Hardstenen vensterbank verlijmen op hout?

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #1
Na verbouwing van mijn slaapkamer wil ik een natuurstenen vensterbank (belgisch hardsteen) plaatsen in mijn dakkapel. De bovenkant is nu afgewerkt met hout waarop de vensterbank geplaatst moet worden. De oversteek van de nieuwe vensterbank is iets minder dan de helft.De vensterbank is 4 meter lang(2 delen) en 28cm breed.

Hoe kan ik dit het beste dusdanig bevestigen zodat vrouwlief de nodige plantenpotten + beeldjes + andere ellende op de vensterbank kwijt kan zonder dat e.e.a. naar beneden valt?

Zou volledige verlijming (welke lijm?) voldoende zijn, of kan ik bijv. gaten boren in de achterkant van de vensterbank en in het kozijn voor deuvels? Ik maak liever geen (afwerk)latje op het kozijn en de vensterbank dus dit is geen optie:Ook het ondersteunen van de vensterbank aan de onderkant met knieeen is geen optie.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ron321

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  In plaats van het latje zou je ook kunnen denken aan een klein aluminium hoeklijntje eventueel in de kleur van het kozijn.
  De bevestiging hou je dan achter het natuursteen.
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Kan, maar dan hou je een klein aluminium strookje aan de achterrand van de vensterbank en tegen het kozijn. Het mooiste zou zijn als je niets kan zien. Zou een deuvelcontstructie niet kunnen? Is belgisch hardsteen eventueel goed te boren?
   

  Sjeki

  • #4
  Vroeger heb ik een aantal jaar als weekend baantje bij een natuursteenbedrijf gewerkt, als ik het mij goed kan herrineren is belgisch hardsteen redelijk te boren als je maar heel rustig boort.

  en volgens mij bedoelt ron met het aluminium strookje dat je de vensterbank er later onder schuift en de bevestiging achter de zijkant van de vensterbank zit. je ziet dus geen aluminium op het kozijn, wel op de vensterbank.
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Ja, dat had ik wel begrepen. Ik denk dat Ron het zo bedoeld:  Maar dan hou je dus een alu stripje zichtbaar. Het mooiste is onzichtbaar.
   

  Ron321

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Inderdaad dat bedoel ik en als je het dan ik de kleur van het kozijn maakt valt het bijna niet op.
   

  Tiho

  • #7
  Je kan toch eerst proberen om te boren?

  De achterkant zie je toch niet meer.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Als je met deuvels gaat werken, moet je wel heel precies de gaten boren.
  En in het algemeen zal de vensterbank 2 cm dik zijn.
  Het gevaar van houten duevels is ook, dat als deze vochtig worden, door bv condens dat die uit gaan zetten, en zo de venstebank kapot zullen drukken.

  Zo werd vroeger ook natuursteen gewonnen, door houten wiggen ik de natuusteen te plaatsen, en deze nat te maken.

  En vergis je niet in het gewicht, wat deze venstebanken zullen wegen.

  Ook moet je een speciale lijm moeten gebruiken, die zowel op hout zeer goed hecht, en ook geschikt is voor natuursteen, zodat de lijm niet doorbloeid in de natuursteen.

  Een sponning is nog altijd het beste, om te zorgen dat de vensterbanken na verloop van tijd niet op de grond liggen.
  Ik zou toch voor een klein allu profiel gaan.
  Zo weet je zeker dat de vensterbank blijft liggen.
   

  Tiho

  • #9
  Je zou er ook draadstangetjes m8 bv in kunnen lijmen met PU
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Heren, bedankt voor alle tips, ik kan aan de slag.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu