Grundfos Alpha2L werkt niet --> vastgelopen?

Klusser911

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vloerverwarmingsverdeler met daarop een Grundfos Alpha 2L 15-60 BP pomp. Deze is geïnstalleerd in 2019 en heeft altijd prima gewerkt. De pomp staat bij mij altijd aan, ook in de zomer. Toen ik vandaag weer wilde gaan stoken, viel het mij op dat de vloerverwarming niet snel warm werd. Toen ik ging kijken bij de pomp, leek hij niet te draaien, en dit lijkt bevestigd te worden doordat enkel het lampje "power on" brandt, ook al probeer ik hem op een andere setting te zetten. Aan/uitschakelen dmv stekker eruit werkt niet. Het lijkt mij gek dat hij is vastgelopen aangezien de pomp altijd draait, maar dat lijkt wel het geval? Hoe kan ik dit het beste verhelpen?

Alvast dank voor het advies!
IMG_20220925_100654.jpg
IMG_20220925_100644.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Deze pompen zijn gevoelig voor vervuiling door metaaldeeltjes in het water.
Ik zou de pomp demonteren en de rotor met de hand losmaken en reinigen en dan nogmaals proberen.
 
  • Like
Waarderingen: Klusser911

Klusser911

  • #3
Heel erg bedankt voor je antwoord headhunter! Klinkt inderdaad logisch, ik heb er ook onlangs een badkamerverbouwing opzitten, wellicht is er wat stof in het systeem gekomen. Ik ga proberen om hem schoon te maken. Ik neem aan dat ik hiervoor de pomp uit uitzetten, dan de hele installatie moet laten leeglopen, vervolgens de pomp moet demonteren.

Ik hoop dat jij/iemand nog de volgende vragen voor mij kunt beantwoorden hoe dit te doen:
- Zie onderstaande afbeelding. Moet ik hem demonteren met de rode of blauwe bouten?
- Heb je tips om het schoon te maken?

Alvast dank!!
IMG_20220925_100654_teken.jpg
 

Auto-Geen

  • #4
De rode bouten NOOIT losmaken, deze zitten gemonteerd met locktite voor afdichting in de verdeler.
 
  • Like
Waarderingen: Klusser911

Klusser911

  • #5
Goed om te weten. Die blauwe bouten kan ik dus wel gewoon loshalen en vervolgens, na het schoonmaken van de pomp, weer waterdicht vastdraaien, zonder loctite of iets dergelijks nodig te hebben?
 

Klusser911

  • #6
Ik heb zojuist de pomp losgehaald (met de blauw aangegeven bouten, dus de pomp losgehaald van de flens). Daarna even met de hand aangedraaid, hij zat eerst een klein beetje vast maar draaide daarna vrij soepel. Nu weer gemonteerd en de pomp werkt weer prima. Dank voor het advies!
 

Auto-Geen

  • #7
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu