Hanglamp aan centraaldoos nieuwbouwhuis

Daniewassabi

 • #1
In het nieuwbouw appartementje van dochter zit een centraaldoos waarvan ik niet snap hoe ik hier een hanglamp aan moet bevestigen. Zo zie ik geen haakje en maar 1 draad, ... help deze beginnende klusser met een stap voor stap uitleg hoe ik hier een hanglamp ophang Dank!

Screenshot_20221026-103111.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Je ziet een half kroonsteentje uit het deksel steken. Daar sluit je zwart en blauw op aan.
De losse draad is geel-groen en die sluit je aan op de aarde.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #3
attema-centraaldoosdeksel-rond-met-kroonsteen-attema-at5011 (1).gif


Het haakje zit waarschijnlijk nog opzij gedraaid en tussen die 2 nokjes geklemd. En vervolgens is het verstopt onder een laag stucwerk... Als je het deksel schoonbikt zou het weer tevoorschijn moeten komen.

Mocht het haakje missen dan zie je op mijn afbeelding waar je een nieuw haakje in kunt haken.

Die ene draad is de aarde. Fase en nul sluit je aan in de kroonsteen.
 

Daniewassabi

 • #4
Ahh, ik ga meteen navragen of ze een haakje ziet! Ze had al wat verf weggebikt om het kapje beter te zien dus msschn zit het haakje er idd gewoon onder! En van de draden is ook duidelijk nu. Dank!! Ik kom er nog even op terug.
 

Daniewassabi

 • #5
Bijkomend probleem vertelt dochter net, is dat de bevestigingsbeugel van het sierplafondkapje vd hanglamp niet groter/breder is dan die 'deksel'. Hoe kunnen we dan de lamp mét het bijpassende sierplafondkapje ophangen?
 

Daniewassabi

 • #6
Ik zat zelf te bedenken dat we dan misschien de centraaldoos/deksel moeten afdekken met zo'n wit plafondkapje, daar een uitsparinkje in zagen en lampsnoer erdoor naar een ander punt waar we de lamp ophangen aan een haak. Kapje past daar wel over dan.
Of oplossing 2: ik kwam dit ding tegen; is dat om het punt wél te gebruiken als ophangpunt vd lamp?

Link verwijderd - mod
Centraaldoosdeksel Rond met Afdekplaat
1666788891857.png


Alvast bedankt voor de hulp weer
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Graag een foto van het beugeltje wat bij de lamp hoort en een foto van het kapje.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #8
Groter sierkapje kopen?

DV_8_5210402_01_4c_NL_20170309183149.jpg


Ik snap niet waarom er ineens een "bevestigingsbeugel" in het verhaal zit, het type hanglamp wat je aan een haak moet hangen komt naar mijn idee niet met een bevestigingsbeugel?
 

Daniewassabi

 • #9
Ik vond het een mooie plotwending in het verhaal!
Gewoon zo'n metalen rond kapje met daarin een beugeltje waarover het kapje valt. Helaas is kapje cq beugeltje smaller dan het gat in het plafond. Zag online dat meer mensen daar tegenaan lopen.
 

Daniewassabi

 • #10
@Rola Foto niet gelukt, dochter op haar werk. Maar het gaat om een identiek kapje als deze op foto

Screenshot_20221026-233825.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #11
Maar voor zo'n kapje met beugeltje heb je de haak toch helemaal niet nodig?
 

Daniewassabi

 • #12
@XanderH Daar kwam ik als leek gaandeweg achter Voor jullie gesneden koek, voor mij de nieuwe wereld die klussen heet Dus nu weer een nieuw gedoe: kapje en beugeltje van lamp te klein voor bevestiging over centraaldoos. Mogelijke oplossingen hierboven geopperd, maar weet even niet wat ik moet gaan kopen om in het weekend de boel op te hangen met dochter....
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #13
Ik zou alleerst een glad centraaldoosdeksel aanschaffen. Anders gaat de beugel er niet overheen.

1666851994502.png


De blauwe en zwarte draad haal je uit het kroonsteentje van het oude deksel en je voert ze samen met de groen-gele door het gat van het nieuwe deksel.

Vervolgens boor je in de beugel gaten in de goede afstand (8 cm). Het vastzetten is een beetje een lastige klus, omdat je het deksel en de beugel tegelijk moet vastschroeven. Als het niet lukt, dan wil het soms helpen om er eerst veel te lange boutjes in te draaien en die dan één voor één te vervangen voor boutjes met de goede lengte. Alternatief stukken draadeind met moeren erop.

Het zou fijn zijn, als er in een centraaldoos vier schroefdraden zouden zitten, twee voor het deksel en twee voor het ophangen van de armatuur, maar helaas is dat niet het geval.
 
 • Like
Waarderingen: Daniewassabi

XanderH

Specialist Elektra
 • #14
Mocht het beugeltje nou echt zo klein zijn dat monteren op de boutjes niet mogelijk is, dan zou ik een grotere zoeken. Ook dat soort kappen kun je los kopen.
images (8).jpeg

Met een kapje wat te klein is voor de centraaldoos krijg je het nooit netjes.
 
 • Like
Waarderingen: Daniewassabi

Daniewassabi

 • #15
@Tom345 dank voor fijne stap voor stap uitleg! @XanderH voor suggestie
Kapje plafond vervangen is ook nog een idee! Het ladtige voor mij is, dat elke oplossi g andere onderdelen betekent die ik dan wel eerst moet kopen. Ik ga dus de situatie zondag rustig bekijken en ga dan beslissen welke oplossing (nw kapje op contactdoos óf plastic kap kopen in zwart voor over contactdoos óf de hele lamp naast contactdoos hangen en een afdekplaatje over contactdoos plaatsen) het wordt.... Pfff, "even" een lampje ophangen! Bedankt voor het geduldig meedenken! Wordt zeer gewaardeerd!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu