Grote verbouwing; vloer nieuwe badkamer

Shannasse

  • #1
Wij gaan een nieuwe badkamer creëren op de verdieping, ondergrond is houten vloer op houten balken.
Op advies van de aannemer (die een raam en deur in een draagmuur heeft verplaatst) wordt de ondergrond lewisplaten met een gestorte vloer erover heen.
In die vloer komt vloerverwarming en een deel van de leidingen, hoewel die zoveel mogelijk door (en/of achter) de muren gaan.

Gister was echter een klusjesman in huis die aangaf dat lewisplaten met een gestorte vloer overbodig was en zelfs een onnodig zware belasting voor de balken en de vloer. Zijn advies was goed underlayment (geen elliotis) en daar rechtstreeks de badkamer op. Door ophoging komt er hoe dan ook ruimte voor leidingen, tussen twee vloeren of eventueel boven het plafond op de begane grond.
Zijn redenering over het gewicht van de vloer en de bereikbaarheid (via het plafond beneden) van leidingen in geval van problemen klinkt niet geheel onlogisch. Toch heb ik het advies van de aannemer hoger zitten en daarbij staat het idee van een vochtige ruimte als een badkamer rechtstreeks op hout me tegen.

Wat zijn de meningen hier over de opbouw van de vloer?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat je aan de forumleden vraagt is het vaststellen wie er gelijk heeft: de aannemer of de klusjesman.

Dat is nu precies waarvoor dit forum niet bedoeld is: van afstand bepalen welke van de twee door jou geraadpleegde uitvoerders voor een bepaalde situatie het bij het rechte einde heeft.

Dat zul je toch echt zelf moeten inschatten! :?
 

Shannasse

  • #3
Niet mee eens, wat ik vraag zijn meningen over twee opties; badkamer rechtstreeks op een houten ondervloer, of lewisplaten met beton daartussen.

Ga er vanuit dat beide mogelijkheden constructief toepasbaar zijn, wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?

Draagkracht van de vloer kan uiteraard één van de overwegingen zijn en die is niet op afstand te bepalen, maar andere overwegingen als bijvoorbeeld kosten, uitvoerbaarheid, bereikbaarheid van leidingen en risico's op lekkage etc. zijn wel theoretisch of op basis van kennis en ervaring te benaderen toch.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Dit forum is bedoeld voor klussen die u zelf uitvoert.
In uw geval is dat niet aan de orde, want het werk wordt door derden uitgevoerd.

Daarom kan uw vraag hier ook niet beantwoord worden, omdat ook wij ons aan de forumregels moeten houden.

Maar als u wat gaat zoeken op dit forum, kunt u al heel veel dingen vinden met betrekking op deze vraag.
 

Shannasse

  • #5
Lewisplaten gebeurt in overleg met de aannemer en hij heeft ze geleverd, ook zal hij bij gebruik daarvan de vloer storten. Dat klopt inderdaad.

Verder leggen we de platen zelf, bouwen zelf de muren, brengen zelf het leidingwerk aan, installeren het sanitair en zowel tegelen als voegen doen we zelf.
Met andere woorden, wij maken zelf de keuze hoe het te doen en besteden vervolgens in geval van de optie lewisplaten hooguit 10% van het werk uit. Lijkt me niet vallen onder uitvoeren door derden toch?

Zowel de aannemer als de klusjesman liepen bij ons rond voor andere zaken en hebben een mening / suggestie / voorstel gegeven over uitvoering hiervan, meer niet.
Is volgens mij niet veel anders dan een idee of tip van een bekende of zelfs van een forumlid, wij hoopten uitsluitend op meer meningen of ervaringen zodat we vervolgens een juiste keuze kunnen maken...

Heb trouwens al veel gelezen op en geleerd dankzij het forum!
Punt is dat we momenteel al midden in de verbouwing zitten dus erg druk zijn en soms door de bomen het bos niet meer zien. Bijna het hele huis is gestript en moet dus ook weer worden opgebouwd. Maakt het lastig ook nog uren door allerlei topics te bladeren op zoek naar de pareltjes wijsheid die er zeker tussen zitten.
Vandaar de rechtstreekse vraag over de specifieke situatie.

Alvast hartelijk dank voor eventuele inhoudelijke reacties en hoe dan ook complimenten voor dit forum!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik zou ook voor de lewisplaten gaan. Mits goed aangebracht en ook bij doorvoeren goed ondersteund is dit technisch gezien de betere oplossing. Een houten vloer blijft altijd iets veren, waardoor de voegen niet meer waterdicht zijn, of zelfs de tegels losraken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Hier nog een leuke foto, van de gevolgen van vocht in een badkamer, waar ook hout en gips platen zijn gebruikt.



Alles rot en heel veel gevaarlijke schimmel aanwezig achter de tegels.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Er zijn mogelijkheden om een houten vloer stabiel genoeg te maken zonder betonvloer. Maar voorwaarde is dat de balklaag zeer stijf is. En dat zijn in principe ook de vloeren waar kwa gewicht ook een lewis-vloertje op kan.

Er is gecontroleerd of de vloerbalken sterk genoeg zijn?
 

Shannasse

  • #10
Hartelijk dank voor deze reacties!!

Zoals ik het nu begrijp zijn in principe beide opties mogelijk, mits wanneer er rechtstreeks op hout wordt gewerkt het hout wel eerst met kimpasta wordt behandeld, met zeer veel zorg wordt getegeld, gevoegd, gekit, enzovoorts en er altijd een waakzaam ook blijft voor de kwaliteit van kitranden en voegen etc.
Veiligste optie is hoe dan ook lewisplaten met een gestorte vloer erover.

Zowel de balkenschuif als een kenner ter plaatse geven aan dat de balkenlaag afdoende is, ook voor een lewis vloer.
Echter zijn er in de balken nogal wat gaten geboord voor doorvoer van leidingen, waar ik persoonlijk niet heel vrolijk van wordt. Geen grote gaten en ook niet op bizarre plekken, heb absoluut veel ergere dingen gezien hier op het forum. Mensen met beduidend meer kennis van zaken geven aan dat het geen probleem is.

Evengoed, stel dat we er toch voor kiezen de balken te verstevigen (vervanging is mogelijk ook nog een optie, kosten vs. baten); van wat ik heb gelezen is extra hout tegen de huidige balken aan een goede versteviging.
Zowel verlijmen als schroeven, over de totale lengte en qua afmetingen zelfde hoogte en halve breedte van de huidige balken.
Klopt dit? Zijn er variaties mogelijk qua hoogte en/of dikte? Tips qua lijm en/of afstand schroeven?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
In dit topic wordt wat gezegd over gaten in de balken. Er zijn ook andere topics waar het versterken van balken wordt uitgelegd.
 

Shannasse

  • #12
We zijn er over uit, wordt toch de platen met beton.
Dank voor alle opmerkingen daarover, op deze manier hebben we een goede afweging kunnen maken.


@ IJkenhout : Klopt en heb ik er aardig wat van gelezen. ;)

Vandaar opmerking 'van wat ik heb gelezen', staan soms verschillende adviezen en dit is wat ik eruit gefilterd heb, wilde even checken of ik alles goed had begrepen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik mijn vorige reactie was de bedoeling om van "dit topic" een link te maken. Bij deze alsnog :oops:
 

Shannasse

  • #14
Haha, geen probleem uiteraard en thnx voor de link!
Had deze nog niet gezien geloof ik , wel behoorlijk wat anderen.

Een hele andere vraag over dezelfde badkamer, wellicht kan de topic titel worden aangepast? Is misschien makkelijker dan nóg een topic openen...

We hebben gister een deel van de zoldervloer weggehaald die boven de badkamer en de aangrenzende slaapkamer zit, omdat deze vervangen moet worden.
Nu zou mijn vrouw graag willen dat het plafond (en dus ook de zoldervloer én de balken) in de slaapkamer blijvend verdwijnt, of op zijn minst een stuk hoger komt. Vanwege het ruimtelijke gevoel en het feit dat het apart is, die zolder zal toch niet worden gebruikt.

Leuk idee en praktisch zeker uitvoerbaar, alleen hebben we alle materialen voor de metal stud wand die er moest komen al in huis en kan niet worden geretourneerd.
De geplande muur wordt 3 meter breed, oorspronkelijk ongeveer 2,5 meter hoog maar dat zal bij het weghalen van de balken ongeveer 1,5 meter hoger moeten worden. Dat is het punt waarop het schuine dak en de nieuw te plaatsen muur elkaar ontmoeten.

Verticale metal studs moeten voor zover ik heb begrepen uit één geheel bestaan toch? Deze zijn niet te verlengen door meerdere profielen te gebruiken?
We hebben wel nog extra horizontale en verticale studs liggen, is het mogelijk (en stevig genoeg) en een extra horizontale stud te plaatsen en dus eigenlijk 2 wanden boven op elkaar te bouwen?
Het lijkt me niet omdat deze te weinig houvast heeft, maar vraag het maar even...

Een andere optie zou misschien kunnen zijn om de onderkant van de wand op te bouwen uit cellenbeton en daar bovenop de metal stud wand te plaatsen, is dat een mogelijkheid?

Zijn er nog andere oplossingen denkbaar?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Plaats even een (paar) foto's van de balklaag.
Iets zegt me dat zomaar een stel balken weghalen niet zo'n goed idee is.
De balken maken waarschijnlijk deel uit van de constructie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu