Groepen combineren in een electrabuis

Status
Niet open voor verdere reacties.
Je stelt je vraag opnieuw maar niet anders.
Het antwoord blijft Neen het mag niet zie ook antwoord The headhunter.
Of het gaat en werkt is iets anders .
 
Nee je kunt het niet beiden in 1 perilex stekker monteren, ik had niet de perilex aansluiting moeten verwoorden, maar een ledige voorziening voor een perilex aansluiting om de mogelijkheid te kunnen hebben om elektrisch te kunnen koken mocht je het ooit willen aanschaffen. Kun je gebruiken als hij 19mm2 is er 5 draden doorheen te trekken voor 2 aparte wandcontactdozen voor het benodigde apparatuur, er moet wel een kookgroep achter.
 
Maar als jij er voor zorgt dat je op verantwoorde wijze van die 2 ovens 1 apparaat maakt is er geen enkel probleem.
Dus wellicht kan jij iets maken met een verdeel doos (lasdoos oid) in 1 van de ovens, daar het draad van de 2e oven eerst naartoe laten lopen, dan vanaf die lasdoos met een vijf aderige (krachtstroom) kabel naar je perilex en klaar is klara. Wellicht kun je deze 'schakeling' nog op de 1 of ander manier laten keuren. Moet natuurlijk geen enkel probleem zijn om die 'gekeurd' te krijgen want en is helemaal niets onveilig aan. Zeker niets onveiliger dan een 'keukengroep' icm met een elektrische kookplaat die intern op exact dezelfde wijze aangesloten is. Zie de ene oven als de ene helft ven de kookplaat en de 2e oven als de 2e helft van de kookplaat.
 
Ga jij die keuring betalen?Het keuren van zo'n samenstel als 1 apparaat kost je meer dan de gemiddelde keuken incluis inbouw apparatuur.
 
Ik dacht zelf aan het volgende. Ik monteer een 5 aderige kabel aan de perilex stekker en het andere eind laat ik een lasdoos in gaan. In de lasdoos verbind ik de kabel met draden (twee blauw, twee bruin en de aarde met twee aardedraden). Vanuit de lasdoos splits ik de draden in twee sets, die ieder bestaan uit een bruine, blauwe en groen/gele draad. En die gaan ieder in een aparte buis van 16 mm deze gaan dan naar ieder een aparte WCD. Op deze WDC's sluit ik gewoon met hun eigen stekkers de combi ovens aan. Zo is er geen geknoei met de apparaten.
 
Hoe je het ook wendt of keert twee 16mm? buizen is een onvoldoende voorziening voor een kookplaat én twee ovens. Voor de kookplaat zul je een kookgroep met 19mm leiding of 5 aderige installatiekabel moeten voorzien, de twee loze 16mm leidingen zijn dan voor de ovens beschikbaar.
 
De buis naar de perilex WCD doos is 19 mm ik bescchrijf de situatie achter de perilex aansluiting naar de twee apparaten toe. Ik heb daar geen kookplaat. Je gaat me toch niet vertellen dat ik voor drie normale stroomdraden ook een 19mm buis nodig heb? Dan moet ik me hele huis opnieuw laten voorzien van buizen. ;-)
 
GjaltM schreef:
Ik moet voor een nieuwe keuken de groepen gaan indelen. Er komen naast een inductie plaat ook nog 2 combi ovens in.

Zo begreep ik het uit je openings post. Voor de inductie plaat gebruik je dan de 19mm (kookgroep) en voor iedere oven een normale groep in een 16mm buis.
 
Inderdaad. de buis voor de kookgroep is 19 mm en voor iedere combi oven 16 mm. zie onderstaand scheme
91311_aansluiting_combiovens_op_kookgroep_1.jpg
 
Als de andere buis ook 19mm is is wellicht een Tiara (Google even) iets om over na te denken. Indien deze buis 16mm houd alles op.
 
Grappig, maar ook vervelend!

The Headhunter schreef:
Ook op een 16mm buis kan je een kookgroep zetten met 5x2,5mm zonder buiten je boekje te gaan.

Maar hier ging in het begin de discussie nu juist over en werd gezegd door anderen:
Er speelt in dit geval ook nog dat je kookleiding is gemaakt om er 5 draden van 2,5mm2 in te trekken. Dit omdat de leiding is uitgevoerd in 3/4" buis. Een andere loze groep zal hoogstwaarschijnlijk aangelegd zijn in 5/8". Hierin mag je niet 5 of 6 draden van 2,5mm2 trekken.

en
in 19mm bus kunnen 5x een 2,5mm en 3x 1,5mm draad. In een 16mm buis mogen 3x2.5 en 2x1.5 draad getrokken worden.

Volgens mij staan deze uispraken lijnrecht tegen over elkaar. Dus brengt mij in verwarring. Mag ik vragen waarom 5 x 2,5 mm2 draden niet in een 16 mm buis mogen. Ik snap dat het een NEN norm is, maar die is er niet zonder reden. Is dit omdat het moeilijk gaat, of omdat het brandgevaarlijk is (warmte ontwikkeling binnen een buis die "te vol" zit). graag een eenduidig antwoord svp[/quote]
 
The headhunter schreef:
Ook op een 16mm buis kan je een kookgroep zetten met 5x2,5mm zonder buiten je boekje te gaan.

Lijkt me toch niet......een kookgroep zal altijd in een 19mm buis moeten.
Je eigen woorden volgens mij:
Code:
<i>
</i>Volgens de NEN 1010


gerekend met;
1- aantal bochten max 2
2- vinyldraad
3- buis volgens de NEN 3174
4- flexibele buis volgens de NEN 3550 &#40;tussen haakjes&#41;

kerndoorsnede       buitenmiddellijn van de buis in mm
in mm²             16       19       25       32

1,5                5&#40;4&#41;
2,5                4&#40;3&#41;     &#40;5&#41;
4                  3&#40;2&#41;    5&#40;4&#41;
6                  2&#40;2&#41;    4&#40;3&#41;      5&#40;5&#41;
10                         2         3&#40;3&#41;      &#40;5&#41;

Bij meer dan 2 bochten de buismaat 1 trap hoger nemen.

En een andere gewaardeerde collega alhier:
Al jaar en dag mogen er in een 16mm buis, 3xdraad 2,5mm2 + 2xdraad 1,5mm2 of 2xdraad 2,5mm2 + 3x1,5mm2.........
..............
Graag geen slimme opmerking dat er bij een kookaansluiting ook 5 vd draden aanwezig zijn in de buis,
want deze zijn dan 5 x 2,5mm2 en dan geld een 19mm of 3/4" buis.
Daarom dat er voor een kookaansluiting een 19mm buis is voorgeschreven.
 
Dat dacht ik ook na alle discussies, maar blijft mijn vraag over waarom deze NEN norm zo is onbeantwoord: is het omdat het niet gaat passen en je de kabels dan mogelijk beschadigd, of is het omdat er dan een brandgevaarlijke situatie wordt gecreeerd. Weet iemand dat?

Verder heb ik de volgende oplossing voor de combi ovens gevonden en het gebruik van een 16mm buis, waarbij geen kookgroep nodig is. deze is de volgende:

Er wordt gebruik gemaakt van een Hagar verdeler die in de keuken wordt geplaatst (keukenkastje). Het betreft type UYS40YA. Dit is heeft een 1 fase aansluiting en heeft 4 groepen.
Hier de link van Hagar, waar ook de verdeler op te vinden is:
https://www.groepenkast-meterkast-vervangen.nl/downloads/Hager Energybox specificaties.pdf
Op pagina 2.5 staat hoe deze moet worden aangesloten. De tweede regel in de tabel laat zien dat bij 1 fase 25A, 3 x 2,5 mm2 draad als kabel voldoende is.

Verder wordt oip een wiki site bevestigd dat voor 3 x 2,5 mm draad max 27A mag worden gebruikt. Dus dan zou de tabel kloppen. En drie draden van 2,5 mm mogen door een 16mm buis. Hier de link.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteitsleiding
De beide combieovens worden ieder via een eigen groep op deze verdeler aangesloten.

Is dit nu volgens jullie een kloppend en volgens de norm een juiste manier van aansluiten?
 
Zo'n kastje is ong. hetzelfde als de eerder genoemde Tiara. En blijkbaar mogen dit soort jongens normen wel aan hun laars lappen en meer dan 16A door 3x2,5mm2 laten gaan. Zij gaan in die ene variant tot inderdaad 25A door een 'normale' 3x2,5mm2 aansluiting. Ze zekeren hem alleen aan de andere kant af met 25A (ipv 16A). Dan heb je nog steeds met selectiviteit te maken trouwens en dient je hoofdzekering dus minstens 40A te zijn, is dat het geval?

Als je beide ovens tegelijk aan zet op vol vermogen vragen ze 5000Watt en dat is ong. 22A. Dat gaat er dan dus door je kabel. Kun je mi. net zo goed gewoon 2 wcd's plaatsen en die ene kabel in de meterkast met 25A afzekeren, zonder die verdeeldoos. Wat voegt die dan nog toe?
 
Ik snap je redenering. maar heb je ook gekeken naar de tabel op de WIKI site:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektriciteitsleiding

Want ook hier staat dat je maximaal 27A door drie draden van 2,5 mm2 mag sturen. En zij beroepen zich daar op de NEN norm. Snap je dat ik de weg kwijt raak. Ik wil alleen maar dat ik een veilige en binnen de gelden norm een instalatie bouw, waarbij ik niet steeds het risico loop dat er stoppen uit vliegen omdat er in de combinatie te veel wordt gevraagd.
 
Maar voordat je dit überhaupt gaat overwegen:
hoe zit het met de selectiviteit?
Nogmaals; als je 25A gaat afzekeren in de meterkast, dient je hoofdzekering minstens 40A te zijn.
 
40A ? Weet je dat zeker? Want 40A is niet een standaard/veel voorkomende waarde namelijk. Meestal 25A, 35A, 3x25A, 3x35A en dan volgt meestal meteen de stap naar 50A, 63A etc.........

Mij bekruipt een gevoel dat je een beetje aan het vissen bent waar je nu eigenlijk wel mee weg kunt komen en wat niet kan. En om dit te bereiken 'mee-praat' met wat men hier wil horen ahw.
Het wordt sowieso een beetje een onoverzichtelijk topic mi. Wellicht deze sluiten en helemaal opnieuw beginnen en dan meteen goed en naar realiteit?

Zo lees ik het volgende:
GjaltM schreef:
Ik moet voor een nieuwe keuken de groepen gaan indelen. Er komen naast een inductie plaat ook nog 2 combi ovens in. Deze twee laatste vragen een aansluitwaarde van 2500 W. Het mooeste zou zijn als ze beiden een eigen groep krijgen. Nu heb ik nog twee loze leidingen vrij. 11 moet ik gebruiken voor de kook groep. Die wil ik een eigen aardlek geven. De tweede leiding wil ik gebruiken voor de twee combiovens..........

en daarna ga je ineens op gas koken:
GjaltM schreef:
In de keuken heb ik een perilexaansluiting. Aangezien ik op gas kook gebruik ik deze niet. De perilexaansluiting is wel op de juiste manier aangesloten op de groepenkast. De wijze van aansluiting is 2 x 220V. Verder heb ik twee identieke combi ovens. ........

voorts lees ik:
GjaltM schreef:
De buis naar de perilex WCD doos is 19 mm......
maar daarna:
GjaltM schreef:
De lozeleiding die ik daarvoor wil gebruiken zal ongetwijfreld 5/8" zijn. Dus te klein. ............
 
Oke ik begrijp je probleem. Ik ga de situatie opnieuw schetsen en vrrag dan van je de beste oplossing. Natuurlijk was de eerste vraagstelling mijn situatie, maar omdat ik het huis nog niet heb weet ik nog niet alles zeker. Na 1 juli wel. De situatie is zo, dat ik een nieuw huis heb gekocht en daar zit nog geen keuken in. wel liggen de aansluitingen er en ok twee loze leidingen. 1 loze leiding komt uit bij de gasleiding en is bedoeld voor een kookinstallatie. Ik verwacht dus dat deze leiding 19mm zal zijn. De tweede loze leiding zit op een ogereplek en veel meer links op de muur. Hoogst waarschijnlijk zal deze 16mm zijn (ik weet dat nu gewoonweg niet. De keuken is ook al besteld, en de grootste stroom vreters zijn: een inductie plaat (aansluitwaarde 6000W) en twee combi ovens (ieder met ewen aansluitwaarde van 2800W) verder zitten op verschillende plekken nog stopcontacten, en deze zijn verdeeld over drie groepen. In de meterkast zijn op dit moment 6 groepen gemaakt die verdeeld zijn over twee aardlekschakelaars. De eerste aarlek schakelaar heeft drie groepen. groep 1 bedient een aantal lampaanslutingen en WCDen. groep 2 bedient een ander deel van de lampschakelaars en WCDen in het huis. Groep 3 is voor de meganische installatie. Achter de tweede aardlek zitten ook 3 groepen: groewp 4 t/m 6. groep 4 bedient de overig lampschakelaars en WCDen. groep 5 de wasdroog aansluiting en groep 6 de wasmachine aansluiting. op de tweede rails zit de hoofdschakelaar van de groepenkast en die is (denk ik) 40A. De hoofdzekering heb ik inderdaad nog niet gezien, omdat deze in een andere kast zit waar ik niet 100% zeker van weet dat ik daar bij kan. de rest van de onderste rails is vrij. Hierop wil ik de kookgroep bouwen en wat nodig is voor de twee combi ovens. Ik weet er zitten een paar variabelen, waarvan er een paar te beinvloeden zijn maar ok sommige niet. namelijk de tweede loze leiding. verder kan ik geen extra buizen trekken, want het is een appartement. Hoe zou jij nu de twee combi ovens aansluiten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan