Hakken in betonnen plafond

Status
Niet open voor verdere reacties.
Onlangs was ik bij iemand thuis, die pas in zijn nieuwe (jaren 70) appartement zat. Bij het ophangen van een lamp in de badkamer heeft men vlak naast een centraaldoos geboord. Dat is natuurlijk al niet erg verstandig, maar in plaats van dat de stoppen eruit knalden (wat je kunt verwachten als je zoiets doet), spoot het water ze om de oren. Wat blijkt.....onder de leidingen van die doos door loopt een waterleiding van de bovenburen. Slordige bouw.....maar nog erger.....het moest ook gerepareerd worden. Een loodgieter heeft daarom een gat van 20x20cm en zo'n 5 cm diep gehakt. In het beton..... Toen ik het zag kreeg ik er rillingen van. Ook is er een stuk betondraad weggezaagd, en niet terug gelast (al zal de statische spanning dan toch al uit het ijzer zijn ). Daarna is het zaakje gewoon weer met beton dicht gezet volgens mij. Van mij wordt verwacht dat ik het hele huis voorzie van randaarde. In de keuken kwam ik iets heel bijzonders tegen. De centraaldoos zat blijkbaar niet in het midden, maar meer aan de rand van de ruimte. Op zich niet handig, maar niet erg bijzonder. In plaats van een kabelgootje langs het plafond, heeft mijn kennis er voor gekozen een sleuf te hakken over/door het plafond met zijn boorhamer en SDS beitel. Huh? Ja echt waar, dat is pas bijzonder. De "lelijke" centraaldoos is weggepleisterd en een buisje vanuit die doos loopt dus nu door het plafond naar het midden van de keuken. Een actie die ik nog nooit eerder heb meegemaakt. 1 wandcontactdoos in de huiskamer die vanuit daar met aarde bedraad zou moeten worden kan ik dus niet meer bedraden, omdat de centraaldoos is verdwenen.
Nu heb ik natuurlijk een klein electrisch probleempje, maar na het weghalen van de pleister kan ik wel weer bij die doos. Waar ik mij meer zorgen over maak is de constructie van het plafond. Aan het gat in de badkamer heb ik al wel gezien dat het geen kanalenplafond betreft maar een massief plafond. De betondraad in de badkamer zat zo'n 2 cm van de oppervlakte, dus ik schat dat ze in de keuken ofwel betondraad zijn tegengekomen of er in ieder geval dicht langsaf zijn gegaan, aangezien ze er een electriciteitsbuis in hebben laten verdwijnen.
Ik lijk de enige die me er druk over maakt, want mijn kennis (de eigenaar van het appartement) maakt zich er niet druk over. Ik vraag mij af wat dat gepruts allemaal kan gaan betekenen voor de toekomst. Ik zou een bouwkundige laten komen, maar zoals je leest ben ik de enige die me druk maakt.
De voorzitter van de vereniging van eigenaren van het appartement heeft het gat in de badkamer wel gezien, de man keek bezorgt maar is tot mijn verbazing weer gewoon weg gegaan.
Ik boor al niet graag gaatjes in mijn (100%) eigen plafond, laat staan dat wanneer ik in een flat zou wonen ik sleuven zou gaan hakken. Ik zal het waarschijnlijk nooit begrijpen.
Puntjes van zorg: Corosie, scheuren in de toekomst, claims van de bovenburen ivm (onzichtbare) beschadiging van hun vloer.
Ik ben geen constructeur van beroep, maar die zorgen zijn toch terecht....of maak ik me inderdaad druk om niks?
 
De centraaldoos vind ik erger dan een stukje betonijzer weghalen, een centraal mag niet weggepleisterd worden, er nette deksels te koop die zo op de centraaldozen gezet kunnen worden.

Als er maar 1 stukje betonijzer weggehaald is bij een gat van 20 x 20 cm wijst dat op een grote maaswijdte van de betonijzermat, er zal geen bouwkundige zijn die zich daar druk om maakt.
 
Hoi Jan,

Bedankt voor je reactie. Centraaldozen moeten inderdaad altijd bereikbaar zijn. Ik hak hem uit en zorg voor een mooi dekseltje. Gebeurt het wel vaker dat men sleuven in beton plafonds hakt? Ik had het nog nooit meegemaakt en gezien.
 
Eerlijk gezegd heb ik het nooit gezien, lijkt me ook te veel werk en teveel risico.
Een plafond dat gerepareerd is valt meestal meer op dan een platte buis.
 
Ja dat zeker. Het was gewoon verf met een licht korreltje op het beton. Maar nu zal het echt gestuced moeten worden om het nog ooit weg te werken.
 
De term centraaldoos zegt niets over het feit dat deze in het midden van een ruimte geplaatst moet worden. De term centraaldoos wil zeggen dat deze centraal geplaatst wordt in een segment van de electrische installatie. Dat deze zich in beton bevind wil dus zeggen dat dit gietbouw of prefab is. iig een bewuste keus.
Dat mensen vanaf een centraaldoos een buis in het plafond willen monteren om een lamp aansluiting oid te realiseren??
Een vooschrift is wel dat elke buisleiding eindigt in een doos!! Zelf begin ik daar niet aan omdat het veel werk is, ook gezien het repareren van het plafond. Na het stuccen zal toch zeker het hele plafond opnieuw gesauced moeten worden, je blijft anders het gerepareerde blijven zien>
Mocht het er toch van moeten komen dan met behulp van een betonboor(der) een gat voor een ronde centraaldoos laten boren en met een sleuven slijpschijf een sleuf laten slijpen voor een stuk nieuwe buis.
Meestal als je inde bestaande centraaldoos kijkt kun je zien aan de gebruikte uitgangen hoe ongeveer de buisleidingen lopen.
In giet of prefab lopen deze vaak recht of haaks op de muren.
Toch blijft het riskie. Je weet nooit wat je tegenkomt. Maar met schade en schande wordt je wijs.
De slijpschijf zal niet dieper als 2cm slijpen.
T.a.v. je bestaande centraaldoos, deze moet bereikbaar blijven voor jezelf of voor je nakomelingen.
Succes na dit verhaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan