Groot plafond uitvlakken met gips

LionPit

  • #1
Dag klusvrienden.

Ik heb samen met mijn vrouw een huis gekocht met een forse woonkamer.
In deze woonkamer zit nu een systeemplafond uit de jaren 70.
Daarboven zit een gemetselde betonnen vloer, zie foto.
Betonvloer.jpg


Het systeem plafond moet verwijderd worden en daarvoor in de plaats moet een plafond komen op basis van regelwerk en gipsplaten zodat het hele boeltje gestuct kan worden. Waar ik echter mee zit is de vraag wat nu slim is om te doen? Ga ik een regelwerk maken van 22x50 panlatten of ga ik een U-profiel op de muur schroeven op basis van metal stud?
Ik wil eigenlijk zo min mogelijk boren in dat plafond en ruimte houden voor het realiseren van een aantal lichtpunten.
Voor het uitvlakken van het huidige systeem plafond zitten er nu in de voegen van het plafond plugs met daarin een schroefoog waar vervolgens met een metalen draadje het frame van het systeemplafond is bevestigd.

Als ik eerst een regelwerk van panlatten onder dat plafond schroef om de basis te maken voor de daadwerkelijke panlatten waar de gipsplaten aan komen dan moet ik best wat boren. Ik neig dus meer naar metal stud dan naar panlatten als basis, ondanks dat ik nog nooit een plafond heb uitgevlakt met metal stud.

Wat vinden jullie?
Jullie adviezen en tips zijn van harte welkom!
Tevens bijgevoegd een plattegrond van de woonkamer incl afmetingen.
Dank Woonkamer plattegrond.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je nog nooit met metal stut hebt gewerkt, is dit juist reden het niet te doen toch?

In hout noem je het rachels, geen panlatten. Je kan de huidige bevestigingen hergebruiken, een paar nieuwe bevestigingen maken of volledig zelfdragend maken. Kies de houtafmetingen passend bij de overspanning.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
als het bestaande plafond redelijk vlak is zou je hoekijzers hier tegenaan kunnen boren en op deze hoekijzers dan een plank bijvoorbeeld 22x 100 oid monteren en deze vlak en waterpas stellen hier kun je dan je rachelwerk weer tegenaan schroeven
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu