Grind op bestaande bestrating

Eeltje

  • #1
Hallo,

Wij willen onze achtertuin van circa 8 x6 meter voorzien van grind. In de tuin liggen betontegels (in het zand met open voegen). Deze liggen mooi vlak en de afwatering is goed. Rondom zijn er opsluitbanden aangebracht welke 5cm boven de tegels uitsteken. Omdat de grond in de afgelopen jaren is verzakt is er ruimte om circa 5cm grind direct op de bestrating te storten. Ik lees nergens een sluitend antwoord of dit kan, behalve dat je dan minstens grindmatten moet gebruiken in verband met het rollen grind.

Wat we nu voor ogen hebben is grindmatten met worteldoek te plaatsen en vervolgens circa 5cm grind te storten

Heeft iemand hier advies over, of ervaring mee? Wat zijn uberhaupt de nadelen wanneer je grind op een bestaande bestrating stort?

Met vriendelijke groet,
Stefan van Vliet
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat bij hevige regen het water niet snel genoeg weg kan stromen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het grote voordeel van grind is juist, dat (in tegenstelling tot een groot oppervlak tegels) het regenwater in de grond kan wegzakken. Dat is zeer gunstig voor het milieu en daarom wordt er door bijv. waterleidingmaatschappijen steen en been geklaagd, dat tuinen zo vaak volgegooid worden met tegels.

Dus indien je een bijdrage aan dat milieu (en de drinkwatervoorziening) wilt doen en toch al grind wilt hebben ipv. tegels, dan haal je de tegels weg en legt het grind op een daarvoor geschikte ondergrond (zoals grindmatten met worteldoek).
 

Eeltje

  • #4
Hi Walker, door de grind vertraagd het weglopen van het water bedoel je?

De tuin (stenen) ligt mooi op afschot, momenteel loopt het water goed weg bij een hevige bui.
Ik overweeg ook om voor de zekerheid de laatste rij (laagst liggende) tegels in de volle breedte te verwijderen en dit middels zand op te vullen tot bovenrand van de tegels. Uiteraard gaan hier dan ook grindplaten en grind op. Zodoende ontstaat er een soort van natuurlijke drainage en zakt het water alsnog de grond in.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik denk dat het niet fijn loopt als je grind op tegels aanbrengt.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Op een platdak wordt ook regelmatig grind gelegd...je loopt daar niet, maar als het goed is kan het water wel weg. Ik zie niet zoveel verschil. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van het soort grind dat je kiest.
 

Eeltje

  • #7
Op een aantal Engelstalige forums zie ik staan dat het kan, mits je maar grindmatten gebruikt. Anders gaat het grind rollen/bewegen op de harde stenen ondergrond en dat loopt niet fijn. Deze matten worden sowieso aangeraden, houd het grind vast en zorgt voor de nodige verharding ondergrond. Nu nog iemand die het kan beamen vanuit de praktijk:-)
 

Janusk

  • #8
Ik denk dat het wel kan. Vul de matten op met grind en gooi bovenop die matten max 2/3 cm grind, dikker loopt niet fijn. Laatste rij tegels weghalen kan ook prima zorg er wel voor dat je het zand goed verdicht (trilplaat, aanstampen o.i.d) De matten dienen op een stabiele ondergrond geplaatst te worden. Het water loopt wel weg met dat grind erop vooral omdat het nu ook al gebeurd.
succes
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik denk dat je niet uitkomt met de hoogte. Grindmatten met grind zijn hoger dan 5 cm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu