Advies isoleren halfsteensmuur

Rna

  • #1
Eerder heb ik al een topic geopend over het infrezen van vloerverwarming in een ongeïsoleerde bijkeuken. Dit heeft me er toe doen besluiten om deze bijkeuken te gaan isoleren.

We willen beginnen met de twee buitenwanden (3 en 2,3 m lang) te isoleren die halfsteens zijn opgebouwd. Omdat de bijkeuken niet groot is willen we maximaal 7/8 cm per wand gebruiken om te isoleren.

Graag heb ik van jullie advies over de opbouw, van buiten naar binnen:

Buitenwand, 1cm spouw, 5cm Polystyreen, dampfolie, 1,25cm gipsplaat. Totaal 7,25 cm.

De keuze voor Polystyreen is omdat de Rd waarde hoger is (1,3) dan glas of steenwol in dezelfde dikte (1,2). Willen we een nog hogere Rd waarde moeten we een dikkere wand maken waarbij we al gauw over de 10cm zitten.

We willen dit doen door verschillende rachels te maken. De isolatieplaten zijn 50cm breed dus ik zou graag om de 50cm een rachel maken waar ik de gipsplaat op vastzet. Is dit stevig genoeg of adviseren jullie toch om de 30 cm, waarbij we de isolatieplaten moeten snijden?
 

Rna

  • #2
Ik begin me overigens af te vragen of de luchtspouw wel noodzakelijk is bij het gebruik van Polystyreen. Het zou een stuk makkelijker zijn als we deze direct tegen de halfsteens muur aan konden plakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de wand aan de buitenkant gestukt is, zou ik het zonder spouw wel aandurven. Anders niet, vanwege het vocht wat door de steen heen komt. Het beste kan je dan ook open stootvoegen boven en onder maken.

In plaats van piepschuim, kan je ook PIR-platen (of vergelijkbaar) gebruiken, die hebben een veel hogere isolatiewaarde. Er zijn isolatieplaten waar al een afwerking (gipsvezelplaat oid) opzit.

De rachels zet je op de afstand van de gipsplaat, de isolatie maak je op maat. Gipsplaten zijn 0.6 of 1.2m breed, dus rachels h.o.h. 600 of 300.
 

Rna

  • #4
Bedankt voor je reply. Wanden zijn inderdaad gestuct aan de buitenzijde, er komt geen vocht doorheen. Wel doen we voor de zekerheid een dampdichte folie achter de isolatie.
Het voordeel van Polystyreen is bovendien dat het goed bestendig is tegen eventueel vocht.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Prima, maar doe de folie aan de binnenzijde, dus achter de gipsplaat.
 

Rna

  • #6
Ja het is maar hoe je het bekijkt. Hij komt tussen de isolatie en de gipsplaat in zeg maar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dan zit ie goed :)

Een voorzetwand wordt vanuit binnen gemonteerd, dus dan komt de folie voor de isolatie ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu