Halogeen spots vervangen door LED

RobertJanM

  • #1
In de badkamer heb ik in een verlaagd op plafond 12V halogeen spots welke dimbaar zijn. Onlangs is er een spotje kapot gegaan en ik wil nu de spotjes vervangen door LED spots. Is hiervoor een speciale trafo nodig en is het mogelijk ook om dit dimbaar te maken. Alvast bedankt
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Speciale trafo (als deze al niet elektronisch is)
speciale dimbare ledspotjes
speciale dimmer.

Gebruik je nl. een standaard trafo dan kan de spanning op de ledspots veel te hoog worden waardoor ze snel stuk gaan.
Een gewone ledspot kun je niet dimmen daar heb je dimbare spots voor nodig.
met een standaard dimmer vormen de leds te weinig belasting om te gaan werken, dus ook een speciale dimmer voor led.
 

RobertJanM

  • #3
Bedankt voor uw reactie. Als ik het dus goed begrijp heb ik een electrische trafo nodig en een LED dimmer en uiteraard dimbare led spotjes op dit geheel te laten werken.
 

Ambidexterity

  • #4
Loopt daar alleen 12volt naar toe, of 230volt met een trafo?
Als daar 230volt aanwezig is, dan kan je daar ook LED lampen plaatsen van dat lampen merk uit Eindhoven (mag hier geen merken noemen). Je kan deze lampen dan bedienen met je telefoon, maar ze hebben ook mooie dimmers.
 

RobertJanM

  • #5
Er loopt 230 naar een trafo, maar ik was in de veronderstelling dat in een badkamer alleen laagspanning gebruikt mocht worden bij gebruik van dit soort spots.
 

Ambidexterity

  • #6
Er zijn inderdaad regeltjes voor natte ruimtes en elektra.
Heel belangrijk is natuurlijk dat alles is geaard op de juiste manier.
Verder is een badkamer opgebouwd uit zones.
Als je spotjes buiten zone 2 zitten, dan mag je gewoon 230volt gebruiken.
Ik ben ook weer geen officiële elektra installateur, wellicht heb je aan de onderstaande informatie genoeg.Nog meer plaatjes en info
 

CV__

  • #7
Let wel dat als je de nieuwe regels qua wat er mag in de badkamer gaat aanhouden je ook moet voldoen aan de nieuwe regels qua beveiliging tegen aardlek.

In het verleden was het; wasmachine vast aangesloten via trekschakelaar in de badkamer en een plafondlichtpunt op 230 dat via een schakelaar buiten de badkamer liep. En verder niks.

Dat komt uit de tijd dat aardlekschakelaars niet verplicht waren. Bijvoorbeeld huizen uit einde jaren '60 en begin jaren '70 hebben soms nog steeds geen aardlekschakelaar. Veelal worden er dan door Buurman&Buurman bij een renovatie van de badkamer opeens wel een setje wcd's ingeknutseld, maar dat deugd dus niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu