Haarscheuren lewis vloer

Bvdalen

  • #1
Beste experts. Er zitten haarscheuren in een onlangs gestorte beton vloer en ik vroeg me af of dit kwaad kan en wat ik hier aan kan doen.

de situatie is als volgt;
Oud huis, +/- 1850 met een balken vloer die 5 meter overspant. De HOH tussen de balken is 800mm of minder. De balken zelf zijn 70x210mm. De balken zijn verstijft dmv doorverbinden. Direct op de balken een lewisplaat vloer gemonteerd. De vloer is 1000x2900mm. Hierover beamix lichtgewicht beton gestort exact volgens de instructies van beamix zelf.

De vloer rustig en afgedekt laten drogen en nu 2 weken later zijn er haarscheurtjes ontstaan daar waar de lewisplaten elkaar overlappen. De grote vraag is nu, kunnen dit krimpscheurtjes zijn ? En is dat erg ? Kan ik deze uitkrabben, vullen en kimmen ?

Ik durf over de vloer zoals deze nu is niet te tegelen uit vrees dat de barst ook in de tegel komt en ik lekkage ga krijgen.

Alvast bedankt
 

Scoupevo

  • #2
Ik denk dat je iets meer informatie moet geven omtrent de vloer zelf.
want zit 2,9m langs de 5m of ligt daar 1m op?

misschien even een schets.

voor de rest vind ik zelf 80cm wel erg veel, heb ik ook maar heb onder mijn zwaluwstaart platen drie extra balken geplaatst van dezelfde dikte.
en heb een constructeur langs gehad om het te beoordelen.

verder is het dacht ik zo dat als je er raveling tussen zet het wel steviger word maar het word "niet" sterker. je belast de vloer eigenlijk alleen maar meer.

want dat vertelde de constructeur mij.

maar zoals ik al zei is het niet echt duidelijk, hoe groot is de gehele vloer? waar licht de beton vloer? en hoe hoog heb je het gestort?
 

Bvdalen

  • #3
Dankjewel voor je reactie. Ik heb de situatie geschetst. Rood zijn de bestaande balken, groen de extra balken en geel de zwaluwvloer.Dus de 2,9 ligt langs de 5 meter balk. Het is dus maar een klein vloertje van nog geen 3 meter lang en 1 meter breed en er zit +/- een 5cm. De zwaluwstaart platen liggen dwars over de balken. De vloer is gelegd zoals Reppel dat in hun handleiding adviseert.

De extra balken heb ik aangebracht ter ondersteuning van de zwaluwplaat tijdens het uitharden. Het stabiliseerd het geheel maar maakt het inderdaad niet sterker. Maar de vloer is ook niet zo zwaar, volgens de berekening 210 kilo. En het gaat hier niet om een puntbelasting, het gewicht word tenslotte verdeeld.

Daarom snap ik de scheuren ook niet en vroeg ik me af of dit door het krimpen kan zijn veroorzaakt en wat ik nu het beste zou kunnen doen ?
 

Scoupevo

  • #4
Hallo,

ik heb zelf niet zoveel verstand van beton cq beton vloeren. maar ik denk dat na aanleiding van je tweede reactie iemand die er meer verstand van heeft wel zou reageren.

maar zoals ik het begrijp zitten de haarscheuren in de lengte richting van de de platen? dus waar de bovenflens en onderflens elkaar overlappen?

waar dient de vloer voor? en wat komt erop?
 

Bvdalen

  • #5
Bedankt voor je reactie.

Ja, de haarscheuren zitten in de lengte richting van de platen daar waar de boven en onderflens elkaar overlappen. Daarbij gezegd was de balkenlaag zo goed als waterpas en dat lijkt deze nog steeds te zijn.

De vloer dient als douche. Op advies van de tegelhandelaar wil ik daar direct tegels oplijmen. De tegels komen direct op de vloer (de vloer loopt al mooi af richting de docuhe put en is verder redelijk egaal). Eerst impregneren, dan de tegels in een felxibele watervaste lijm zetten. De tegel zelf is van natuursteen dus zal later ook nog goed geimpregneerd worden zodat het geheel waterafstotend word.

Het lijkt er steeds meer op dat het een krimpscheur is omdat (kijkend naar de zijkant van de vloer) de scheur niet naar onder doorloopt en het geheel solide en stevig voelt. Maar ja, zeker weten doe ik het niet.

Zet je zo'n scheurtje dicht met de lijm en de impregnatie ? Of is het aan te raden die scheur te kimmen ? Een ander alternatief zou een egalisatie middel zijn, eventueel versterkt met fiber bewapening over de scheur. Maar dat kom ik weer hoger en zwaarder.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Zet anders straks voordat je gaat betegelen, eerst even wat coat en een kimband over de scheur.

Zo vang je de scheur op, en lekt er eventueel geen water door de scheur naar beneden.
 

Fureddo

  • #7
Ik ben zelf momenteel aan het rekenen aan een lewis vloer met ongeveer de zelfde afmetingen van de balken. De belasting tgv de lewis vloer zorgt voor een aanzienlijke doorbuiging van de houten balken. De hoh afstand van 800 mm is te weinig. Deze dien je eerst te verkleinen alvorens de vloer verder te belasten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu