Plantenbak buiten van Gasbeton, hoe afwerken?

Koen van Dael

  • #1
Volgens de gegevens van de producten is gasbeton beter bestand tegen vocht en vriezen dan kalkzandsteen in de buitenlucht.

Nu wil ik graag gasbeton/cellenbeton gebruiken voor een plantenbak welke ik op een beton tegelzet. Daarna wil ik de gasbeton plantenbak stucen. Moet ik dan ook de binnenkant stucen ivm het vocht? Deze wordt natuurlijk constant nat omdat daar zwarte zand tegen aan ligt?

Hoe zouden jullie dit aanpakken?
 

KareldeKlusser

  • #2
Waarom wilt u niet van fundering stenen of beton blokken een plantenbak maken deze zijn beter bestand tegen vocht en vorst dan cellenbeton.
Als u de binnenkant mogelijk wil afwerken kan dat denk ook met een betonverf of een vloer coating. Dit zal beter werken dan de binnenkant te stucen.
 
  • Like
Waarderingen: Koen van Dael

Koen van Dael

  • #3
Hallo Karel,

Volgens mij zijn cellenbeton blokken goedkoper, lichter om te dragen en sneller te verwerken. Beton blokken moet je volgens mij toch metselen ipv lijmen?

Dus een betonverf of vloer coating helpt dan bij cellenbeton tegen de vocht aan de binnenkant?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

KareldeKlusser

  • #4
Beton blokken moet inderdaad worden gemetseld.

Ja ik denk dat een betonverf, buitenverf of vloer coating mogelijk is maar lees wel eerst het productblad van de verf/coating. En kijk of deze op cellenbeton mogelijk zijn om aan te brengen en of deze een voorstrijk nodig hebben. (Zelf heb ik geen ervaring met deze producten dus ik weet niet hoe goed deze werken op cellenbeton en of deze ook voor in een plantenbak werken.)

De cellenbeton blokken kan u inderdaad lijmen.
Ik weet niet of je de blokken kan lijmen aan de betontegels. Of dat hiervoor een (waterdicht)mortel beter werkt.
Je moet wel zorgen dat als je betontegels gebruikt dat deze goed liggen en niet kunnen zakken. Anders kunnen de cellenbeton blokken los van de beton tegels te komen liggen. En kunnen er scheuren ontstaan.
 

Koen van Dael

  • #5
Ik ga het toch met betonblokken doen, scheelt vrij weinig qua kosten. Eigenlijk zou ik deze wel willen lijmen dan omdat ik geen voeg wil of iets dergelijks en daarna toch ga stucen, dus heb ze het liefst strak op elkaar gestapeld.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

KareldeKlusser

  • #6
De betonblokken kunnen ook aan elkaar worden gemaakt met een (high tack) kit of steenlijm (bijv. pu700). Kijk hierbij op het productblad of een van deze middelen hiervoor geschikt is. En of deze voor uw toepassing werken.

Hoe wilt u de bovenkant afwerken als u deze stuct zorg dan we dat de bovenkant afloopt zodat hier geen water op blijft staan. Of maak de bovenkant van betontegel of een ander soort steen, deze kunnen worden bevestigd met mortel of een van de bovenstaande methoden.
 

Koen van Dael

  • #7
Dus schuin stucen de bovekant zodat water er af loopt...?
 

KareldeKlusser

  • #8
Nou ik zou zorgen als je de bovenkant perfect waterpas stuct dat de kans veel groter is op groen aanslag en vuil. Daarom zou ik zeggen laat de bovenkant als je deze stuct niet 100% waterpas. Je kunt bijvoorbeeld de hoekprofielen aan de binnenkant 2 mm lager doen dan de buitenkant. Zodat het water niet op de bovenkant blijft liggen.
 

WilhelmusB

  • #9
Als ik om mij heen kijk is het mooie van z'n bak met dit materiaal van korte duur.

Schuin stucen prima maar dan wel met het afschot naar de binnenzijde van de bak.
 

KareldeKlusser

  • #10
Die mening delen wij in iedergeval dan.
Niets voor niets zie je als een huis gestuct wordt dat dan de onderst rand zn 50cm donker wordt geverft of met donkere stenen wordt gemetseld.
Zelf heb ik mijn buurt ook een wit gestucte plantenbak van hooguit 2 jaar oud en deze is al groen aan het worden. Daarom ben ik er ook geen grote fan van.
 
  • Like
Waarderingen: Koen van Dael

Koen van Dael

  • #11
Ik pak sowieso nu gewoon beton blokken en stuc dit. Dan als ik dit 1x per 2 jaar ofzo opnieuw verf in een licht grijze kleur. Is dit dan wel goed te onderhouden of verweert dit ook snel naar groen? Helemaal wit wil ik sowieso niet is veel te vuil gevoelig idd.
 

KareldeKlusser

  • #12
Met een goede buiten muurverf (eventueel schoonmaakbaar) is dit goed te doen. En een paar keer per jaar schoonmaken zal ook helpen om het netjes te houden.

En hoe wil je de binnenkant afwerken?
 
  • Like
Waarderingen: Koen van Dael

Koen van Dael

  • #13
Uhm denk eerste steen ook stucen van binnenkant en rest niets? Of komt er dan vocht van binnen naar buiten? Nog tips voor?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu