Gres of asbest?

Prz

  • #1
Geachte forum-leden,

In verband met de aanleg van een inbouwreservoir moet ik de toiletafvoer wat verleggen. Na wat gespit blijkt de afvoer van het toilet er als volgt uit te zien:


In verband met een aantekening in het koopcontract van asbestafvoeren, maar een opmerking van de buurman dat dit gres is leg ik het eventjes aan jullie voor.

Aanvullende info:
- huis stamt uit 1950, maar de pijp zelf kan jonger zijn (getuigen de pvc verbinding)
- de buitenomtrek onder de mof is +/- 46cm, ergo een diameter van +/- 146mm

Kan iemand van jullie uitsluitsel geven?
 

Kaajee

  • #2
Ik kan het niet helemaal goed zien, maar het lijkt wel of ik 'vezels' zie; bij de rode pijl.
Dan is het asbest.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Dit is een eternitpijp astbestcement buis (2% astbest in)

deze is gemaakt in een gietijzeren pijp
 

Prz

  • #4
Ah, OK, eternit dus. Hartelijk dank!

Aangezien ik met de twee 110 bochten (naar achter en dan naar boven langs de muur) boven de afdekvloer uit zou komen wil ik de buis onder de mof afslijpen en een krimpsok plaatsen (als die er uberhaubt zijn voor deze oude doorsnedemaat?). Is dat nu dan wel raadzaam? Of kan ik beter iets anders doen?

Alvast hartelijk dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ehm, er zit dus asbest in, waarom wil je dan gaan slijpen?
 

Prz

  • #6
De nieuwe afvoer loopt niet langer meer recht naar boven, maar naar achteren, naar de muur. De bocht steekt dan boven de dekvloer uit. Ik zal de PVC afvoer dus iets dieper in de grond moeten invoeren en bij gevolg moet de eternit pijp dus worden ingekort.
 

Kaajee

  • #7
Ehm, om een krimpsok te kunnen plaatsen......... :?
 

Prz

  • #8
Inderdaad, sorry voor de herhaling (ik neem aan dat jij dat ook bedoelt, Kaajee). Heb jij 'n betere oplossing?
 

Kaajee

  • #9
Tja advies zal wel niet conform wat voor norm dan ook zijn, maar ik zou een mondkapje voordoen (of een gasmasker oid) en hem idd gewoon doorslijpen.
Dit is een persoonlijke mening van mij!
De rand goed afwerken (betonverf/kit oid) en dan de krimpsok er op. Per slot is het een eenmalige klus voor jou en er zit relatief weinig asbest in.

(tenzij je de hele buis redelijk eenvoudig kunt vervangen door PVC)
 

Prz

  • #10
Bedankt Kaajee, daar denken we dan hetzelfde over. Misschien dat Henk wel boos wordt :?:

Heb jij trouwens enig idee hoe deze eternitpijp vastzit in de volgende pijp, helemaal onderaan? Met wat betonmortel ofzo? Er lijkt daar 'n soort pek overheen gesmeerd te zijn, maar wellicht dat ik met wat gedraai en gewrik deze pijp er wel in z'n geheel uit kan krijgen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Hoezo henk boos :?

als je de eternit buis wat heen en weer wrikt dan gaat cement laag in de gietijzeren mof wel los en kan je de buis er wek uit trekken


1) striktouw
2) cement
 

Prz

  • #12
Bedankt, Henk! (Ik dacht: 'nou krijg ik op m'n sodemieter omdat ik voorstel om 'r lekker de tol in te zetten' :) ).

Dus jouw voorstel is om de bovenste eternit buis al wrikkend los te maken uit de onderste. Misschien morgen _na_ het douchen 'ns 'n poging wagen :-)

Wat is dat striktouw precies? Ik vrees enigszins verwonderde blikken bij de DHZZ :-) Enne.. dat snelcement is wat? Portland/ betonmortel?

Hartelijk dank voor de hulp in ieder geval!
 

AEX

  • #13
Ik heb gisteren jouw foto even doorgestuurd naar een projectleider bij een groot landelijk asbest adviesburo. Hij bevestigt dat het bovenste stuk kunststof is, maar het middelste stuk is absoluut asbest. Het onderste stuk weet hij niet zeker (misschien gietijzer). Gres is namelijk bruin.

Afslijpen met een tol is dus levensgevaarlijk en een mondkapje of gasmasker kun je net zo goed om je PIEP doen als voor je mond, want dat helpt echt niet als het je tegen asbest moet beschermen. Het probleem is namelijk dat de asbestdeeltjes wegschieten en verspreiden (de gevaarlijke deeltjes dan). Dan kun je net zo goed met een hamer de boel afklauwen, net zo gevaarlijk.

Nog een gratis tip: als je daarna wilt stofzuigen wordt de boel nog erger, omdat de kleinste stofdeeltjes weer in de lucht worden verspreid!

Doe het dus alsjeblieft niet zelf (of zo onprofessioneel). Dat is het enige waar ik je voor wil waarschuwen.

Misschien dat je toch een beroep op de clausule in het koopcontract kunt doen. Succes!

(Groeten, SPUIT 11?)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
slijpen moet je ook niet doen beter gewoon kappen.


Ik heb dat werk 15 jaar gedaan zonder een kapje ik zat in de eternit rioleringsbuizen vervangen voor kunststof leidingen.



als het nu puur asbest is zoals H-stukken boven op schoorstenen dat is 80% ast best
 

Prz

  • #15
AEX, bedankt voor de uitgebreide informatie. Ik ben me terdege bewust van de risico's, maar had zoiets als 'ach, die ene keer'. Radiologen, daktimmerlieden, mijnwerkers en dergelijke lopen veel meer risico, toch?

Henk, nogmaals hartelijk dank. Dat van dat kappen i.p.v. slijpen is i.i.g. wel een goeie tip. Verder ga ik je advies opvolgen en proberen die pijp eruit te wrikken en dan een nieuwe 125 rond PVC erin. Kun je me nog wel uitleggen wat dat striktouw is?
 

Chathanky

  • #16
Ik vind het wel knap dat men met zo`n foto de vezels zichtbaar zijn. :?

Een asbestcement buis is grijs van kleur. Ook knap is dat je een buis in deze staat ziet dat het een ac buis is.

Slijpen van een ac buis als dat het dan is? Met een mondkapje of zelfs een gelaatsmasker met een P3 filter zet je alles in het stof, ook asbest verspreidt zich. Het gaat in je kleren zitten, grote delen van je woning.
De klus is klaar en ja hoor het masker af en je staat alsnog bloot aan vezels die met het uittrekken van kleding je zo kan inademen.
De rest vanb het stoffige gebied is zo vrij in te ademen. Vrouwlief veegt de bende bij elkaar en krijgt zo ook een teugje stof binnen.
Prachtig advies. :roll:

Een paar vezeltjes kunnen geen kwaad. Natuurlijk. Degene die een cursus gevolgd hebben hebben sowieso geleerd dat een enkele vezel voldoende kan zijn om in later stadium longkanker teveroorzaken. Bent je een roker vergroot je deze kans.

Mocht je kans risico willen nemen is dit wellicht wel een overweging:

In Nederland zijn weinig gegevens beschikbaar over het optreden van asbestose. De enige bron is eigenlijk de sterfte aan asbestose. Gezien de goede overlevingskansen bij asbestose geven de sterftecijfers echter een vertekend beeld over de mate waarin asbestose werkelijk voorkomt. In de periode 1995-1999 werd asbestose 46 maal (dus gemiddeld 9 maal per jaar) vermeld als primaire doodsoorzaak in de CBS-registratie. Het betreft vrijwel in alle gevallen mannen. Volgens de Gezondheidsraad sterven jaarlijks zo'n 1600 mensen door aan asbest gerelateerde ziekten.[1]

Maar of dit asbest is of niet: enige zekerheid heb je als je een monster laat onderzoeken, of als je 100% kan aannemen dat het een asbestproduct is. Materialenkennis is van belang. Enkelen zijn bekend als je weet dat er honderd en een duizend producten gemaakt zijn die asbest kunnen bevatten.
Als ik de foto zie is de buis in die staat dat je aan de buitenkant niet kan zien waar deze van gemaakt is.

Een gresbuis heeft een soort glanzende glazuurlaag, en is bruin van kleur.
De buis is in zo`n staat dat je zonder reinigen niet kan zien waar het van gemaakt is. Maar goed m`n ogen zijn ook niet meer zo goed als voor jaren terug. :mrgreen:

Bel eens een asbestsaneerder en leg zo`n foto eens voor. Ik weet zeker dat geen enkele saneerder jou een antwoord kan geven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Ik wordt niet boos hoor! De gemeente of milieupolitie wel als ze erachter komen :)

Het gaat er om dat er alternatieven zijn (verwijderen), dus er is geen reden om te gaan slijpen of kappen of wat voor bewerking dan ook. Doe netjes een sloopmelding, verwijder hem zelf (als dit mag van de gemeente) en voer het dubbel verpakt af naar een inzamelpunt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Hennep, striktouw en jijntouw (hennep gedrenkt in teer)

Een mofverbinding ontstaat door één uiteinde van de buis te verwijden, zodat het ruim over het uiteinde van de volgende buis valt. De overblijvende ruimte wordt vervolgens opgevuld met een dichtings-materiaal. Hiertoe werd vrijwel altijd eerst zogenaamd striktouw of jijntouw om het uiteinde van de buis gewikkeld. Dit touw bestond uit hennep dat meestal gedrenkt was in teer

nadat je striktouw hebt ingemaakt kan je het dichtmaken met cebarpoeder dicht maken (sneldrogend cement)
 

Prz

  • #19
Bedankt IJkenhout & Chathanky voor jullie bezorgdheid. Ik zou allicht eens kunnen informeren bij de gemeente of ik het zelf mag verwijderen... Zoals gezegd zal ik de eerste pijp uit de tweede proberen te wrikken. Slijpen is echt de allerlaatste optie, dat beloof ik plechtig.

Henk, hartelijk dank voor je uitgebreide informatie. Ben vanmiddag al naar de DHZZ geweest en ze wisten inderdaad niet wat striktouw was, dus heb sisal meegenomen. Verder zeiden ze dat ik ook best de betonmortel die ik nog heb liggen kan gebruiken. Las net echter niets over waterdichtheid op de zak betonmortel..
Nu ik jouw reactie lees zal ik morgen toch eventjes naar een van de profi-bouwmarkten moeten (net nu de auto stuk is) voor het juiste spul? Offe.. volstaan sisal & betonmortel ook?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Nee, dat volstaat niet, u hebt kunnen lezen hier boven wat wel nodig was, dat advies wordt niet zomaar gegeven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu