Groepenkast laag boven vloer

splitboarder

  • #1
Hallo,
De meterkast van mijn woning bevindt zich momenteel in de gang maast de voordeur, voor een raam (steekt 30 uit de gang in).
Ik wil deze graag uit de weg hebben, een idee wat ik had is om de groepen in een lage kast van zo'n 60cm hoogte op de vloer te plaatsen. Daarboven past dan nog wel weer een kapstok of zoiets, het lijkt me iig een veel handiger gebruik van de ruimte.

Maar de vraag is: mag zoiets? Als ik zoek naar de bestaande bouwnormen dan spreken die van groepenkast 160cm boven de vloer. Maar ja, het is een oud huis, er wordt wel vaker van normen afgeweken (bijv. oude kleuren draad). Wie weet hoe dit zit?
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Alleen mag jij bij aanpassingen niet kiezen welke norm uit welk jaartal je gaat toepassen.... groepenkast moet bij verplaatsing dus gewoon op 160 cm boven de vloer komen helaas.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Bij mijn weten is er geen norm voor de hoogte van een groepenkast. Je komt onderverdelers ook wel laag in keukenkastjes etc. tegen.

Maar jouw probleem is niet zo zeer de groepenkast, maar de meterkast. De indeling daarvan is vastgelegd in NEN2768. Behalve de groepenkast heb je in de meterkast ook nog onderdelen van de netbeheerders, welke jij zelf sowieso niet mag verplaatsen. En de netbeheerder zal niet van de norm willen afwijken. Dus hoe zie je dit precies?

Je schiet er niet zo veel mee op om de groepenkast tegen de vloer te monteren als er nog steeds een meterbord met elektriciteitsmeter van de netbeheerder zit met de bovenkant op 1,60m. :wink:
 

splitboarder

  • #4
De gas- en watermeter zitten al op de juiste hoogte, dus dat is geen probleem.

Ik zou dan idd een verzoek moeten doen om de hoofdzekering, hoofdschakelaar en meter te verplaatsen, waarna ik de rest zelf kan doen (daar heb ik op zich wel de juiste kennis en kunde voor).
Zou zelfs de hoofdaansluiting kunnen verplaatsen, maar dat is zonder deze spanningsvrij te maken en uberhaubt als particulier, ongeacht of ik het kan, natuurlijk not done ;).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
splitboarder schreef:
Ik zou dan idd een verzoek moeten doen om de hoofdzekering, hoofdschakelaar en meter te verplaatsen,
Not gonna happen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Vergeet het maar, die hoofdaansluiting gaan ze niet verplaatsen naar zo laag
 

splitboarder

  • #7
Ik vrees dat jullie gelijk hebben. Ga komende week nog wel ff bellen met Liander, als het toch kan laat ik het hier weten.
 

ABCDE

  • #8
Kijk eerst maar eens naar de prijslijst... 99% van de mensen ziet dan al af van het idee.

Liander consumenten tarieven 2021... verplaatsing bestaande aansluiting naar nieuwe meterkast... €1375,31 meer als de kabel vervangen moet worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu