Groep knalt eruit, maar ik begrijp niet waarom

Guybrush

  • #1
Ha beste mensen,

misschien kan iemand op dit forum mij helpen. Ik ben zelf een beetje mijn huis aan het verbouwen en ik had vandaag een vreemd probleem met de electra.

Ik heb een groepenkast met twee aardlekschakelaars (niet met van die zekeringen, maar zo'n nieuwerwetse) en 8 groepen, gelijk verdeeld over de aardlekschakelaars. Vanmiddag knalde de tweede aardlekschakelaar eruit. Er is de afgelopen weken niks veranderd, maar dit gebeurde vandaag ineens. Ik ontdekte het volgende patroon. Als ik een bepaalde groep (die niet eens onder de dezelfde aardlekschakelaar hoeft te zitten) belastte met een waterkoker (geval 1), wasmachine (geval 2) of een electrisch hittekanon (geval 3) dan klapte de aardlekschakelaar van groep 6 eruit na een aantal tientallen seconden. Als ik dan vervolgens eerst groep 6 uit zet en dan de aardlekschakelaar weer aan en vervolgens groep 6 weer aan zet, dan klapt de aardlekschakelaar er direct weer uit (zonder enkele vertraging). Het vreemde is dat geen van deze apparaten in groep 6 zit, sterker nog, in het geval van het hittekanon zat deze op de andere aardlekschakelaar.
Dit geval heb ik meerdere keren kunnen naspelen, dus ik vermoedt dat er geen toeval in het spel is, maar mijn kennis gaat helaas niet zo ver dat ik kan begrijpen waarom groep 6 eruit knalt bij het belsaten van een andere groep.

Iemand een idee? Ik zou er enorm mee geholpen zijn, bij voorbaat dank!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Wat zit er wel op groep 6 aangesloten?
 

Guybrush

  • #3
Op groep 6 zitten alle stopcontacten en lichtpunten van de huiskamer op aangesloten, waar op het moment van de beschreven situatie helemaal niets in de stopcontacten zat.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als groep 6 is uitgeschakeld en je kunt op dat moment de storing niet reproduceren zou ik het toch in de bedrading/aansluitpunten van groep 6 zoeken.
 

Guybrush

  • #5
Bedankt voor je reactie, Sxnder.

Ik zit me nu te bedenken dat er in principe niks is veranderd in groep 6, maar dat er wel een houtgestookte inbouwkachel in een koof is geplaatst in de huiskamer. Bovenlangs in de koof loopt wel een mantel voor een drietal stopcontacten. Deze is helemaal afgedekt met steenwol en brandvrije promafour plaat, volgens instructies van de kachel-installateur. Het kan natuurlijk zijn dat de installatiedraden alsnog warm worden na een hele dag de kachel te branden (wat het geval was gisteren). Kan dit de eerder beschreven situatie verklaren? Met andere woorden: kan verhitting van de installatiedraden er ook voor zorgen dat een groep eruit knalt?

Ik weet alleen van het feit dat de groep eruit knalt als er kortsluiting is, maar er zullen nog wel meer zekerheden ingebouwd zijn. Misschien dat iemand mij daarvan op de hoogte kan brengen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
De zekering of in jouw geval installatieautomaat beveiligd het circuit tegen overstroom, dwz kortsluiting of overbelasting. De aardlekschakelaar beveiligd meerdere circuits tegen aardfouten, dwz een lek van stroom via een andere weg dan de nuldrraad. Dit zijn dus twee verschillende soorten beveiligingen, die je moet onderscheiden. Beschadigde isolatie kan beide soorten storingen veroorzaken maar in jouw geval lijkt dus sprake te zijn van een aardfout. Ook is vocht vaak een veroorzaker van aardfouten (buitenverlichting etc).

Succes met de zoektocht, dit zijn vaak lastig te lokaliseren storingen.
 

Ronald42

  • #7
Ik zou maar eerst eens kijken of all nullen (Blauw) en fases (Bruin) van elke groep ook bij elkaar horen. Met andere woorden komen ze uit het zelfde pijpje. Het kan nooit zo zijn dat iets wat niet achter een bepaalde aardlek zit hier invoeld op uitoefend. Tenzij er ergens een groep gekruist zit.
 

Guybrush

  • #8
Bedankt voor de uitleg, dat helpt mij weer.

Ik heb gisteren het circuit van groep 6 nagekeken en er bleek in een stopcontact een blauwe draad niet te zijn afgedopt. De bruine draad was wel afgedopt. De blauwe draad raakte de geelgroene, wat waarschijnlijk gebeurt is toen we wat spullen verplaatsen eergisteren. Toen ik deze afdopte, was het probleem opgelost, ik kan nu gewoon de apparaten weer gebruiken zonder dat de aardlekschakelaar eruit knalt. Dat is dus goed nieuws, bedankt voor de hulp!

Ik ben er echter nog steeds niet helemaal gerust op, zeker ook gezien het verhaal van Ronaldhierboven. In een correct aangesloten circuit, zou het aanraken van een blauwe en een geelgroene draad een probleem moeten veroorzaken?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Ja, dat zou heel goed kunnen.
 

Arie206rc

  • #10
Dat is idd goed mogelijk.
Was electra aan aan het leggen en had alleen bruin losgekoppeld.
De kabel had ik aan 1 kant al in de lasdoppen zitten.
Moest de kabel nog inkorten en tijdens het doorknippen sloeg de aardlekschakelaar uit.
Stom van mij.
 

Guybrush

  • #11
Ok, dat stelt me weer wat gerust. Heel erg bedankt voor de hulp!
 

H@ns

  • #12
Arie206rc schreef:
Dat is idd goed mogelijk.
Was electra aan aan het leggen en had alleen bruin losgekoppeld.
De kabel had ik aan 1 kant al in de lasdoppen zitten.
Moest de kabel nog inkorten en tijdens het doorknippen sloeg de aardlekschakelaar uit.
Stom van mij.
En dat pleit maar weer voor het argument: "schakel altijd de installatie spanningsloos bij het klussen aan elektra!"
Ik bijt de kabels nog wel eens met mijn tanden door bij gebrek aan een tang, moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als...
:wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Heb je nog geen kunststof tanden :?:
 

Pieterschrijver

  • #14
Je koper gehalte zal niet te laag zijn als je nooit een tang bij hebt. En überhaupt sterke tanden;)
 

Elektro peter

  • #15
Het klopt dat je aardlekschakelaar eruit vliegt als de nul en aarde elkaar raken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Het is wel een verklaarbaar verhaal, maar een ramp om op te zoeken.

Normaal zijn aarde en nul nooit exact gelijke potentialen maar heel zelden komt het toch voor.
Zolang er geen grote stroom door de nul loopt blijven aarde en nul gelijk, sluit je een grote verbruiker aan dan zal doordat de nul weerstand heeft een verschil ontstaan tussen de nul en de aarde een minimaal verschil laat een stroom lopen van 15-30mA en de aardlek valt af ongeacht op welke eindgroep de verbruiker zit.
Het is normaal gedrag van een aardlek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu