Hars door de verf heen

Ton54

  • #1
Onze voordeur (1932) heeft jaren in de schaduw gezeten van een grote conifeer. Deze conifeer moest voor de veiligheid gekapt worden. Sindsdien staat de zon de hele middag op deze deur. Hij wordt gloeiend heet. Onderaan de deur zit een stuk massief hout, waarschijnlijk grenen. Nu komt al een jaar of drie hars door de verf naar de oppervlakte, zelfs met een druipspoor naar beneden.
Hoe lang kan dit doorgaan?
Kan ik de hars opsluiten op een bepaalde manier?
Of is het gewoon een kwestie van telkens opnieuw schilderen tot de hars niet meer naar buiten komt?

Mvg Ton
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Nee, hars kunt u niet opsluiten. Het is een natuurkundig proces dat niet stopt. Is de voordeur donker geschilderd dan kan de temperatuur in de volle zon hoog oplopen. De hars wordt dun en drukt de verffilm van het oppervlak. Soms lukt het om harswellen te verwijderen door ze uit te branden met een heet staafje.
Dat moet enige malen worden herhaalt. Een zeer arbeidsintensief werkje. U kunt overwegen de deur in een lichte kleur te schilderen. Een donkere kleur absorbeert veel meer warmte dan een lichte.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik heb het opgelost door met de verfbrander de hars te verwarmen zodat deze vloeibaar wordt en naar buiten komt lopen (hout natuurlijk niet verbranden).
De holte waar de hars zat zo goed mogelijk leeg geschraapt en opgevuld met houtrotvuller.
Daarna weer glad gemaakt en geplamuurd zodat er niets meer van te zien was.
 

Ton54

  • #4
De deur is geschilderd in de kleur Oud Hollands groen. Een donkere kleur dus. Dat gaat ook zo blijven. Omdat de deur wel een schilderbeurt nodig heeft, ga ik voor het advies van Gerrit: verf afbranden en de hars zo goed mogelijk verwijderen. Desnoods ga ik dit volgend jaar herhalen.
Dank voor de adviezen.
Mvg
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik heb dat goed 30 jaar geleden gedaan en nog steeds geen hars meer door de verf
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu