Halfsteens aanbouw isoleren over bestaande betegeling

JJanson

  • #1
Eigenlijk is de titel de beknopte vraag; wij hebben in een jaren 30 woning een aanbouw met halfsteens muren. Hier was een badkamer gerealiseerd door de vorige bewoners en dus zijn alle wanden betegeld. We hebben ons laten vertellen dat er tussen de tegels aan de kant van de woning vocht tussen de tegels zit, maar dat de overige wanden prima betegeld zitten; kan ik over de betegelde wanden aan de binnenzijde minimaal isoleren zodat het er niet te vochtig wordt als er een groot verschil ontstaat met warmte van de rest van de woning?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je de tegels er af kun halen, win je ook ruimte. 5 cm isolatie (PIR) zal veel comfort en energiewinst opleveren.
 
  • Like
Waarderingen: JJanson

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat is de theorie van die wijsheid. De muur van de woning is warm ik neem aan de ex buitenmuur, is deze in steens of met een spouw. De badkamer zal nu toch ook verwarmd zijn. Verschil in temperatuur van die ruimtes is dan laag waar zou dat vocht vandaan moeten komen.
Iets veiliger is als de isolatieplaten zijn voorzien van een aluminiumfolie.
Waar worden die tegels op aangebracht?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Gewoon wedi of dergelijke platen op de tegels lijmen, en dan kun je daar weer overheen tegelen.
Platen van 2 cm dik zouden voldoende moeten zijn.
 

JJanson

  • #5
Wgb,

De theorie van die wijsheid is enkel op basis van de informatie die we hebben gekregen tijdens een ronde met een bouwkundige. Ik kan dus zelf helaas niks bevestigen of toelichten. Ex buitenmuur is sterns, ik kan nu nog niet controleren waar de tegels precies op zijn aangebracht omdat ik nu volop in de uitzoek fase zit om te kijken wat we wel en niet kunnen doen aan de woning binnen ons budget.

Aanbouw met badkamer is op de begane grond als aanbouw en heeft geen eigen verwarming. Ik kan nu niet herkennen of er veel vocht is (geweest) maar het lijkt op het oog in orde. Waarom is het precies veiliger om het met isolatie met aluminium folie te isoleren? Alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Omdat die laag aluminium dampdicht is. Alleen aan de randen van muren, vloer de naden van de platen kan vocht door de constructie van warm naar koud. Platen zonder cachering laten iets meer vocht door. Geen idee wat het verschil in prijs is.
 
  • Like
Waarderingen: JJanson

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu