Grote stroken zagen / ondersteunen

Peterb1977

  • #1
Ik moet van een plank enkele stroken afzagen die vrij lang zijn. (Langer dan de workmate, +/- 2.5m).

Ik wil hier een cirkelzaag voor gebruiken, echter hoe zorg ik er voor dat afgezaagde deel niet op de grond valt? Mijn workmate is geen 2.5 lang zodat de plaat er in zijn geheel op kan liggen.

Iemand een handig idee?

Alvast bedankt,
Peter
 

System7

  • #2
Leg de plank op de grond, met een aantal latjes en/of planken van voldoende lengte eronder om 'm te ondersteunen. Dan de cirkelzaag zo instellen dat deze maar een paar mm dieper zaagt dan de plank dik is (hoor je eigenlijk altijd te doen). Nu zaag je de stroken in de gewenste breedte af, eventueel raakt je zaag daarbij de latjes of planken die eronder liggen maar da's niet erg.

Succes!
 

Lichtpunt

  • #3
Bijzettafel of omgekeerde kratten met daarop een autokrik?
Is toch vrij nauwkeurig op hoogte af te stellen?
En deze naast je workmate als support?
 

Peterb1977

  • #4
Die planken had ik idd ook al bedacht lijkt me alleen niet ideel zagen... denk wel dat het eenvoudigste uit te voeren is.. plank op de grond paar balkjes er onder cirkel zaag instellen. (had gelezen +/- 3mm onder het te zagen oppervlak uitstekken)
 

System7

  • #5
3 mm is in feite het maximum, minder mag ook. En waarom zou het niet handig zagen? Balken zijn overkill en misschien wel te hard bij het doorzagen; als je meerdere dunne latjes (bijv. vuren 18x18 mm) haaks op de zaagrichting legt kun je zelf bovenop de plank gaan zitten en de zaag geleiden (evt. met zijbeugel), wil je toch liever naast de plank en de machine staan (wat ikzelf persoonlijk erg onhandig vind) dan ga je op je knieën zitten naast de plank. Doordat zowel de plank als de afgezaagde strook ondersteund wordt door de latjes heb je geen bijeffecten zoals het afscheuren van het laatste stukje.

Heb ook wel eens gehoord van een professional die zijn zaagblad een fractie van een millimeter te hoog instelde en de zaagsnede maakte terwijl de plank op een vlakke (betonnen) ondergrond lag zonder latjes o.i.d. eronder. Dat flintertje hout breekt als je de afgezaagde strook of plank optilt. Een zeker risico voor je zaag als je mis zit :mrgreen: maar ik kan me voorstellen dat het snel werkt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zaag meestal op twee schragen. Ook daar evt. twee latten eronder om niet in je schraag te zagen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu