Gemetselde border van (gevel)bakstenen

Mpvanloon

 • #1
Ik ben in mijn achtertuin een border aan het metselen van rode gevelbakstenen. Omdat ik merk dat deze best wel 'zuigend' zijn (IW3: normaal zuigend), vroeg ik me af of ik de border aan binnenkant moet afwerken met folie of iets dergelijks. Dit om te voorkomen dat de border in de winter kapot vriest, omdat deze te veel water uit de grond in de border opgezogen heeft. Zo ja, wat voor folie moet ik dan gebruiken? Of is anti-worteldoek ook goed?

Omdat het op een driehoekige border van 3 meter bij 4 meter en schuine zijde van 5 meter gaat (zie de foto hieronder), heb ik om de ongeveer 70 cm een baksteen dwars op de muur geplaatst welk om de rij vertand is in de muurtjes zelf. Daarop wil ik op een betonplaat gaan storten die even breed is als het dwarsmuurtje (1 1/2 steens). Ik heb ook nog genoeg stenen over om aan de binnenzijde nog een muurtje te metselen zodat er onder de betonplaat een holle ruimte ontstaat welke ik met puin en kapotte bakstenen wil opvullen. Kortom, wat lijkt jullie met het oog op het al dan niet kapotvriezen van het metselwerk, het beste om te doen?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik denk dat het kapot vriezen nog wel meevalt. Maar er is een kans dat de buitenkant mosgroei krijgt door het vocht (afhankelijk van bezonning). En je grond droogt mogelijk ook vrij snel uit. Afhankelijk van de soort planten/grond kan folie erin wel slim zijn.

  Waarom al die dwarsstukjes aan de binnenkant?
   

  Mpvanloon

  • #3
  Dank voor je reactie!

  Antwoord: voor de stabiliteit in combinatie met het feit dat ik veel te veel stenen had!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu