HAGER "stoppenkast"

Status
Niet open voor verdere reacties.
Logisch? tja hangt van je wisselschakelingen af in het trappenhuis locatie van aansluitingen tov een lagere etage en de kortste afstanden.
Vergeet ook de brandmelders niet, deze moeten eigenlijk allemaal op dezelfde groep.

Normaal probeer je tegen 0 kosten iig 1 wcd per ruimte op een andere groep te zetten.Dit houd in dat je dus niet een groep vanaf de kelder gaat halen om alleen 1 wcd op de zolder te voeden.
 
Wat betreft de rookmelders: Tegenwoordig is ook de mogelijkheid om deze draadloos te koppelen, waardoor er geen signaalkabel meer getrokken hoeft te worden tussen de rookmelders. En dan mag er volgens mij ook op verschillende groepen gekoppeld worden (correct me if i'm wrong).
 
Dat kan idd heeft alleen wel nadelen.

Mijn stelling is dat je pas draadloos gaat als bedraad echt niet(meer) mogelijk is.Elke zender extra in je huis maakt alle zenders minder effectief. Bij veiligheidssystemen is dit wel goed afgedekt maar schakelen en weerstations kunnen gestoord worden en daardoor minder goed werken.
Daarbij is het ook nog een pak duurder.
 
Wat is het voordeel van brand/ rookmelders op het lichtnet tov batterijgevoede?
Als de stroom uitvalt, doen ze het toch niet meer en die op batterijen wel?
 
Lichtnet gevoede melders zijn gekoppeld waardoor ze tegelijk alarm slaan. De lichtnet gevoede melders hebben of een backup batterij(3jaar) of een backup litiumcell(10jaar) zodat deze ook werken bij stroomuitval.
 
Hvdk schreef:
Wat is het voordeel van brand/ rookmelders op het lichtnet tov batterijgevoede?
Als de stroom uitvalt, doen ze het toch niet meer en die op batterijen wel?

Als ik mij goed heb ingelezen staat tegenwoordig in het bouwbesluit: "Op elke verdieping/bouwlaag in de verkeersroute een rookmelder. Wanneer de zolder een onbenoemde ruimte is, moet er toch een melder geplaatst worden. Dit om de totale verkeersroute (trappenhuis) te 'bewaken'. Dit moeten netgevoede optische melders zijn met een secundaire energievoorziening.".

Bron: *******************(hopelijk is deze link niet te commercieel voor dit forum, ik vind er zelf wel veel info op staan)

Toch wel, daarom de link verwijderd. Mod
 
Moet je dit als particulier ook aanpassen? Want dan zou iedereen dat moeten aanpassen. Telt dit niet voor nieuwbouw?
 
Dit geld voor nieuwbouw.
Maar ook bij verbouw en renovatie.

Voor studentenhuizen verplicht ander krijg je geen vergunning.
 
Zo ver ik weet hoef je het niet toe te passen als je verder niks aan je woning wijzigd. Ik durf niet te zeggen of je bij een (ingrijpende) verbouwing hier wel aan moet voldoen.
Ik ben nu zelf bezig om de complete electrische installatie te vervangen (alles vanaf de nuts aansluiting er uit). Dus ik probeer zelf zoveel mogelijk om aan de huidige regelgeving te voldoen.
En op zicht zijn rookmelder ook een stukje veiligheid.

Edit: Ik zie dat ik te langzaam typ....
 
In hoeverre spreek je van verbouw of renovatie.

Nog iets anders. Ze moeten op 1 groep worden aangesloten. Dan kan ik het beste alle verlichting van het trappenhuis op dezelfde groep aansluiten en daarop alle melders aansluiten anders kan het toch niet?
 
Natuurlijk wel, je kan toch ook een groep van de zolder gebruiken en die via de andere etages naar de meterkast brengen.
En je verlichting kan over meerder groepen door het trappenhuis.
 
Ik leg in mijn woning idd twee centraaldozen aan in een ruimte. Eentje voor de verlichting en eentje voor de melder. (je mag maximaal 1 groep in een centraaldoos hebben).
 
Ik zit ook nog te twijfelen of ik alles ga vervangen, omdat ik geen ervaring heb in het aanleggen en het bedenken van nieuwe bedradingschema's.
Op zich ben ik wel handig en heb vroeger jaren electronica als hobby gehad. Het zou wel moeten lukken.
Maar even goed verdiepen. Ben al bezig met het tekenen. Als het af is zal ik het laten zien. Kunnen jullie er nog eens na kijken.
 
Hvdk schreef:
Dan leg je als het ware extra punten aan voor de melders ipv de lichtpunten te gebruiken?

Je probeert in 1 ruimte 2 groepen te hebben.

Je moet dus met minimaal 2 groepen richting zolder.
Je maakt op elke etage een lichtpunt en een melderpunt.

Je krijgt nl. van melder naar melder een signaaldraad te lopen en dat word lastig als daar ook nog schakeldraden bij moeten.
 
Omdat dat signaal draadje niet van de ene groep naar de andere mag, groepen mogen niet onderling een verbinding hebben.

HEt signaal word gestuurd over de nul en signaal van de groep, zouden het 2 groepen zijn dan zal de melder het niet meer doen bij uitval op groep 1 en alarm op groep 2, omdat de automaat uit staat, tevens word de 2e groep wel onder spanning gezet door de signaal draad.
 
Tegenwoordig zijn brandmelders met een RF signaal ook toegestaan. Je hebt dan geen signaaldraad.
Moeten dit type melders dan nog steeds op dezelfde groep?
 
Even los van eventuele voorschriften (vanuit W&R en/of fabrikant) kan het probleem van onveilige situaties met "vreemde spanningen" dan niet meer voorkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan