Groepschakelaar verplicht bij smeltpatronen met schroefkop?

Rob Sax

  • #1
Moeten groepen die met smeltpatronen met schroefkop zijn beveiligd ook van een groepsschakelaar zijn voorzien volgens huidige NEN1010? Ik kan het niet vinden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
In een woning? Ja want de nul moet dan sowieso ook geschakeld worden.

Zie NEN1010:2015 536.1.2.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Rob Sax

  • #3
Dank je voor je antwoord. Nu ook in NEN1010:2020 gevonden. Betreft geen woonhuis maar een technische ruimte. Maar in NEN1010:2020 staan ook nog extra eisen wanneer het wel moet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je schreef huidige NEN1010 toch? Niet de NEN1010:2020 welke nog niet van kracht is verklaard via het bouwbesluit dacht ik. :wink:

Maar diezelfde bepaling staat in NEN1010:2020 461.1.2.

Als er beschermende vereffening is toegepast, het een TN-stelsel is en de installatie onder toezicht staat van een VP of VOP dan mag het wellicht zonder groepsschakelaar. Maar moet je dat willen? Een smeltpatroon moet je ook stroomloos vervangen om te voorkomen dat je er vonken mee gaat trekken, een groepsschakelaar is dan toch best wel handig.
 

Rob Sax

  • #5
Klopt allemaal. Ik dacht dat NEN1010:2020 al van kracht was, maar las dat dat nog niet het geval is, maar je hem op zich wel al mag voorschrijven. Mijn twijfel zat hem er vooral in wat er gebeurt als je de smeltpatroon onder vermogen vervangt inderdaad. Ook de voorwaarde: "de netbeheerder verklaart dat hetzij de PEN- hetzij de N-geleider van de voeding betrouwbaar verbonden is met aarde enz.." En daaronder dat netbeheerders dat in NL meestal niet verklaren. Conclusie: Ik laat wel groepenschakelaars plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu