Betontegels rond slijpen/zagen

had75

  • #1
Voor het terras rondom ons ronde zwembad hebben we betontegels van 60x60x4. Nu moeten deze natuurlijk mooi aansluiten op het zwembad, maar bestaat er uberhaupt een (betaalbare :wink:) oplossing om betontegels rond te slijpen of te zagen? Het bad heeft een diameter van 5 meter.

Ik had zelf al zitten denken om de ronding in eerste instantie in rechte "trapjes" te maken en daarna die hoekjes verder uit te slijpen, maar heel strak rond wordt dat niet natuurlijk.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als je de ronding afgetekend hebt, dan eerst zoveel mogelijk met een kleine haakse slijper met diamant schijf zo diep als mogelijk over de lijn slijpen.
Als je de schijf een beetje schuin houd, dan kun je vrij mooi de ronding maken.
Als je dit dan ook aan de onderkant van de tegel doet, en dan kun je het stuk zo afbreken.
 

Putschep

  • #3
Ligt eraan hoe of de tegels 'vers' van de stenen handel komen,als dat zo is zijn ze vaak niet mooi droog en kun je problemen krijgen met slijpen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Hoezo dat dan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dus een vochtige tegel kun je niet slijpen? Wat gek dat de profs hiervoor dan juist vaak een waterzaag gebruiken....
 

Putschep

  • #6
Vochtige tegels kun je wel slijpen, maar dan moet je ze ook helemaal slijpen en niet hoeven tikken met de hamer, want dan breken ze op verkeerde plek. Tegels en stenen slijpen met water wordt gedaan omdat het blad koeling nodig heeft en tegen stuiven, volgens de Arbowet moet je als professional Tegels slijpen met water. Staat zelfs een geldboete voor als je het niet doet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Joh.

Overigens heeft TS tegels van 40 mm dik. Die kun je gewoon slijpen zonder te tikken. En al blijft er in het midden nog een dun randje vast zitten dan breekt die nog steeds wel netjes af.
 
  • Like
Waarderingen: Peter

Putschep

  • #8
@ vonken trekker . Ik geef alleen aan wat mijn ervaring is mbt 'vers' tegels en klinkers slijpen. En dat een professioneel stratenmaker niet meer zonder water mag slijpen volgens de Arbowet. Jou reactie komt nu een beetje wijsneus achtig over. Ik doe samen met een andere zzp'er elke week nog veel met de hand bestrating leggen, en we zagen veel meer dan knippen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Jij geeft aan dat tegels droog moeten zijn om ze netjes te kunnen slijpen. Dat valt niet te rijmen met dat er juist met water wordt geslepen tegenwoordig (ga ervan uit dat iedereen wel bekend is met dat droog slijpen not done is vanuit arbo).

Als je een tegel maar voor de helft kunt doorslijpen dan geloof ik meteen dat afbreken dan een probleem wordt. Laat staan knippen. Maar dat is hier niet aan de orde met tegeltjes van 40 mm, die slijp je zo door.
 

had75

  • #10
Nou, uiteindelijk blijken betontegels niet echt een handige combi met chloorwater... Dus omdat we keramiek niet zo mooi vinden komt er bij het zwembad een composiet vlonder en wordt de rest 90x90 betontegels. Probleem opgelost.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu