Groot gat in muur dichten bij nieuwe leidingdoorvoeren

nels

  • #1
Beste Klusexperts,

Ik heb in mijn jaren 30 woning de waterleiding om laten leggen om van het lood af te zijn. Omdat het een maisonette woning is, waarbij 1 verdieping tussen mijn woonkamer en slaapkamer zit, was de enige praktische optie om het via de trap omhoog om te leggen. De cv leidingen waren al door het trapgat aangelegd en ik heb gelijk van de mogelijkheid gebruik gemaakt om die dan ook maar gelijk in de muur te leggen. Echter moest er een krappe bocht gemaakt worden naar de cv installatie toe en is er een flink gat ontstaan. Ik vroeg me af hoe ik dit gat het beste weer dicht kan maken.

Hier wat foto's:
picbewerkt.png
IMG_4697.jpg
IMG_4698.jpg
IMG_4699.jpgZoals je kan zien op de eerste drie foto's steken de leidingen nogal een stukje uit aan de kant bij de trap. Het deel wat niet in de muur valt wil ik afwerken met een houten koofje, wat dan een beetje in de stijl blijft met de rest van de houten afwerking rond het trapgat.

Er komt nog een stukadoor langs, die andere delen van het huis nog moet doen, dus de rest van het gat (boven de houten afwerking) kan dan ook mooi glad gemaakt worden.

Aan de andere kant zaten tegels (foto 4), welke niet terug hoeven te komen. Het gat een beetje netjes afdichten is wat mij betreft voldoende. Ik ben mij ervan bewust dat het bij de leidingen waarschijnlijk niet geheel netjes afgewerkt kan worden, zeker vanwege het uitzetten krimpen van de cv leidingen. Maar dat is ook niet nodig, omdat het een klein hokje is voor de cv en wasmachine.

Hoe kan ik dit gat het beste vullen? Met een mortel (en wat steentjes??)? Of gewoon wat stukken gipsplaat en die afwerken? Of een hele andere manier?

Alvast bedankt voor jullie input.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het zijn twee leidingen die heel dicht op elkaar liggen. Is dat koud en warm water? Dan zitten ze te dicht op elkaar.

Het gat kan je dichtmetselen. Wel even wat dunne isolatie om de leidingen.
 

nels

  • #3
Die twee leidingen die bijna tegen elkaar aanliggen zijn beiden van de cv. Aanvoer en retour. Op de laatste foto is goed te zien dat de waterleiding er links van ligt op 14 cm van de cv leidingen.

Dichtmetselen wordt het dan. Weer iets nieuws wat ik me moet aanleren :D Het is wel een beetje priegelwerk rond die leidingen. Ik denk dat het een soort mozaiek van stukjes steen in mortel wordt. Dat gezegd hebbende: Aan 1 kant tijdelijk afdichten met bijvoorbeeld een stuk osb en dan volledig dichtsmeren met beton/cement mortel vanaf de andere kant misschien ook nog een optie? Of is het beter om er wel gewoon steen tussen gemetseld te hebben?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Met mortel is ook prima. Stenen zijn goedkoper ;) Als je nog wat brokken steen hebt, kan je die in de mortel duwen.

Doe de plaat bij voorkeur aan de zichtkant (omdat dat mooi vlak wordt).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu