Hardhouten kozijn op stenen onderdorpel

Hharbers

  • #1
Ik heb een merantie voordeurkozijn gemaakt welk moet komen staan op een stenen onderdorpel.

Nu kom ik verschillende methodes tegen om dit te bevestigen en om te voorkomen dat er vocht in het kops hout trekt wat op de dorpel staat door cappilaire werking

Ik heb het kopse hout en de kanten tegen de spouwlatten geschilderd met menie
nu kan ik het hout koud op de dorpel monteren of moet er iets tussen.

Het is nu gemaakt me een lapje lood tussen kops hout en dorpel (huis uit 1960) maar kzoijn is wel aan het rotten na 50 jaar.
Heb op site van een dopelleverancier gezien dat ze een soort van compriband gebruiken.
Ik hoorde van een timmerman dat je een polymeerkit moet gebruiken en helemaal voolsmeren, aandrukken tot het droog is en daarna nog een randje kit rondom

Ervaringen hiermee?

tevens dorpel met schroeven aan kozijn zetten of met deuvels?

henk
 

Rob smeets

  • #2
Dag Henk,
Kennelijk staat je voordeur in een vochtige hoek of op de regenslag. Had je de vraag in een eerdere fase gesteld dan had ik je aangeraden om het kozijn een centimeter of 8 korter te houden en hardstenen neuten te gebruiken zodat het iets hoger en droger staat.
Het is goed wat je van plan bent nu. Het kops hout in de menie en even wat transparante lijmkit voordat je gaat monteren. Het heeft geen zin om de onderdorpel en het kozijn verder nog te verbinden.(ik ga ervan uit dat de onderdorpel een bestaande is) Zorg dat het kozijn goed verankerd wordt met de gevel en dat het in het lood staat vanzelfsprekend.
 

Klatsboem

  • #3
Wat ik heb gedaan is een loodslabje van 2mm dik op het hardsteen gelegd (met een druppeltje montage kit ertussen), deze een paar millimeter rondom terug laten vallen, het kozijn (kopkant in de menie) er koud op gezet en de randjes van 2 mm afgekit, ziet er keurig uit en er kan geen voch je kozijn in trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu