Harde bakstenen terrasrand buiten kitten / verlijmen?

Carl Colijn

  • #1
Hoi allemaal!

In ons nieuwe huis zaten wat stenen in de rand van het terras los. Toen ik deze verwijderde zag ik dat ze ooit gelijmd/gekit waren i.p.v. gemetseld - er loopt een lange dikke streep taai rubberachtig spul onder de stenen door. Bij het nalopen van de andere stenen in de rand bleken er veel meer los te zitten, maar omdat ze zonder voeg strak tegen elkaar zaten zat er (toen) nog geen beweging in.

Nu heb ik twee opties: opnieuw vastkitten / lijmen, of vastmetselen. Ik weet niet hoe lang geleden de stenen ooit zo gelegd zijn, maar ik vermoed dat kitten niet echt een duurzame optie is? (qua hoelang het blijft zitten dan) Aan de andere kant: als ik ze ga metselen dan komt de rand een stuk hoger te liggen dan de stenen in het terras zelf... En misschien lag het er al 10 jaar vast, dus da's misschien wel goed genoeg. De rest van de lage muur waar ze opkomen is waarschijnlijk op dezelfde manier gedaan, want ook daar is er praktisch geen ruimte tussen de stenen. Dat pleit er ook voor om het op dezelde manier te doen om dezelfde uitstraling te houden.

Wel al geprobeert te googlen hierop, maar ik vind niks over bakstenen buiten lijmen of kitten, laat staan welke soort dan het beste is. Hooguit referenties naar lijmmortel, maar dat lijkt mij meer een tussenoplossing met voegen van 3 tot 5 mm?

Wat is jullie mening? Alvast bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kunt u een foto plaatsen van de rubber streep en eentje van de muur ?
 

Carl Colijn

  • #3
Hoi Jan,

Bij deze wat foto's. Het is een taaie gele plak, die bij buigen eerst een beetje rubberachtig aandoet, maar wel breekt als je verder buigt. Verder doet 't overal vrij verweerd aan, maar op veel plaatsen hecht het nog stevig aan de stenen - jammer genoeg niet overal aan beide kanten :( Met 'n oud plamuurmes kun je het wel afsteken, maar in de porien van de steen blijft het dan wel achter.

Wie o wie weet wat het is? En of dit een (redelijk) goede keuze is, omdat je het maar eens in de <x> jaar hoeft te vervangen?

Alvast bedankt!

Heel smalle voegen:


Laat erg makkelijk los; verweerd?


Voorste streep heeft ooit gehouden, achterste denk ik niet...


Close-up van het 'spul':


Nog eentje om het af te ronden :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat lijkt veel op montagekit, u kunt de stenen wel weer kitten maar dan met een polymeerkit.
Breng de kit in meerdere ribbels aan en niet met dotten.
 

Carl Colijn

  • #5
Bedankt Jan!

Nu had ik in mijn zoektocht naar de oplossing ook iets over lijmmortel gelezen. Zou dit niet een langere levensduur hebben met (ongeveer) hetzelfde eindresultaat? Of zou de voegdikte daarmee toch echt een stuk groter worden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Lijmmortel is voor zover ik weet bedoeld voor kalkzandstenen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Bijna alle soorten stenen kunnen tegenwoordig gelijmd worden, maar de voegdikte wordt dan wel groter, afhankelijk van hoe vlak de steen is, 6 mm

Google op steenkit voor info
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu