Hanglamp (gloeilamp) van schakelaar naar dimmer

Klusmonkey

  • #1
Allen,
Weer eens enkele dummy vragen van mijn kant :wink:
Heb al wat dingen gelezen, maar ben er nog niet helemaal uit.

Ik heb een hanglamp aan het plafond met daaraan 4 gloeilampen. Momenteel zitten er 25 Watters in. Deze schakelt aan en uit met zo'n simpele klikschakelaar in de muur, maar ik zou het licht graag kunnen dimmen.

Nu zie ik dat er nogal wat verschil in dimmers zit, dus nu de vraag: welke moet ik hebben? Moet ik er 1 hebben die voor trafo's geschikt is bijv?
De hanglamp hangt er al een flinke tijd en het is een aardige klus om deze eraf te halen om te checken of er een, en zo ja welke, trafo erin zit. Ik neig ernaar van niet, aangezien het geen halogeenlampen betreft. Is dat een goede aanname?

En betreffende de ondergrens van een dimmer.
Stel deze werkt van 40 tot 400 Watt, dan heb ik dus een probleem met m'n 25 Watt lampjes. Maar als ik er dan 40 Watt's indraai, kan ik die dan ook dimmen tot aan de lichtopbrengst van laten we zeggen 15-20 Watt's lampjes? Of branden ze gewoon op 40, met mogelijkheid tot eigenlijk alleen feller?
 

Geus

  • #2
Als er gewone (ouderwetse ;) ) gloeilampen inzitten kan je vrijwel elke dimmer gebruiken, geen probleem. Met 4 25 W lampjes krijg je 0 tot 100 W licht. Met 4 40 W lampen krijg je 0 tot 160 W licht. Een dimmer dimt alleen maar en kan nooit meer licht geven.
 

Klusmonkey

  • #3
Ja, gewoon good old ouderwetse gloeilampjes :wink:
Oke, dus ervan uitgaande geen trafo, en dus bijna iedere dimmer mogelijk.

Maar toch even over die ondergrenswaarde -
Als de dimmer geschikt is voor bijv. 60-600 Watt, moet ik dan minimaal 60 Watt lampen gebruiken, of kan ik ook de 4x 25 Watt (=100W) blijven gebruiken? Ik lees overal dat bij een te lage waarde de dimmer kan gaan brommen. Dat liever niet uiteraard :wink:
 

Geus

  • #4
Die 4 lampjes zijn paralel geschakeld. Dan tel je het vermogen van de lampjes bij elkaar op. Dat is dus 100 W en dan zit je goed met die dimmer van 60 - 600 W.
 

Klusmonkey

  • #5
Ach, tuurlijk ja. Thanks :prima:

Nog een laatste vraagje (denk ik) over mijn opstelling:

Het is een dubbele schakelaar, waarvan er slechts 1 op de gewenste lamp geschakeld zit. Schakelaar 2 zit nergens op, althans niet op uitgang/lamp die gebruikt wordt. Wat doe ik met de kabels van schakelaar 2 achter het nieuwe afdekplaatje straks? Gewoon in eventuele lasklem laten zitten? Schakelaar 1 wordt dus de dimmer..

Het gaat om zo'n geval:



Knoppie 1 = lamp --> en wordt de dimmer
Knoppie 2 = niet in gebruik (maar zitten waarschijnlijk wel kabels achter)
 

Geus

  • #6
Kan je inderdaad in een lasklem in de doos laten zitten. Niet los in ieder geval.
 

Klusmonkey

  • #7
Het is gelukt, bedankt voor de bijdrages hier :prima: :super:

De dimmer dimt zoals een dimmer behoort te dimmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu