HansGrohe ecostat thermostaat geeft geen warm water meer

Baz

  • #1
LS,

In onze badkamer hebben we twee hansgrohe ecostat 1001 SL (?) douche/bad thermostaatkranen (ca. 8 jaar oud). De laatste tijd moet de thermostaat steeds op een hogere temperatuur gezet worden om er nog lekker warm water uit te krijgen. Die van ons bad geeft inmiddels alleen nog maar lauw water.

Uit andere berichten heb ik al e.e.a. gelezen over het reinigen van de kranen. Echter, de oplossing (Thermostaatkraan wordt niet warm) en die op de site van hansgrohe hebben betrekking op andere modellen met een andere regeleenheid.

Ik heb de regeleenheid er vandaag uit gehaald en het viel op dat er vrij veel zand in de zeefjes zat (lastig eruitspoelen als de hoofdkraan dicht zit. :-( Blijkbaar heeft de installateur destijds niet goed de leidingen doorgespoeld alvorens de kranen te monteren. Ik heb geprobeerd om de regeleenheid schoon te maken maar dat had geen effect. Het lijkt erop dat ik nieuwe regeleenheden moet bestellen.

Heeft er iemand enig idee hoe ik de regeleenheden verder kan demonteren om ze zo beter schoon te kunnen maken?

Met vriendelijke groet,

Bas Zoetbrood
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Volgens mij is er over dit type toch wel iets te vinden.
Kijk maar eens even op deze link. helaas niet meer werkend
Als je daar even bij uitleg kijkt, dan staat daar een goede uitleg bij om het geheel uit elkaar te halen, en af te stellen.

Of deze link, en dan:
- Service
- Downloads
- Onderdelencatalogus

Het kan ook zijn dat de terugslag klep niet goed werkt, en deze schoongemaakt of vervangen moet worden.
 

Baz

  • #3
Hallo Peter,

Deze links had ik ook al gevonden. Ik had verwacht op basis van andere postings, dat de regeleenheden verder uit elkaar gehaald konden worden dan op deze tekeningen getoond.

Ik zal vanavond eens opnieuw een kraan uit elkaar halen en de temperatuurregeleenheid in schoonmaak azijn zetten. De vorige keer zag ik al dat er veel troep (zand, kalk?) in de eenheid zat. Kijken of dat helpt. Als dat niet werkt, zal ik me op de terugslagklep storten.
Ik neem aan dat het voor de rubber ringen beter is dat ze niet in contact komen met de schoonmaakazijn. Die zal ik eerst verwijderen.

Bedankt voor de reactie.

Bas.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Probeer anders eens een keer de kraan, in tegenover gestelde richting door te spoelen als je hem er af gehaald hebt.

Dus een slang vast maken aan de uitloop, en dan water erdoorheen laten lopen.

Als het terugslagventiel niet goed is, zou daar zo het water doorheen moeten lopen met veel hoeveelheid.
En misschien spoel je zo ook het vuil er uit.
 

Baz

  • #5
Hallo,

Het ontkalken: Ik had verwacht dat er op de fles met schoonmaak azijn informatie zou staan over de verdunning en duur van het ontkalken. Helaas, geen info behalve dat het een 8% oplossing is.

Uiteindelijk heb ik de regeleenheid, zonder rubber ringen, een uur in een oplossing gehad van half water/half schoonmaakazijn (dus een 4% oplossing). Of dit te veel/weinig, te lang/kort is weet ik niet maar de messing buitenkant zag er al mooi schoon uit.

Resultaat: Het water is al een flink stuk heter dan voorheen. In ieder geval heet genoeg om de kids weer eens een bad te gunnen. Dus het lijkt erop dat kalk in ieder geval een waarschijnlijke oorzaak is dan wel één van de oorzaken.

Iemand enig idee of deze wijze van ontkalken goed is? Moet het misschien een sterkere oplossing zijn, moet het ontkalken langer duren of is deze methode misschien wel te agressief?

Heb ik voor het verwijderen van de kraan en weer monteren teflon tape nodig? Zo ja, hoeveel wikkelingen zijn aan te bevelen?

Groeten,

Bas.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wanneer u alleen de kraan gedemonteerd hebt via de koppelingen dan heeft u geen tape nodig, de afdichtingsringen zijn voldoende.
Heeft u ook de s-koppelingen los gehad dan hebt u tape, of liever nog, hennep nodig.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het woord schoonmaakazijn zegt het al: het is een universeel middel voor schoonmaken.

Op een doucheschuim staat toch ook niet hoe lang je onder de douche moet staan voordat je schoon bent? :wink:
 

Fiesiekus

  • #8
Baz schreef:
Iemand enig idee of deze wijze van ontkalken goed is? Moet het misschien een sterkere oplossing zijn, moet het ontkalken langer duren of is deze methode misschien wel te agressief?
Het heeft blijkbaar effect gehad dus is het wel ongeveer precies goed gedaan door u. Wat wel helpt bij ontkalken is de oplossing met flink warm water maken en af en toe goed roeren in de azijnoplossing.
 

Dekilo

  • #9
Zit er niet toevallig 10 jaar garantie op die kranen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat hangt er maar net vanaf, via welke leverancier de kraan is gekocht.
Site van de fabrikant schreef:
In principe heeft de verkoper van een produkt een garantie-aansprakelijkheid tegenover de koper.

Omdat (fabrikant) haar producten alleen via de sanitaire groothandel aan de detailhandel levert en deze vervolgens aan de consument, ontstaat er voor de detailhandel de garantie-aansprakelijkheid tegenover de consument. De consument dient zich tot tot het verkooppunt te wenden waar het produkt is gekocht. (Fabrikant) neemt alleen garantie-aanvragen via de groothandel en detailhandel/installateur in behandeling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu