Groep springt er uit

ArieW66

  • #1
Ik heb een 16A groep die er regelmatig uitspringt. Deze groep bedient buitenverlichting en -stopcontacten en wat binnenverlichting. Niet zo handig maar waar.
Als ik het buitendeel afkoppel (loshalen in een kabeldoos) dan springt de groep er niet uit. Dus het probleem moet in dat deel zitten zou je denken.
Ook als ik alle lampen en stopcontacten buiten fysiek loskoppel van de bedrading springt de stop er nog na ongeveer een half uurtje uit.
Als er in een grondkabel kortsluiting zou zitten dan zou ik verwachten dat de groep er direct uitspringt.
Ik kan niet bedenken wat er aan de hand kan zijn. Heeft iemand een idee?
Kan een sensor in het andere deel aanleiding zijn dat de groep eruit springt als het buitendeel aangekoppeld is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Wat springt er precies uit? De zekering of de aardlek?

Je weet al dat het probleem zich in het buitendeel bevindt. Hoe is dit opgebouwd? Zijn er lasdozen? Gietmoffen?

Indien mogelijk ergens halverwege een lasdoos loshalen en proberen of de storing weg blijft. Zo niet dan moet je het eerder in het traject zoeken. Indien wel dan zit het probleem pas verderop. Zo moet je het zien te lokaliseren.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

ArieW66

  • #3
Bedankt voor je reactie. Groep 4 op de foto springt de blauwe schakelaar om. Dat is toch gewoon de zekering? Ik heb al 2 gietmoffen vervangen die ik niet vertrouwde. Alleen omdat het telkens even duurt voordat het probleem optreedt is het moeilijk vast te stellen of het opgelost is of niet. Maar daar moet ik dan toch maar mee doorgaan.
20220424_130232.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dit is een aardlekautomaat, eigenlijk een aardlekschakelaar en installatieautomaat gecombineerd in 1 toestel. Die schakelt dus zowel bij een lekstroom als bij kortsluiting uit.

Ik ken deze oudere Hager automaat niet zo goed, maar ik vermoed dat je aan het venster boven de blauwe hendel kunt zien om welke van de 2 redenen de automaat is uitgeschakeld. Dit kun je zelf testen: Ik vermoed dat als je de blauwe hendel met de hand uitschakelt er niets te zien is in het venster, maar dat als je de automaat met de testknop laat uitschakelen dat dit venster verkleurd is. Dan moet je er alleen nog even op letten wat er met dit venster gebeurt als de automaat door de storing afschakelt.

Een vakman kan de isolatieweerstand voor je meten, dan is het waarschijnlijk snel duidelijk of het euvel is weggenomen, zonder dat je hoeft te wachten of het weer een keer uit gaat schakelen.

Heel misschien kun je zelf een en ander beter in beeld brengen door fase en nul tijdelijk andersom aan te sluiten, mocht het probleem tussen nul en aarde zitten dan komt het probleem nu tussen fase en aarde te zitten en zal de groep misschien direct uitschakelen, in plaats van "af en toe".

Deze automaten zijn op leeftijd, het zou ook nog kunnen dat hij onterecht afschakelt. Daar lijkt het echter niet op aangezien de tuin afkoppelen verschil maakt, zal er daar waarschijnlijk wel daadwerkelijk iets fout gaan.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ArieW66

  • #5
Als ik fase en nul andersom aansluit dan springt die er inderdaad direct uit. Betekent dat dat er ergens sluiting moet zitten tussen nul en aarde?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dat betekent het inderdaad. Normaliter moet je fase en nul gewoon kunnen verwisselen (ook al is het natuurlijk niet de bedoeling).

Het voordeel wat je nu hebt is als je systematisch dingen afkoppelt, dat je direct weet of je het euvel hebt gevonden ja of nee.
 

ArieW66

  • #7
Bedankt Xander. Ik ga verder zoeken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu