H balk boven openslaande tuindeuren isoleren

bloemkool

 • #1
Beste medeklussers.

In mijn jaren 50 huis zitten op de eerste verdieping een paar openslaande tuindeuren naar een balkon. Ik wil deze netter afwerken en heb de betimmering rond de h-balk verwijderd. De h-balk ligt op het binnenspouwblad en is niet geïsoleerd. Het buitenspouwblad heeft een gemetselde rollaag. Ik merk zonder betimmering dat het ding werkt als een grote omgekeerde radiator. Het lijkt mij wijs om wat isolatie aan te brengen maar ik kan niet vinden hoe dit te doen. Volledig inpakken of één zijde. Dampwerende folie of juist dampdoorlatend en op welke zijde. Kan iemand mij op weg helpen? Boven de balk zit slechts een plat dak. De balken daarvan rusten op de h balk. Ik heb de situatie even geschetst.

Bij voorbaat dank!
hbalk.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Is er ruimte om aan de buitenzijde van de H balk isoltie te plaatsen.
  De H balk vullen met isolatie zal ook helpen.
  Op de tekening is er geen isolatie op het platte dak?
   

  bloemkool

  • #3
  Dank voor de reactie WGB.

  Het dak was aan de binnenzijde met rockwool geïsolleerd. Ik heb een aantal jaar geleden het dakleer vervangen en daar 11 cm pir onder aangebracht. Van koud dak naar warm dak. De tekening vermeldt dit inderdaad niet.
  De h-balk steekt t.o.v van de breedte van de kalkzandstenen van de oplegging op de binnenmuur een dikke centimeter aan weerszijden onder. De liggers van de h-balk zijn 8cm breed bij een steenbreedte van ongeveer 10.5 cm.
  De spouw is 6cm breed. Veel ruimte om te isoleren zonder contact tussen binnen en buitenblad biedt dat niet tenzij ik de balk maximaal naar binnen schuif maar daar heb ik weer iets ruimte nodig om een strakke afwerking met de binnenmuur te maken.
   

  bloemkool

  • #4
  Beste WGB en andere lezers,

  Ik heb inmiddels wat andere klussen afgerond en sta nu weer voor het kozijn. Ik denk dat ik wel wat isolatie aan kan brengen aan de buitenzijde van de balk. Ik kan de balk nog een centimeter of twee naar binnen schuiven en daarmee de ruimte in de spouw maximaliseren.
  Kunnen jullie meedenken over het materiaal om mee te isoleren? En of er een folie aangebracht moet worden en zo ja waar? De balk is een reguliere stalen balk die goed in de menie staat.
  Ik kan het, net zoals het een onbekend aantal jaren gezeten heeft, zonder isolatie afwerken met gips en de ogen sluiten maar ergens voelt dat niet goed.
   

  Hharbers

  • #5
  Hoe ga je de balk opschuiven zonder datalles in elkaar dondert?

  Je kunt in het lijf van de H balk natuurlijk isolatie stoppen maar de flenzen steken dan buiten de isolatie uit richting de buitenmuur en zullen altijd een koudebrug vormen. Vocht uit je huis kan dan condenseren tegen de koude balk
  Of kun je nog isolatie tussen de slabbe en de balk zetten ?
   

  bloemkool

  • #6
  Dag Hharbers. Het plat dak boven de hbalk steunt met een aantal houten balken op de hbalk. Het dak zelf is licht van constructie en laat zich met een dwarsbalk onder de houten balken en een lichte autokrik eenvoudig een paar milimeter liften.
  Ik heb de balk al een stukje omgelegd. De slappe kan ik op die wijze ook nog wat bijbuigen. Er is nog wat extra materiaal aan de bovenkant van de balk. Ik denk dat ik tussen de flens en de slabbe wel wat isolatie kan krijgen.
  Op de bovenzijde van de hbalk tussen de houten balken van het plat dak heeft de vorig eigenaar verzuimd vulling te plaatsen. De spouw is daar dan ook onvolledig. Ik metsel dat nog dicht. Dat geeft mij wel wat speelruimte om de balk in de spouw goed in te pakken. Raden jullie nog een folie aan of zou dat overbodig zijn met de juiste isolatie op deze plek.
   

  KareldeKlusser

  • #7
  Hoe wilt je de ruimte tussen de balk en de loodslab bereiken? Als je deze ruimte niet kan bereiken gaat isoleren van deze ruimte ook moeilijk.
  Een folie aanbrengen aan de binnenkant van de balk kan wel. Maar de balk helemaal inpakken gaat moeilijk aan de tekening te zien.
  De ruimte tussen de houten balken kan u isoleren met pir plaat en rondom afpurren. Over de pir plaat hoeft vaak geen folie omdat dat deze vaak al een folie op de plaat zelf heeft. Wel is het belangrijk om de naden af te tape met aluminium tape.
  En ben u nog van plan om de spouw na te isoleren?
  En wel apart dat de balken los op de h balk liggen, in nieuwbouw of renovatie worden deze vaak wel vast gemaakt aan de h balk.
  Een fotootje zou handig zijn
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Lood nooit rechtstreeks op een stalen balk leggen.
  De rollaag staat ook op het kozijn, dat hoort niet.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu