Halve knopcilinder vast in balkondeur

pbeerens

  • #1
Dag allemaal,

Ik wil het beslag van onze balkondeur vervangen, maar de cilinder zit volledig vast. Het is een halve knopcilinder. Op 1 stand zit er wel speling in en gaat hij een centimeter heen en weer, maar hij blijft ergens achter haken.
Het slot zit gekoppeld aan een oude driepunt sluiting strip van BUVA (jaren '80), deze zit ingefreest in de deur. De schroef ter bevestiging van het cilinder is er reeds uit, maar omdat hij niet verder eruit wil en vast blijft haken vraag ik me af of er nog ergens anders een bevestiging zit. Heeft iemand hier ervaring mee?

Alvast dank! Peter

20220705_121643.jpg 20220705_121431.jpg 20220705_121424.jpg
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je moet de knop ongeveer een achtste draaien, dan kan hij er uit. De baard van de cilinder steekt namelijk aan de zijkant uit in "ruststand".

1657616341398.png
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ter aanvulling: dit om te voorkomen dat je zonder passende sleutel de cilinder kunt verwijderen.

Een knopcilinder is niks meer dan een normale cilinder met daarop gemonteerd een vaste knop. Je hebt hier weliswaar geen sleutel bij nodig, maar het principe is (door het gebruik van een normale cilinder) nog steeds van kracht.
 

pbeerens

  • #4
Bedankt voor de reactie. Inderdaad reeds geprobeerd onder een een kleine slag het cilinderslot eruit te halen zoals gebruikelijk bij cilindersloten, maar het blijft onder alle hoeken vast zitten. Onder de juiste hoek zit wel speling, maar hij blijft alsnog ergens achter haken.
Om het lastiger te maken is het een balkondeur, dus aan de buitenzijde zit geen sleutel maar een stompe kant dus vanaf die kant is helemaal niks mogelijk.

Hoe dan ook, uiteindelijk besloten om het cilinder te laten zitten. De knop kon er gelukkig af door de slagpin te verwijderen, nieuwe knop erop met nieuwe klink en schilden en alles ziet er nu ook weer netjes uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu