Graven naast fundering (zie aangehechte bouwtekening)

Grunt

 • #1
Hallo,

Ik wil naast de blinde muur van mijn buurman een vijver uitgraven over de hele lengte van die muur (en daarmee de fundering). Mijn vraag: is het gevaarlijk om langs deze muur 60cm diep te graven voor wat betreft verzakkingen van het huis van mijn buurman?

Het gat dient als vijverbak. Er wordt een vijverbak van 6mtr x 1mtr x 1mtr in gemetseld (40cm gemetselde rand boven maaiveld). Links is mijn tuin.

Zie bouwtekening van de fundering. Alvast bedankt voor jullie input.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • MvanV

  • #2
  Ik denk dat dat inderdaad gevaarlijk is, het is zo te zien op een blok beton gefundeerd. Als zand schuift kan dat meezakken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Het detail geeft aan dat er aangevuld moest worden (bij de bouw) tot min. 600mm-peil. Dus je kunt nu niet verder ontgraven dan dat.

  Het gewicht van die grond is nodig om voldoende druk te geven op het pakket waar de fundering op staat. Dit is over een flinke breedte, die aangegeven wordt door de rode lijn:
   

  Grunt

  • #4
  Hartelijk dank! dus uitgraven tot 60cm en dan de vijverrand nog 40cm opmetselen zou moeten kunnen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Blijf wel (ruim) uit de muur vandaan. In ieder geval naast de funderingsstrook, liever nog meer ruimte ertussen (met min. 40cm tot muur ben je denk ik wel veilig). Je vijver geeft namelijk extra gewicht, dat wil je niet op een bestaande fundering erbij hebben.

  succes!
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Het detail geeft helemaal niet aan dat er aangevuld moet worden
  het geeft aan dat de bovenkant van de fundering minimaal 600 onder peil moet zitten
  het maailveld is conform de tekening bijna gelijk aan peil

  De invloedslijn van de belasting klopt wel ongeveer
  hoe hoog staat het grondwater els dit boven de fundering staat moet je eerst een damwandje aanbrengen om te voorkomen dat het zand onder de fundering van je buurman wegspoeld
   

  Chathanky

  • #7
  Welk meergewicht belast je de fundering mee dan?
  Ik neem aan dat het waterpeil op ongeveer maaiveld hoogte komt wat nu dus belast is met grond. Water is ook nog eens lichter dan zand.

  Dat zelfde geldt mijn inziens ook voor het verzwakken van de zandlaag onder de fundering. Het water houdt net als het zand nu de onderlaag op z`n plek. Door het mindergewicht van water iets minder.

  Op 90 cm ligt de "ongeroerde grond". Die moet zeker ongeroerd blijven.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Op dat detail staat heel duidelijk grond gearceerd tot bovenkant funderingsstrook. Dat wordt (normaal) heel bewust gedaan door de constructeur.

  De reden waarom ik adviseer naast de fundering de vijver te maken is omdat een vijver de funderingsstrook extra kan belasten (niet doordat het zwaarder is, maar mogelijk andere belastingafdracht), maar vooral anders belasten dan nu. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan.

  Ik zie het ook vooral ter voorkoming van eventuele problemen. Ik zou het risico niet willen nemen.
   

  Grunt

  • #9
  Allemaal dank voor jullie antwoorden. Ik heb besloten de vijver niet over de lengte van de muur te maken, maar haaks op de muur. Op die manier wordt slechts een een klein stuk langs de muur uitgegraven, en kan ik verder van de muur af dieper gaan.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu