Groepenkast meterkast verbouwen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

ik heb een paar maanden geleden een huis gekocht met een nogal gedateerd meterkastje in de gang.

onderin zitten de 3 hoofdzekeringen en een glaszekering (zegels zijn verdwenen) Wat moet zo'n glaszekering beveiligen, iemand een idee?

Daarboven de 3fasen meter met nachtstroom. Daarnaast een zekeringsautomaat (zwarte kast met zegels, ik kan niets bedienen) die naar een niet gebruikte groep er boven gaat (was vroeger voor een boiler schijnt) Weet iemand waarvoor dit is, misschien automatisch schakelen bij nachtstroom oid?

Vervolgens eerst een 4-polige hoofdschakelaar met daarna 4 smeltzekeringen voor 4 groepen en 3 smelt zekeringen voor een 3-fase groep, alleen een stopcontact in de bijkeuken.

Er gaat een aarde draad de vloer in, zal nog eens kijken of die wel aan een pen zit. Zoiets moderns als een aardlekschakelaar heb ik niet, weet wel zeker dat die op de huidige oven zou springen.

Ik wil de boel vervangen, maar ook de meterkast iets verbouwen. Aangezien de rest van het huis ook gemoderniseerd gaat worden, moeten er ook een paar extra groepen komen.

Is het een idee om te werken met een groepenkast met 3 2-polige aardlekschakelaars, en dan 3 2-polige automaten voor het 3 fase stopcontact? Dat suggereert het aanbod op internet wel, maar de 3-fase groep schakelt dan niet in 1 keer. Hou dan 3 keer 3 of 3 keer 2 automaten over voor de andere groepen.

Het alternatieve aanbod is 2 4 polige aardlekschakelaars met 8 groepen. men noemt dit 3 fase. Gewoon aftakken? maar ook dan schakelt de 3 fase groep niet in 1 keer. Of nog een extra aardlek alleen voor de 3 fase?

Ik zal in ieder geval een 4-polige hoofdschakelaar nemen.

Verder zit ik nog met het probleem dat mn wasmachine en droger (keurige Mieles van 10 jaar oud) in het vorige huis de aardlek deden springen. Toen mocht het nog buiten de aardlek om, dus dat heb ik gedaan(had maar 1 aardlek). Hoe wordt dit tegenwoordig gedaan? Msschien als ik meerdere aardlekschakelaars heb, ik net niet over de 30 mA ga....

Wie helpt mij verder?
 
Een groep moet altijd achter 1 aardlekschakelaar zitten. Dus een krachtwandcontactdoos (3-fase) heb je dus altijd een 4-polige aardlekschakelaar nodig.

Het is nu altijd verplicht om een hoofdschakelaar en een aardlekschakelaar te gebruiken. Tevens moeten er minimaal 2 aardlekschakelaars geplaatst worden.

Bij 8 groepen en een krachtgroep heb je 3 aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar nodig.

Als in het vorige huis de wasmachine de aardlekschakelaar liet 'springen', moet je eens de onstoringscondensator nakijken.

Vraag anders een erkende installateur voor een offerte voor de levering van je groepenkast. Weet je zeker dat je krijgt wat je moet krijgen. Vraag wel bij meerdere aan, er zit soms een groot prijsverschil tussen.

Succes.
 
Gezien je vragen raad ik je sterk aan dit aan een installateur over te laten. Een groepenkast vervangen/vernieuwen is nu eenmaal geen klus voor een leek.
Let er wel op dat een goedkopere aanbieding niet altijd een betere is.
 
Het loopt niet echt over van duidelijkheid, wat wil je precies met je krachtgroep want ik krijg het idee dat je hem wilt opsplitsen ofzo (wat niet mag) maar ik kan er totaal naast zitten met wat je nou bedoelt.

Misschien is het een goed idee als je even aangeeft:
a) welke groepen en wat komt er op
b) welke groepen zijn er al

Dan kunnen we de rest van de vragen wel nalezen in het eerste stukje.

Gr. Ries.
 
Hartelijk dank voor alle reacties!

24355_P1000455_8.jpg

24355_P1000458_1.jpg
De gedachte was inderdaad om het 3-fase stopcontact op te splitsen over meerdere aardlekschakelaars. Niet zo zeer omdat mij dat logisch lijkt, maar omdat je op internet verschillende zogenaamde 3-fasen bedrade groepenkasten kan kopen met 3 2-polige aardlekschakelaars. Blijkbaar zijn deze kasten bedoeld om met 3 fasen (en dus 3 hoofdzekeringen) veel lichtgroepen aan te kunnen, niet om een 3 fase apparaat aan te sluiten. Het antwoord dat een 3-fase apparaat/groep achter een 3 fase zekeringautomaat en een 3 fase aardlek moet is helder en logisch.

Ik heb op dit moment geen directe bestemming voor de perilex wandcontactdoos, het kan wel zijn dat ik in de toekomst een zware motor of lasapparaat wil aansluiten ivm een nog te kopen bootje. maar nu ik al een draaistroom groep, meter en abonnement heb, wil ik het ook zo vervangen.

Naast de 3 fase groep (met in 1 kast 3 smeltzekeringen en 1 schakelaar) heb ik nu 5 groepen met smeltzekeringen in twee andere kasten, elke groep met een schakelaar . Deze voorzien de verschillende ruimtes in het huis. de wasmachine, droger, elektrische oven en magnetron zitten hier ook op, enigszins verdeeld, maar dat gaat nog een stop kosten. Daarnaast heb ik nog een niet gebruikte groep met een schakelaar in 1 kast, die volgens een briefje in de meterkast vroeger voor een boiler was, geen idee waar die boiler gestaan heeft. Deze kast krijgt de spanning niet vanaf de hoofdschakelaar zoals de rest, maar van een zwarte verzegelde kast waarop staat Landis & Gyr schakelautomaat. Dit zal geen automatische zekering zijn, omdat ik niets kan inschakelen. Ik denk dus dat het een relais is dat vroeger de boiler op nachtstroom inschakelde, dat schijnt toen zo te zijn gegaan.

Concreet denk ik nu het volgende te moeten (laten) installeren:
1 3-fase groep als nu
5 groepen als nu
1 nog aan te leggen groep voor de droger
1 nog aan te leggen groep voor de wasmachine
1 nog aan te leggen groep voor de oven
Dat wordt dan een 4-polige ALS en 4 polige zekering voor de 3 fase groep en 2 4-polige Alsen en 8 gewone automaten voor de rest. Als ik dan nog meer groepen wil, kan er nog 1 bij de ALS van de 3-fase groep op, lijkt me. Het is de vraag of dit allemaal in 1 kast past...
Voor wie het leuk vindt, ook nog fotootjes erbij.

Groeten
JJ
 
Dat je op internet groepenkasten met een bepaalde configuratie ziet, wil nog niet zeggen dat het niet anders zou kunnen. Ga hier niet mee lopen modderen maar laat een installateur gewoon een groepenkast op maat samenstellen.

Bijv een kast met een 4 polige HS met daarop:
1. een 4 polige ALS met een 4 polige krachtgroep (afgemonteerd op een 5 polige Cee form WCD) en 2 groepjes op bijv fase 1,
2. een 2 polige ALS met drie groepen op fase 2
3. een 2 polige ALS met drie groepen op fase 3

Dit zou precies in een kast met 24 posities passen. Alhoewel je het aantal groepen nog zou mogen uitbreiden tot 12 heb je hier dan fysiek geen ruimte meer voor. Misschien is het daarom handig om de HS in een apart kastje onder de groepenkast te houden (hou je toch weer 4 posities over en kan er spanningvrij aan de kast gewerkt worden)
Bedenk je ook dat het verwijderen van die boilergroep ook geen DHZ klusje is. Deze is eigendom van de energie leverancier en daarom ook verzegeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan