Groepenverdeling appartement

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb recent een nieuwe groepenkast gekregen in mijn appartement. Ik was benieuwd of deze voldoet aan de laatste NEN normering? Ik hoop dat deze aansluiting veiliger is dan de voorgaande situatie, maar aangezien mijn kennis van de NEN normering niet afdoende is graag jullie inschatting.
Het gaat om een monofasische aansluiting. De algehele aansluiting van de leverancier ligt beneden, met hierop meerdere appartementen geschakeld.

Mijn situatie in het appartement is als volgt:

ABB hoofdzekering (25A) ==> ABB Hoofdschakelaar (40A)==> Verbruiksmeter ==> ABB Alamat DS751 (16A 30mA) + ABB Aardlekschakelaar (40A 30mA) ==> Kookgroep (2x16A) + ABB 16 eindgroep (16A)


Direct na de hoofdzekering, hoofdschakelaar en verbruiksmeter staan dus de alamat en aardlekschakelaar geschakeld. Met achter de aardlekschakelaar een kookgroep en nog een enkele groep.
De kookgroep gaat via 19mm PVC met 5x2.5mm2 naar een perilex WCD.
De enkele groep gaat via 16mm PVC apart naar de keuken.
De alamat schakelt de rest van de apparatuur in het appartement.

Alvast bedankt!
 
Vreemd dat de hoofdschakelaar onder de meter zit; meestal zit ie erna.

Combinatie alamat en aparte ALS is niet per definitie verkeerd of onveilig. Ik denk dat de verlichting van je appartement nu helemaal achter 1 alamat zit? Da's niet helemaal volgens de regels (kan je helemaal in het donker komen te zitten?), maar ook niet "afkeurenswaardig".

Verder is die hoofdzekering van 25 A krap; daar ga je gauw overheen met koken (2x15 A + 1 groep 16A). Vermogen kooktoestel?

Al met al dus wel veilig.
 
Hoe de aansluiting beneden zit is mij onduidelijk. Wel heb ik vernomen dat het geen probleem is om de 25 A van de hoofdzekering van het appartement maximaal te belasten.

Het vermogen van het kooktoestel is in totaal 5800 Watt, echter ik gebruik zelden meer dan 2 pitten tegelijk.
Die andere losse groep is enkel en alleen voor een kleine vaatwasser.

De alamat in het appartement wordt idd. gebruikt voor alle verlichting, televisie, laptop, waterkoker, enz.
 
Ik zie nog een probleem: de wcd's boven het aanrechtblad moeten door 2 groepen gevoed worden. In je verhaal komt naar voren dat er 1 groep naar de keuken gaat, dat mag dus niet.

Gr. Richard.
 
Ik begrijp je post niet helemaal geloof ik.
Voor de duidelijkheid:

In de oude situatie had ik 1 groep voor het gehele appartement: keukentje, woonkamer, slaapkamertje en badkamertje. (Dus niet koken / wassen / waterkoken tegelijk). Gehele app. is 40m2.

Op dit moment heb ik 1WCD in de keuken op een eigen groep voor de vaatwasser. Een perilex op een kookgroep voor de kookplaat.
1 WCD in de keuken die (zoals in de oude situatie) nog samen met de rest van het appartement op 1 alamat geschakeld staat.

Dit is niet een wenselijke situatie?

Alvast bedankt voor de reacties!
 
Ik denk dat je wel kan stellen dat de nieuwe situatie iig bruikbaarder is dan de oude. Of de installatie echter aan de NEN1010 voldoet is lastig te bepalen zonder de hele installatie te kunnen overzien.
Het onwenselijke van deze situatie is dat bij een aardfout alle verlichting uitvalt. Er geldt echter een voorschrift dat bepaald, indien er slechts één eindgroep, welke mede voor verlichting dient, aanwezig is, het maximaal aantal aansluit punten (wcd of lichtpunt) hierop 9 bedraagt.
Gezien de geringe omvang van je appartement zou het dus kunnen zijn dat je installatie op dit punt wel voldoet als het totaal aantal aansluitpunten niet meer dan 9 bedraagt. Wat is trouwens de aansluitwaarde van de vaatwasser? Indien deze <2000 Watt bedraagt, mag deze groep ook voor algemeen gebruik dienen en voldoe je ook aan het punt dat Appeltje aanhaalt.
 
Eén extra wcd nabij het aanrecht is wel weer voorgeschreven naast de ene minimaal verplicht aanwezige wcd in de keuken. Zo zie je dat NEN1010 meer inhoud dan alleen een paar componenten in de groepenkast.
 
Jongens bedankt,

@ Fiesiekus: Ik ben btw. geen student meer, 1 mnd geleden afgestudeerd en aan 't werk.:mrgreen:

Op de alamat:

In de woonkamer (25m2) heb ik 4 WCD's en 1 vaste lamp.

In m'n slaapkamer (6m2) heb ik 1 stopcontact gecombineerd met lichtschakelaar voor vaste lamp.

In m'n badkamer (5m2) heb ik 1 WCD met daarop de wasmachine en een losse lichtschakelaar.

In de keuken 1 WCD, tevens nog een stopcontact samen met de lichtschakelaar.

Aparte 16A groep achter aardlek:

1 WCD geplaatst in de keuken, waar op dit moment alleen de vaatwasser op geschakeld staat. Is evt dus nog verder te belasten.

Kookgroep achter aardlek:

Perilex voor de kookplaat.



(Idealiter zou natuurlijk de wasmachine een aparte groep moeten krijgen, echter hier is fisiek geen mogelijkheid toe.)
 
Wasmachine hoort ook op een aparte groep. Op dat punt voldoet je installatie dus niet aan de NEN. Of je de vaatwassergroep nog verder mag belasten hangt van het aansluitvermogen van de vaatwasser af. Al met al een beetje een, als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan, installatie mi.
Ben trouwens wel nieuwsgierig waarom het fysiek onmogelijk zou zijn een buisje van 16mm doorsnede van de badkamer naar de groepenkast aan te leggen :shock:
 
@Fiesiekus: Heb er veel aan moeten doen, moet nog een hoop gebeuren.... :shock:

@ Sxnder: Omdat ik dan of m'n pas gelegde vloer moet demonteren, er liggen om de 50 cm balken waar de pijp doorheen moet.
Of het plafond moet openmaken over een lengte van 7m.
Of een PVC leiding van 16mm dwars door m'n appartement moet leggen. badkamer ligt aan de andere kant van de woonkamer.

Het is van de woningbouw, dus denk niet dat zij mij hiermee zullen helpen.


Het is idd een beetje een als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan installatie.
Op mijn eigen intitiatief zijn de kookgroep en apparte groep voor de vaatwasser geplaatst, als het aan de woningbouw lag kookte, waste ik op die ene alamat.
 
Tja de WBV hangt een nieuw groepenkastje op maar de rest wordt ze te ingewikkeld. Je hebt iig stappen in de goede richting gezet. WBV's zijn hier vaak nogal laks in. Ze hebben ook geen verplichting of er belang bij telkens naar de nieuwe norm op te waarderen. Het zijn extra kosten maar het leverd geen cent meer op.
Overigens is de installatie wel hun verndwoordelijkheid, je ben als huurder tot niets verplicht wat dat betreft. Sterker nog, zonder hun toestemming mag je er niet eens aanzitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan