Halogeen spots 230 V monteren zonder inbouwdoos

MartijnR

  • #1
Ik heb een halogeenarmatuur gekocht met 3 spots. Deze wil ik aan een houten balk op zolder hangen. Vanuit de vloer komt een metalen buis die loopt naar een lasdoos. Rechtsaf loopt een pvc buis eindigend in een WCD met 1 stopcontact en 1 schakelaar. Omhoog (vanaf de lasdoos) loopt een pvc buis waaruit na een meter een snoer komt (waaraan een kroonsteentje hangt met de 3 draden). Dit snoer is lang genoeg om aan het kroonsteentje van de armatuur te monteren.
Ik ga er dan vanuit dat de schakelaar verbonden is met het snoer wat omhoog loopt.

Hoera , echter : in de beschrijving staat nadrukkelijk dat je de armatuur aan een inbouwdoos (plafond) moet bevestigen en geen snoer en stekker mag monteren!

Waarom is dat? NB ik wil dus wel een snoer gebruiken maar dus geen stekker. Het gaat om 40 watt lampen, geen trafo of tranformator.
 

Pepjo

  • #2
Ik denk dat de fabrikant wil voorkomen dat jouw lamp gebruikt wordt voor iets waarvoor hij niet is ontworpen: als losstaande lamp op een bijzettafeltje of iets dergelijks. De lamp zal dan gevaarlijk zijn omdat de bedrading niet is weggewerkt of de lamp niet stabiel staat. Als je de lamp aan het plafond schroeft kun je volgens mij best een electriciteitssnoer gebruiken, mits juist aangesloten en afgewerkt.

Het komt op mij echter wel over dat de installatie op jouw zolder enige aandacht behoeft: metalen buizen? :?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat is omdat het armatuur waarschijnlijk geen uitvoer mogelijkheid heeft voor snoer.
Hierdoor word het snoer beschadigd als je het armatuur tegen het plafond schroeft omdat het word bekneld door de metalen behuizing.

Maak onder het armatuur een plankje met in het midden een sleuf van 2,5 cm breed en leg daar een k25/p25 goot in dan heb je een invoer mogelijkheid op de plaats waar de fabrikant die gemaakt heeft.


Metalen buizen waren in de oudheid normaal.
 

MartijnR

  • #4
Dank,
Ik ga die uitvoer mogelijkheid zelf maken.
Toch ben ik er nog niet helemaal gerust op dat het kan: ik lees ook dat het snoer te heet kan worden en er brand kan ontstaan... dat probleem zou je dan kennelijk niet hebben wanneer je met een inbouwdoos werkt.
De oorzaak van de brand is dan dat er teveel stroom door de kabel loopt.

Is daar iets over te zeggen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Nee het gaat om de warmte van de halogeen lampen deze worden zeer heet en zouden mogelijkerwijs het snoer kunnen oververhitten.

Als je zelf een invoer creeert moet je deze wel voorzien van een tule omdat anders de behuizing het snoer inkerft en zo kortsluiting of erger kan ontstaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu