Halfsteense plantenbak van gelijmde betonklinkers

SDBR

  • #1
Ik wil met een minimaal budget een plantenbak/border realiseren en ben een partij betonklinkers (200mm L, 70mm B, 60mm H) tegengekomen.

Ik ben een fundering van stoeptegels aan het maken. Mijn plan is om hier vervolgens halfsteens die klinkers op te gaan plaatsen en gebruik te maken van lijm ipv cement.

De langste zijde van de bak zal +/- 3.50 meter zijn, breedte is +/- 0.75 meter. Hij zal niet hoger worden dan een halve meter.

Mijn vraag is nu of dit voldoende stevig gaat zijn op het moment dat hier grond in gestopt wordt. De klinkers zijn slechts 70mm breed, maar ik denk als ik ze in het juiste verband verwerk en eventueel versteviging aanbreng dit wel moet kunnen.

Direct ook mijn vraag wat ik voor "trucs" ik zou kunnen gebruiken ter versteviging.

Ervaringen iemand?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Versteviging, zul je niet nodig hebben, als het maar 50 cm hoog wordt.
De stenen in halfsteens verband lijmen, met een poedertegel lijm, die ook geschikt is voor buiten.

De onderste laag, kun je het beste in de specie leggen, zo kun je die mooi waterpas leggen.
 

Roelant1

  • #3
Om dergelijke muurtjes te lijmen gebruikte wij lijm van "*******" van...?
Het was lijm in poedervorm en zat in rechthoekige plastic emmers.
Wij haalde het bij een klinkerhandel, maar een Bouwmaterialen handel had ze ook.
Overstekken van tegels in de bestrating lijmde we er ook mee, een erg goede hechting had dat spul.

groeten,

Roelant.

Naam van produkt en van bedrijf aangepast.
Aanbevelen van produkten of bedrijven is niet toegestaan. Mod
 

SDBR

  • #4
@Peter:
OK, dit klinkt goed. Alleen twijfel ik nog wat betreft de specie voor de onderste laag. Mijn fundering is al erg mooi waterpas, dus ben bang dat ik het door specie te gebruiken alleen maar minder waterpas maak...

@Roelant1:
Dank je, ik ga eens op zoek naar goede poederlijm. Is er nog bepaald gereedschap nodig om hier goed mee te kunnen werken? Een speciale lijmkam bijvoorbeeld? Ik neem aan dat dit niet met een kwast opgebracht wordt..

Overigens heb ik een andere partij betonklinkers gevonden, ditmaal 100mm breed in plaats van 70mm, dus dat moet wel goed komen.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #5
Ik neem aan dat je de stenen gratis hebt.
Je kan het namelijk nog goedkoper doen en het is minder werk.
Je hebt alleen meer stenen nodig en het is niet zo stevig.
Daar staat tegenover dat je het makkelijk kan veranderen.

Tegels iets onder de grond waterpas leggen.
Dan ga je gewoon stapelen in een steens verband.
Geen lijm, geen specie en je portomonnee blijft even vol/leeg.
 

SDBR

  • #6
Stenen inderdaad gratis. Afgelopen weekend de hele partij opgehaald en liggen nu thuis klaar om verwerkt te worden.

Toch ga ik ze lijmen ipv los stapelen. Heb een zak blokkenlijm van een bekend geel/groen merk gehaald, plus een lijmkam en troffel. Daar moet het wel mee gaan lukken.

Onderste laag klinkers ben ik van plan in cement te leggen en als die laag eenmaal recht ligt moet de rest een koud kunstje zijn.

Puntje is wel dat de stenen vrij vuil zijn.. Nu weet ik niet hoe letterlijk je "stofvrij" moet nemen, maar ik ga er met een harde borstel overheen en dan moet 't wel goed zijn vermoed ik.
 

Veronika

  • #7
Ik heb zoiets gedaan in de tuin. Het is erg sterk geworden, en MOOI! (Vind ik zelf, niet onbelangrijk ;) )

Ik wil je de volgende tips meegeven:
- let goed op de passing van de stenen. Bakstenen zijn niet maatvast. Ik legde eerst een hele rij stenen en zorgde dat die goed pasten: soms een steen wisselen of omdraaien of keren. Dan legde ik die netjes naast me op volgorde voor ik ging lijmen. Lijm op de onderliggende rij, en dan van elke steen alleen de zijkant lijmen en op zijn plek leggen.

- ik gebruikte pu-bruislijm voor steen. Handig omdat het geen dikte heeft (met poederlijm ging het hier helemaal mis omdat die toch enige dikte heeft en je dan toch een beetje moet "metselen") en vullend werkt. Misschien ook nog een idee.

- ik heb geen extra versteviging gebruikt. De bakken zijn max 60 cm hoog denk ik, zo'n 2,5 m breed, en 40 cm smal. Wel is de fundering iets verdiept gelegd, op een zandbedje, en gemaakt van stoeprandjes.

Zie hier:



(Overigens poste ik hier ook vele vragen over het tuinontwerp dat ik wilde realiseren! ;) )
 

SDBR

  • #8
Thanks, leuk om te lezen hoe jij te werk bent gegaan!

Wat betreft de lijm, ik wil juist wel gaan werken met poederlijm omdat ik daarmee toch nog wat kan "spelen" met een steen om deze recht te krijgen. Mijn fundering is van stoeptegels. Ik heb die tegels zo mooi mogelijk waterpas gelegd, maar toch werkt het moeilijker dan met betonbandjes denk ik.
 

SDBR

  • #9
Even een update:

Afgelopen weekend aan de gang geweest en een prima resultaat behaald al zeg ik het zelf.

De eerste laag klinkers heb ik in cement op de stoeptegelfundering geplaatst. Alle hiernavolgende lagen heb ik geplaatst middels steenlijm. Werkt prima en lekker snel, mede dankzij de "speciale" lijmkam die ik daarvoor had aangeschaft.

Volgende stap is het plaatsen van tempex (20mm dik) tegen de binnenzijde van de bakken. Dit vanwege het tegenhouden van vocht/grond, zodat er niets tussen voegen door kan komen. Ook lijkt het me helpen tegen evt. vorstschade.

Daarna is het tijd om te gaan stucen (met stucmortel geschikt voor buiten).
 

SDBR

  • #10
Oh ja, wat ik me nog afvroeg:

Ik ga hoekprofielen plaatsen en daarna afwerken met stucmortel. Dit wil ik ook "bovenop" de muren doen. D.w.z. dat ik geen hardstenen rand, hardhouten rand, rollaag etc. ga gebruiken bovenop de muurtjes.

Zijn er nog zaken waarmee ik rekening moet houden? Het effect van regenval bijvoorbeeld? Moet ik iets impregneren? Of kan het prima, zo lang ik de juiste stucmortel gebruik?
 

Bzt77

  • #11
@sdbr heb je fotos van het elresultaat? Ben geinteresseerd in de voegen( zijn ze groot?). Heb je trouwens voorstrijk gebruikt?
 

SDBR

  • #12
Je bent geinteresseerd in de voegen tussen de klinkers, neem ik aan? Deze zijn aan de buitenzijde grotendeels netjes afgevoegd met steenlijm of cement, zo lang het maar "glad" wordt.

Voorstrijk heb ik (nog) niet gebruikt, omdat ik nog niet aan stucen ben toegekomen. Ik denk ook dat ik het niet ga gebruiken. Zou dit erg veel meerwaarde hebben in geval van stucmortel op betonklinkers?

Ik zal een foto plaatsen van de huidige status, maar ben nu op mijn werk waar ik niet bij die foto kan.
 

Bzt77

  • #13
Bedankt.

Ik maak ook een border op het zelfde concept. Ik heb nog een partijtje grijze betonklinkers liggen die zich daar prima voor lenen. Ik vind het alleen het mooiste als ze heel dicht op elkaar verlijmd zijn (zonder grote voeg dus). Ik was benieuwd naar je eindresultaat, dus fotootje zou mooi zijn.

Ik had gekeken naar verschillende tegellijm die ook voor buiten geschikt is, maar ze adviseren allemaal een voorstrijk te gebruiken voor zuigende oppervlakten. en als er één oppervlakte zuigt is dat wel betonsteen, vandaar... maar ik begrijp dat dat niet nodig is.
 

SDBR

  • #14
Ah zo.

Hoe kom je er bij dat betonsteen zuigt? Dat doet het juist niet namelijk, dus voorstrijk is volledig overbodig.
 

Ronnie1971

  • #15
Ik ben benieuwd naar de foto's
 

Bzt77

  • #16
Van het weekend aan de slag geweest. Plantenbakken gemetseld van 0,4x2,5x0,8 (bxlxh).

Ik heb poederlijm voor buiten gebruikt.

Eerste een rij grijze tuintegels waterpas gelegd. Daarna de eerste rij in de specie. Vervolgens ben ik de rest van de stenen hierop gaan lijmen. Werk snel en makkelijk en het resultaat is best aardig (al zie je wel dat ik geen metselaar/tegelzetter ben).

Omdat dat bakken wat hoger zijn dan hiervoor beschreven hebik er voor de zekerheid een paar storm ankers tussen gelijmd.

Maar conclusie: lijmen van betonstenen voor plantenbakken: gaat prima!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
Als je geen voeg wilt moet je pu lijm gebruiken
Dat bestaat ook in een speciale uitvoering voor "metselwerk"

je mag op dit forum geen linkjes plaatsen
maar even google op pu steenlijm geeft voldoende info
 

Veronika

  • #18
Precies, dat zou mijn suggestie ook zijn, pu steenlijm. Dat heb ik gebruikt omdat ik ook geen voeg wilde, zie mijn eerdere post.

Let wel op de passing van de stenen, het kan slim zijn de stenen steeds eerst te plaatsen zonder lijm, ze rusten nl op elkaar en evt hoogteverschillen of onregelmatigheden kun je dan nog wat corrigeren door een beter passende steen te zoeken.
 

SDBR

  • #19
Zoals beloofd, hierbij een foto van het projectje:



Hier zie je dat de hoekprofielen reeds zijn bevestigd en er al een deel is gestuct.
 

Veronika

  • #20
Erg mooi, leuk ook de verspringende bakken. Tuinieren in bakken is leuk en fijn, hoop dat jullie er net zoveel plezier aan beleven als ik!

Bewatering geregeld trouwens? Sorry, ik kom er veel te laat mee... :oops:

Maar in dit soort bakken is water geven erg van belang. Wij hebben een "zwetende slang" geinstalleerd, onderlangs in de bakken gelegd, met een sproeicomputertje, handig. Als je dat zou willen, kun je nog gaten boren onderin.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu