Groepenkast erbij, zelf aansluiten? Door wie laten keuren?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Howdy again, kluspeeps :D !

Vorige keer ben ik goed op weg geholpen met mn halogeen-spotjes vraag maar nu heb ik een iets groter projectje op stapel staan...

Huidige situatie:
- 1gezinswoning, opgesplitst naar 2 zelfstandige woongedeelten. Electravoorzieningen (meterkast dus) destijds ook. Ik heb nu het kleine 2-kamer gedeelte beneden.
- heb nu 1 fase, hoofdzekering 25A, 1 groep met 16A stop (zo'n echte keramische toestand dus).

Ik wil:
- 1 fase, 3 groepen van elk 16A.

Hoe wil ik dat doen:
- groepenkast bij bouwmarkt halen (3 groepen, geen ALS gezien die er al in zit na de meter).
- 2 groepen aanleggen (gaat hier om 3 geaarde stopcontacten die erbij komen) allemaal opbouw dmv gaten door de muur en plintgoten e.d.
- 1 (huidige) groep zo houden hoe die is (alle lichtpunten, wasmachine, koelkast, magnetron, geiser en alles andere in de keuken.

Kan ik al het materiaal gewoon in huis halen, de goten en kabels leggen en de kast klaarzetten en vervolgens een elektricien ofzo bellen die zuiver en alleen de groepenkast aanlegt?

Ik heb nl gisteren een offerte voor dit alles laten maken en dan kom ik uit op een schrikbarende 1300 euro ongeveer (1100 excl luxe plintgoten) terwijl ik denk dat als ik alles behalve aansluiten doe ik voor een fractie daarvan klaar kan zijn. Maar wil niet voor verzekerings-verrassingen komen te staan dus wil wel dat de aansluitingen op zich gewoon deugdelijk zijn.

Hoe kan ik dit het beste regelen?

Suggesties welkom :mrgreen: .
 
Die hoofdzekering van 25 A is te laag voor deze uitbreiding; dat is beter op 35 A. Verder even zoeken op dit forum naar uitbreidingen. Je wasmachine moet nl. al op een aparte groep en alle apparatuur > 3 kW idem (of is het al 2 kW).

Leg de nieuwe bedrading en WCD's aan, volgens de eisen en laat een groepenkast met 2 ALS-en (min. vereiste aantal) aanleggen door de erkende installateur. Ook aarde doormeten, dan zit je helemaal veiligf qua verzekering e.d.
 
Volgens de installateur die de offerte kwam doen (en volgens Continuon, mijn netbeheerder die ik uiteraard al had gebeld voor advies) zou de 25A hoofdschakelaar/meter/ALS al goed en gereed moeten zijn voor een 3-groepenkast erachter zonder er nog iets aan te hoeven veranderen of meer ALSs te nemen... :shock:

Hoop het wel, anders zit ik dus met een groot probleem wat de kosten betreft als ik nog vanalles moet aan (laten) leggen en een duurdere groepenkast moet nemen enzo. Maar ik kan onmogelijk alles maar op dat ene zielige groepje/stopje laten zitten nu natuurlijk... :?

En over de wasmachine: waarom moet die op een aparte groep? Is dat omdat deze pieken veroorzaakt waardoor de stoppen eruit kunnen knallen o.i.d. of speelt er meer? Want met alles momenteel op 1 groep verbaasd het me dat mn ene stopje er dan niet al uit ligt wanneer ik bijvoorbeeld alleen al mn pc of tv aanzet. Sowieso zou ik dan alle huidige bedrading uit deze groep moeten trekken waardoor ook alle verlichting e.d. weer opnieuw maar dan in andere buizen (andere groep) getrokken moet worden... Opbouw redt ik nog wel, maar door de muren heen wordt wat lastiger...

Kan het niet anders maar toch veilig? En in hoeverre kan ik dan uitgaan van wat de erkende installateur zegt?
 
Je kan toch simpelweg één nieuwe leiding naar de wasmachine brengen (groep 1), wasmachine afkoppelen van de oude groep en de rest lekker laten zitten (groep2). En nog één groepje met wat extra stopcontacten op strategische plaatsen (groep3). Dan ben je er toch al. Volgens mij heb je ook wel 2 ALS nodig. Post eens een fotootje van de huidige meterkast, misschien is het allemaal niet zo ingewikkeld als je denkt.
 
27291_Meterkast_1.jpg


Dit is m dan. Hoofdkast met zegel, digitale meter met zegel, ALS (40A) en 1 groepje met 1 16A stop.

Ik zie het alleen niet zo zitten om dan de draden voor de wasmachine opbouw te maken gezien ze nu lekker veilig in de muur zitten nog... :wink: Vond die oplossing van die electroboer wel interessant om die ene groep die ene groep te laten, de stopcontacten daarvan weg te halen en gewoon 3 of 4 geaarde wcd's erbij te plaatsen, 2 op 1 groep voor de woonkamer en 1 of 2 op 1 groep voor de slaapkamer/kantoor...

Zou dan niet ieder huis bij wet minimaal 2 verschillende groepen moeten hebben: 1 voor wasmachine en 1 voor de rest van het huis?
 
Een installatie moet verdeeld zijn over minimaal 2 als-en en dient te zijn voorzien van Hoofdschakelaar.

25A is ruim voldoende voor ca 4 groepen, wasmachine en 3x algemeen gebruik.
 
Dat van die 25A voldoende voor 3 groepen was idd wat Nuon ook zei. Maar die 2 ALSen? Als ik dus nu een 3-groepen-kast neem met 1 ALS erin, kan die er dan gewoon zo op? Dan heb ik er toch 2? Maar als ik dan hoor dat 1 ALS 4 groepen mag hebben, dan heb ik toch maar 1 ALS nodig? Nuon heeft de meter kort geleden vervangen en zei dat de installatie op zich wel goed was maar erg weinig groepen voor een standaard woning als je bedenkt dat er tegenwoordig een hoop meer apparatuur is dan in de 50 en 60er jaren toen die hele bende is aangelegd... :wink:

Iedereen zegt wat anders... :-|
 
Lees nou gewoon rustig wat hier geantwoord wordt en vergeet even wat je bij de bakker hebt gehoort. Je hebt voor de door jouw voorgestelde uitbreiding een nieuw groepenkastje nodig met een hoofdschakelaar, 2 ALS's met daarop je drie groepjes. zoiets bijv.

22739_3_groepenkastje_1.jpg


Bestel zoiets bij een installateur en laat hem dat installeren. Dat hoeft echt geen duizenden euro's te kosten. Leg één extra groep aan voor de wasmachine (dit is echt voorgeschreven) en één extra tbv geaarde wcd's, onder meer in de keuken (dit is ook voorgeschreven). Vervang als je toch bezig bent ook de bestaande wcd's voor geaarde, dit is tegenwoordig ook verplicht.

Nuon vindt alles prima zolang het maar aan de oude norm voldoet. Punt is dat dit een totale vernieuwing van de groepenkast betreft en je dus aan de huidige norm moet voldoen. Je huidige ALS is zo te zien ook al tientallen jaren oud en heeft misschien nog wel een afschakelstroom van 500mA en is gewoon aan vervanging toe. Niet hergebruiken.
 
Je zegt dat je beneden zit, heb te geen kruipruimte waar je een en ander doorheen kan trekken? Heb je ook geen luxe plintgoten nodig in dat geval.
 
@ Fiesiekus: aarde loopt net als Ralph zegt idd links de kast in.

@ Sxnder: thanx 4 the info. Ik heb idd geen kruipruimte, alleen een stukje kelderachtig-gedoe onder het trapgat waar het bij de buren omhoog gaat en bij mij dus omlaag richting voorkant van het huis. Wel ruimte recht onder de meterkast dus maar niet van daaruit daar onder het huis door (volledig dichtgemetseld).

Maar goed, concluderend koop ik dus een groepenkast met 4 groepen dan: 1 voor de wasmachine, 1 voor keuken (geaarde wcds en bestaande verlichting door het hele huis), 1 voor woonkamer (geaarde wcds) en 1 voor slaapkamer/kantoor (geaarde wcds) en met 2 ALSs. Dan is de prijs voor de groepenkast dus al verdubbeld bij deze (en dat voor de goten ook gezien er dan toch ook iets naar de keuken moet voor zuiver en alleen die wasmachine) want dit ligt voor zover ik heb kunnen zien niet bij de plaatselijke bouwmarkt :(. Maar goed, zal verder zoeken dan...

Luxe plintgoten wilde ik sowieso niet (ging al uit van de offerte zonder die goten maar dan is het nog ongeveer 3 x mijn budget :roll: ) dus moet ff kijken wat er dan voor te krijgen is want er moeten wel 2 groepen door 1 goot...

En dan nog iemand zien te vinden die gecertificeerd is om dit allemaal aan te sluiten. Hmmm...

Kan iemand een indicatie geven wat dát ongeveer zou kunnen kosten dan (alleen arbeidsloon, als alle bedrading en toestanden er al liggen)?
 
Hoe kunnen wij berekenen wat een andere installateur gaat rekenen zonder dat wij het werk gezien(opgenomen) hebben?
Je zal zelf de offertes moeten aanvragen, wij zijn een dhz forum geen prijs vergelijkers.
 
Bijna goed... officieel is het ook voorschrift dat de stopcontacten (wcd's) in de buurt van het aanrechtblad over minimaal 2 groepen verdeeld zijn, je zou dus ook wat stopcontacten vanaf je reeds bestaande groep moeten voeden om het netjes te doen.

Wat betreft de vraag wat het kost: de installateur... je kunt natuurlijk wel rustig een aantal offertes opvragen en dan degene kiezen waar je het meeste vertrouwen in hebt (let niet alleen op het budget).

Een uitbreiding zoals je nu doet, gaat jaren mee, vergeet dat niet... langer dan bv een wasmachine die je koopt oid!

Gr. Richard.
 
Zoek eerst een installateur voordat je spullen bij de bouwmarkt gaat halen en overleg of hij een door jouw gekocht kastje wil installeren en wat je verder zelf wilt doen. Als hij dat wil, kijk dan even op internet rond, daar vindt je bij de diverse bestel sites, kastjes precies volgens jouw wensen (vergeet de hoofdschakelaar niet), voor heel betaalbare bedragen.
 
@ Headhunter: ik vroeg ook alleen om een indicatie en niet een offerte of een gehele prijsopgaaf ofzo. Maw: hoeveel uur zou een monteur er over doen om binnen te komen wandelen, hoofdschakelaar om te zetten, groepenkast erbij te pakken, open te schroeven, stuk of 16 draadjes te verbinden en na het weer dichtschroeven e.d. weer weg te wezen... Meer dat idee zodat ik een beetje kan inschatten wat redelijk is. Maar goed, ik laat wel x aantal offertes maken om er bij de 10e achter te komen dat men toch wel 400 euro incl. gaat rekenen voor alleen de bovengenoemde werkzaamheden en er vervolgens dan toch maar van af te zien... :roll:

@ Appeltje: ik heb in de keuken geen stopcontacten behalve 1 (geaard) aan de muur waar het aanrecht niet aan zit en 1 waterdichte gesloten contact voor de wasmachine dus dat zou dan toch geen probleem moeten zijn?

Overigens is dit huis niets waard (de wbv vondt CV al teveel moeite en wil niets meer investeren gezien ze deze woning willen samenvoegen met de bovenwoning om er weer een 1gezins van te maken) en ik wil hier ook geen tig jaar meer blijven: ben het om de haveklap naar de meterkast rennen om die stop weer eens te vervangen en vervolgens weer alle digitale klokjes instellen alleen een beetje zat inmiddels, en dan is al mn apparatuur nog niet eens aangesloten, laat staan geaard... :?

Dus ja, had even de hoop het voor een redelijke prijs (zeg ongeveer 300 euro max) zelf te kunnen en dan ongeveer 100 euro ofzo kwijt te zijn voor een uurtje of 2 werk van een monteur, maar da's nu aardig de grond in gestampt...

@ Sxnder: ok, zal er aan denken... Thnx.

Iedereen bedankt voor de moeite in ieder geval!



ps:
Ik krijg dus nu net weer van een (gecertificeerde) installateur te horen dat 2 x ALS niet verplicht is en dat ik met 1 ALS + 3 of max. 4 groepen wel toe kan. Denk dat ik maar eens ga uitzoeken wie die NEN-normen opstelt en of ik van die instantie in gewone-mensen-taal op een rijtje kan krijgen wat nou wel en wat nou niet wettelijk en minimaal verplicht is, want dit helpt zo niet echt...
 
De nen schrijft toch echt minimaal 2 als-en voor, verlichting moet nl gewaarborgd blijven.

De nen1010 word opgesteld door het Nederlands Normalisatie Instituut.
Deze Norm word door het bouwbesluit als minimale eis genoemt.

De nen1010 kan je bestellen bij het nederlands normalisatie instituut, bestel dan ook de NPR5310 erbij want de nen1010 verwijst daar weer naar.
 
@ Jan: Volgens mij doe ik niets anders: de "werkzaamheden" had ik al eerder genoemd en betreffen dus alléén het aansluiten groepenkast, verder niets.... Maar goed lezen geldt voor de vragen net zo, toch?

@ Headhunter: volgens mij zag ik hier al op het forum een eerdere discussie staan over ALS e.d. met stukjes NEN-normen hier en daar gequote... Begreep er niets van dus vandaar mn "in gewone mensentaal" opmerking. En ik blijf het bijzonder vreemd vinden dat er zoveel zgn gecertificeerde electromonteurs/installateurs rondlopen die toch allemaal verschillende ideeën hebben over wat wel en niet verplicht is, terwijl ze toch allemaal met diezelfde NEN-normen te maken hebben...

Maar thanx 4 the info.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan