoon echt nergens te vinden in een ander kleurtje dan chroom. Totaal bizar! Of heeft iemand een idee waar het wel te verkrijgen is?

En als laatste zou je misschien ook denken: sloop de boel er gewoon uit en monteer een muurplaat van 15 HoH maar.. de badkamer is in 2018 gedaan nog door de vorige bewoners en ik vind de tegels mooi. Zou het onwijs zonde vinden dus als er een oplossing is in de huidige situatie..

Net naar 2 sanitairwinkels geweest waarbij bij de een gewoon niemand beschikbaar was en bij de ander een incompetente drol op geen een van m'n vragen antwoord had. Dus hopelijk hier meer geluk!

Bij voorbaat heel hartelijk dank voor reacties!

Screenshot 2023-12-13 at 14.59.42.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
120 is een oude maat die zelfs nog 3/8"aansluiting heeft.
vroeger kwam er een douche kraan 1/2"op .
Tegenwoordig word het 150mm gemaakt en 3/4"aansluiting
In jou situatie kan je grotere rozetten nemen maar probleem blijft met de tegels.
De tegels zijn ook niet krap om de aan sluiting gemaakt daarom zie je het ook.
Want weer zijde zit maar 1,5 cm om de totale sprong van cm 3 te maken van 120 naar 150
En zo te zien is dat veel te groot de uitsparing.
1702481484176.png

Beste is gewoon open maken en een 150mm maken.
 

Kaajee

  • #8
Dat zou het beste zijn, maar ik snap ook wel dat dat de minst interessante optie is.

Niet mooi, maar wellicht afdoende om toch de kieren op te vullen met siliconen kit in een soortgelijke kleur als de tegels.
 

Tuska

  • #9
Ja maybe. Na goed zoeken heb ik nu wel koperen rozetten gevonden die net een centimetertje meer hebben op de diameter dus misschien kan ik die proberen en hopen dat de kleur een beetje overeenkomt.

Dan zou ik dat combineren met een AliExpress-koppeling denk ik, wel lang wachten voor een grote gok maarja.
Tenzij er nog meningen zijn over de optie van de verloopring 1/2 > 3/8 en dan grote sprong?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu