Groep belasting

Robbie's

  • #1
Mag je een wasmachine, koelkast en vriezer op 1 groep zetten? Ik begrijp heeft met gevraagde vermogen te maken maar in zijn algemeenheid ... wordt dit gedaan?
 

Kaajee

  • #2
Check voor de zekerheid even de aansluitwaarde van de wasmachine, maar zou in mijn opinie geen probleem moeten zijn. Vriezer en koelkast vragen niet zoveel stroom en je hebt totaal 3680 watt tot je beschikking.

Voor de volledigheid dient wel vermeldt te worden dat apparatuur met een aansluitwaarde van >2000 watt officieel op een eigen groep aangesloten zouden moeten worden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
@Kaajee
De norm, waarbij verbruikers boven 2000 Watt op een eigen groep moeten zitten, is al enige tijd vervallen.

Toch kan het verstandig zijn, niet teveel doorverbindingen tussendoor te maken en er terdege op te letten dat de lasklemmen die toegepast worden van goede kwaliteit zijn en vooral: de draden correct aangestript en helemaal in de lasklemmen gestoken zijn. Elke verbinding onderweg vormt, vooral bij de grote stromen die een wasmachine nu eenmaal vraagt, een risicopunt. Maar dat geldt net zo goed voor ovens of andere keukenapparatuur, waarbij (in verhouding) lichtere verbruikers als koelkasten erbij aangesloten worden.

Overigens zul je verbaasd zijn wat een (ouderwetse) koelkastcompressor aan aanloopstroom trekt. Met ouderwets bedoel ik: met condensator faseverschuiving, niet de modernere BLDC motoren die tegenwoordig veelvuldig in energiezuinige apparaten toegepast worden.
 

MvanV

  • #4
Je hebt 10 en 16 amperegroepen. 10 amperegroepen geven heel simper gesteld grofweg een wattage van 2300, 16 ampere grofweg zon 3680. Want watt is volt keer ampere. Bij wisselstroom niet helemaal en kan je beter met 2200/3500 rekenen maar an sich is t gewoon de wattem van apperaten optellen en is dat hoger dan wat een groep biedt dan zal de stop vaak springen
Wel is t zo dat veel apperaten niet altijd het volle aantal watts gebruikeb. Wasmachines gebruiken dat vermogen bij 90 graden een tijdlang terwijl je meestal met minder wast en de wasmachine niet de hele tijd verwarmd
 

Robbie's

  • #5
Bedankt voor de input. Ik gs vandaag/morgen eea nakijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu