Grote gaten in steen boren

System7

  • #1
Hallo,

Voor een aantal CV-leidingen moet ik behoorlijk grote gaten in stenen muren boren, o.a. 28mm - voor 22mm CV-buis met tyleen mantelbuis eromheen. Nou kàn ik natuurlijk een 28mm boor kopen maar dat zijn vaak van die enorme monsters, om van de prijs nog maar te zwijgen. En het is enorm overkill; de muren waar ik in moet boren zijn 6 en 11 cm dik en gemaakt uit hele zachte steen.

Bij dunne platen metaal kun je een klein gat boren en dan met een ruimer, conische boor of trappenboor het gat heel groot maken. Bestaat zoiets ook voor (zachte) steen? Of zijn er andere manieren?

Ik heb overigens wel een 16mm en een 19mm boor, t.b.v. PVC-leidingen voor elektra.

Dank alvast!
 

Techno tim

  • #2
Er zijn ook kortere steenboren van 28mm, voor in een gewone klopboormachine.
Boor met een lange dunne boor eerst gat in muur waarbij je dan van beide zijde met de grote kortere boor hem opboord.
Ook deze zullen prijzig zijn, maar kijk eens op MP heb er zelf ook liggen en gebruik ze "nooit" meer
 

Tiho

  • #3
De trappenboor gaat ook maar tot 30 zonder voorboren :wink:

Je kunt meerdere gaten in het rond boren, zeg maar een telefoonschijf en dan het midden wegslaan. Dit wel met een kleinere boor dan 16.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Kijk eens naar een kernboor, kost met doorn maar een paar tientjes en verkrijgbaar in diverse afmetingen.
Ik gebruik die zelf ook vaak met een extra lange kernboordoorn zodat ik ook door een spouwmuur kan komen.

suc6

Gerrit
 

System7

  • #5
Ik zal eens kijken. Al wat ik met googlen te zien krijg zijn kernboren voor metaal. Kan me alleen n.a.v. jouw post wel herinneren dat ik gezien heb dat iemand in een muur boorde met een soort holle buis met tanden op 't uiteinde.

Edit: zoiets dus:

 

Willem5

  • #6
Boren zijn ook te huur bij sommige bouwmarkten eventueel met een boormachine.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die afbeelding een boor van System7 is een dozenboor en niet geschikt om door een wand heen te boren.

Dit moet je wel goed aanpakken want anders dondert er tijdens het boren zo een stuk uit de achterwand met die gribusmuren.

Je kan het beste diamantboren gebruiken. Deze zijn langwerpig en hol. Als je steen inderdaad zo zacht is, hoef je deze absoluut niet watergekoeld te gebruiken en ze boren perfect mooie hele gaten:



Ze zijn er dus ook in kleine maten. Bij dit soort boren moet je trouwens geen klopstand gebruiken.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
Bovenstaande boor is een watergekoelde boor, als je er een huurt, neem dan geen blauwe mee, maar een rode, je moet ook de bijpassende machine meenemen. woren al met al dan dure gaatjes. en al heb je in een zachte steen, inderdaad geen waterkoeling nodig, dan nog slijt een watergekoelde boor(de blauwe) als een gek.

zelf zou ik voor zon gaatje, en als het echt hele zachte steen is, een speedboor nemen, ben je voor weing klaar. boor kan je alleen naderhand weggooien.

groeten b
 

Confidence

  • #9
Even bij de goedkopere bouwmaterialen zaak kijken, hebben ze voor 7/8 euries een boor 28. Is geen super kwaliteit maar goed een verbouwingkje haalt tie zeker.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik vind een "SDS-plus betonboor 28,0 x 460mm" online voor 16.26 euro. Lijkt me overdreven een diamantkernboor voor aan te gaan schaffen, dat kost heel wat meer. Ook een machine huren kost waarschijnlijk al meer.

Je hebt een pb.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Een hardmetalen kernboor 40mm kost slechts 6,29 bijbehorende SDS kerndoorn 11,90 en die kernboren zijn er ook in 25 en 30 mm.

Die zien er dus inderdaad hetzelfde uit als wat jezelf aangaf maar zijn dan kleiner.
Je kunt hier 50mm diep mee boren, breekt dat stuk er dan simpel uit en je kunt weer 50mm.
Als je door gemetselde stenen gaat brokkelen deze echter vaak al vanzelf af zodat je niets hoeft te breken alleen tussendoor even gruis afvoeren.

Voor zachte muren zijn deze uitstekend geschikt (ook wel voor kalkzandsteen, rode steen en lichte beton) daar hoef je echt niet zo'n dure diamantkernboor voor te kopen.

suc6

Gerrit
 

System7

  • #12
Dank allemaal! Ik ben uiteindelijk voor deze gegaan:



en dan in de 40mm-uitvoering; dat was de kleinste. Voor de CV-leidingen incl. mantelbuis is dat weliswaar wat te groot maar dat smeer ik wel weer dicht met wat gips. Ik verwacht op termijn ook nog wat gaten te moeten boren voor o.a. afvoeren van cv, wasmachine etc., m.a.w. PVC-buis van 40mm. En de andere diameters zijn los verkrijgbaar en passen hier ook op.

Overigens kan ik bij alle muren waar ik cv-leidingen door wil leggen van twee kanten boren, dus ik hoef niet eerst te boren om dan de prop eruit te moeten hakken voor ik verder kan boren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu