Hansgrohe Raindance Rainfall, waterleidingen aanleggen

Harry00

  • #1
Binnenkort gaan ook bij ons de verbouwingen beginnen in de badkamer. We willen een inloopdouche met inbouwapparatuur. Onze keus is gevallen op de Hansgrohe Raindance Rainfall met alle toebehoren.

Nu schrijft Hansgrohe bij de installatie G3/4" (DN20) leidingen voor, voor de wateraanvoer. Lijkt mij een beetje onzin eigenlijk, want de wateraansluitingen op de ketel zijn maar 15 mm. (Nefit Topline Compact HRC25/CW4) Ik kan wel met grotere leidingen gaan werken, maar meer gaat er toch niet door de ketel. Het enige is dat de leidingweerstand dan iets minder wordt.
Zelf zou ik dan denken: wie doucht er nu met alleen maar heet water, wij in elk geval niet. Dus als een 15 mm koud-en een 15 mm warmwaterleiding op de thermostaat uitkomen, en we van daaruit met 20 of 22 mm verder gaan, moet het toch goed zijn?

Iemand al ervaring met de aansluiting van de Hansgrohe inbouwsets? Welke leidingdiameters werden er gebruikt en wat zijn de ervaringen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoeveel water moet die set hebben dan?Kan ook zijn dat jouw ketel te klein is voor zo'n set.
Dan krijg je een drupdouche ipv een raindouche.
 

Harry00

  • #3
Klopt, dat had ik me ook al bedacht. Maar volgens mij heeft de gemiddelde huisketel gewoon 15mm-aansluitingen en ik kan me niet voorstellen dat een heetwaterdebiet van 8 liter per minuut bij 60 graden niet voldoende zou zijn... Meng dat bij met de koudwaterleiding en je krijgt best een heel behoorlijke douche, zeker met de luchtbijmengingstechnieken die erin zitten.

Jammer genoeg geven ze niet de minimale waterhoeveelheid op naar de douche toe, enkel de aanvoerdruk en de minimaal benodigde waterafvoercapaciteit, meer dan 50 liter per minuut. Afvoerleiding van 50 mm mag daar dus geen problemen geven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Waar komt die 50l/min vandaan dan?Lucht hoef je niet af te voeren.
er komt dus ca 50l/min uit die douche dat betekend dat er ergens 50l/min aangevoerd moet worden.

aanvoer heet 8l/min 60 graden
aanvoer koud 20 graden.
bij 16l /min zou je dan op 40 graden komen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Je had over de 3/4" DN20

je hebt ook een DN15 DN15
 

Harry00

  • #6
Ik denk eigenlijk dat ze de afvoercapaciteit bewust vrij hoog inzetten, om zeker te zijn dat je geen problemen krijgt. Een douche met 50 liter per minuut doorstroming? Kun je je voorstellen hoe veel dat eigenlijk wel is? Dat gaat er echt niet door hoor! Maar voordat ik definitief bestel wil ik eens wat ervaringen weten van mensen die zoiets al geinstalleerd hebben.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Je kan beter naar een sanitair specialist gaan en je goed laten voorlichten ook omtrent je cv ketel als het wel daad werkelijk wil.

Zo te lezen is deze kraan net nieuw en denk ook niet dat ze veel geplaatst worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Als ik die diagrammetjes bekijk zie ik bij een aantal modellen een aanvoer van 27l/min.
 

Harry00

  • #9
De stromingsdiagrammen heb ik inderdaad gevonden en om het nog makkelijker te maken vond ik op de Amerikaanse site het waterverbruik bij 3 bar: 16, 17 en 28 liter per minuut, afhankelijk van de standkeuze. Die waardes staan ook inderdaad in het stromingsdiagram, maar daar is het blijkbaar verplicht om het erbij te zetten en hier niet. Valt me eigenlijk heel erg mee voor zo'n douchekop.

Nu nog even het servicenummer bellen om eens te vragen of de kop werkt met mijn ketel, of dat ik voor een andere moet kijken. Er staat namelijk nog een interessant zinnetje bij: "Not suitable with constant flow water heaters", en dat vond ik ook alleen maar op de Amerikaanse website.

Als nog niemand ervaringen heeft met dit systeem, zal ik dus de eerste worden om mijn eigen ervaringen op te zetten.

Bedankt voor het meedenken.
 

Harry00

  • #10
OK, het lijkt erop dat de Rainfall 180 inderdaad de betere keuze is, hiermee ga ik dus waarschijnlijk verder. Nog even een klein beetje de zaken bestuderen en dan laat ik het hier wel weten.

Toch handig, zo'n forum. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu