Vijver graven met de bats mogelijk ??

Petervermeer

 • #1
Ik wil graag een vijver in de achtertuin uitgraven. het gaat om een vijver van 36m2 die ongeveer 1.7meter diep moet worden. in totaal verwacht ik zo'n 60m3 grond uit te moeten graven.

Nu is het vanwege de doorgang naar de achtertuin niet mogelijk om een grote machine te laten komen. Ik wil de vijver daarom dan ook zelf met de bats of een kleine minigraver uitgraven.

Ik beschik zelf over een kiepwagen aanhanger die elke rit 3500kg mag laden. Dit komt naar ik weet neer op zo'n 2 kuub zand. Bij elkaar een 30 ritten dus.

De uitgegraven grond kan ik storten bij een depot op ongeveer 500 meter afstand.

Ik beschik ook over 2 elektrische transportbanden waar ik de grond op kan gooien. Waarna de grond via de transportbanden op de aanhanger wordt geladen.

Nu is alleen mijn vraag. Heeft iemand enig idee hoe lang dit gaat duren?
Hoe lang doe je er met een bats over om een m3 grond uit te graven?

Eventueel kan ik een kleine minigraver huren, voor de bovenste laag van de grond. Heeft iemand enig idee hoe lang dit zal duren met een minigraver?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Het is natuurlijk moeilijk te zeggen, hoe lang je er over doet.
  Dat ligt er net aan hoe fanatiek je zelf bent.
  De eerste 5 M³ zal nog wel gaan, maar de volgende 55 M³ zou wel eens een marteling kunnen worden.

  Dat zelfde geld natuurlijk voor de minigraver, het is net hoe handig je ermee om kunt gaan, en of je ervaring met zo een ding hebt.

  Maar als je het slim aanpakt, kun je natuurlijk ook de hele vijver uitgraven, met die minnigraver.

  Dat scheelt je heel wat blaren in je handen, en het is ook nog eens beter voor je rug.
  Want vergis je niet, 60 M³ is een hele berg om uit te graven.
   

  Valkon

  • #3
  Hallo petervermeer , ben ik een klein beetje nieuwschierig daarom deze vraag.
  Hebben jullie daar geen grondwater???
  Hier in noordholland hoeven wij daar niet zo lang op te wachten.
  Wel zo moeilijk met graven over lange periode.
  Het is in iedergeval een enorme uitdaging.

  Succes
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Misschien is het verstandig om eens bij een ervaren (mini)graver machinist te informeren hoe hij dat zou aanpakken en wat dat gaat kosten.

  Zelf doen klinkt altijd goed maar is soms de verkeerde keus, zeker als het om veel werk gaat waar vakmanschap bij komt kijken.

  Als je een ervaren graver machinist hebt en twee transportbanden en een flinke aanhanger en jij beperkt je zelf tot het afvoeren dan ben je al druk zat. Zeker als je aanhanger geen kiepinstallatie heeft.

  Je kan ook de grond in 20m3 containers gooien dmv je transportbanden en die laten afvoeren.

  En net wat Peter zegt de eerste 5 kuub gaan wel, maar als je met de rest je lichaam zwaar overbelast heb je er nog jaren plezier van aan de rand van je vijver.
   

  Sjaan Smit

  • #5
  Vraag gewoon bij alle tuinders,loonwerkers,hoveniers,grondwerkers en aannemers in de buurt een offerte op en je zult verstelt staan van de verschillen.....

  (ik moest een keer ook iets hebben uitgegraven en dat zat tussen de 300 de goedkoopste en de 1200 euro de duurste...dat was geen 60 m3 trouwens hoor...)
   

  Rene de klusser

  Specialist Bouw
  • #6
  Als je een gat graaft van 36 m² en 1,7 meter diep dan heb je inderdaad 61 m³ grond.
  Maar met grond heb je ook het zogenoemde uitlevering.
  Kleigrond heeft een uitlevering van 1,5.
  dus 60 m³ vast word 90m³ los.
  Dit is dus echt werk voor een mini/midi graver.
   

  Petervermeer

  • #7
  Bedankt voor de reacties.

  De toegang tot de achtertuin is te smal om een grotere graafmachine naar binnen te brengen. Vandaar dat ik beperkt ben tot de bats of de minigraver.

  Ik ben gisteravond begonnen. En heb in 4 uur 3 aanhangwagens vol geladen. Dit is zo'n 6 kuub. Het lossen kan door middel van het kiep mechanisme binnen een paar minuten. Het storten is overigens gratis.

  Ik heb de aanhanger naast het huis staan. En de transportbanden door de poort naar de achtertuin. Dit gaat prima. Ik verwacht alleen een extra transportband nodig te zullen hebben, als het gat wat groter is geworden.

  Uitgaande van mijn ervaring van gisteren verwacht ik een ruime 40 uur te moeten graven. Verspreid over enkele weken zal ik elke avond een paar uur aan het werk gaan. Dit in plaats van naar de sportschool te gaan :)

  Offertes had ik opgevraagd. En die varieerden van 2900,- tot 4500,- euro. Dat bedrag verdien ik niet met 40 uur arbeid. Dus vandaar dat ik liever zelf aan de slag ga.

  Heeft er iemand nog tips over het graafgereedschap? Ik heb nu een bats en een schep. Maar ik zat te denken aan een cultivator op benzine om de grond los te maken. Heeft iemand hier ervaring mee ?
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #8
  Vind 40 uur optimistisch.
  hoe dieper je komt, hoe harder de grond word.
  maar ik wens je succes met graven :lol:

  groeten b
   

  12mark12

  • #9
  In een offerte ga ik uit van 1 m3 per uur, maar dit voor kleinere hoeveelheden en zonder wegrijden van vrachten. Ook is het belangrijk dat de afstand tussen werkplek en aanhanger niet te ver is. Ook niet vergeten dat wij gewend zijn te scheppen en kruien. 1 man scheppen en 1 man kruien en na verloop wisselen.

  Als het mogelijk is zou ik een minigraver huren en een paar containers laten wisselen. Je aanhanger mag 3500 kg dragen, maar vermoedelijk is dit met gewicht van de aanhanger. Een kipper weegt al gauw 700 kg, die gaan er feitelijk nog af. Ook mogen veel auto's dit niet trekken, enkel wat jeeps zijn geschikt, maar misschien heb je die?

  Zeker als je veel vrachten rijd zou ik dit wel in acht nemen, een ongeluk is zo gebeurt en je val op als je hele dagen op en neer rijd, dus een aanhouding zit er zo in en als het dan niet in orde is ...

  Ik denk dat je voor deze klus al vlug naar de 90 uur graven gaat (das zeker niet te ruim) en de transporten moet je erbij rekenen. Ik schat in op 100 uur, mits de aanhanger binnen 10-20 meter staat

  Alsik je bedragen van de offertes terug reken denken de aanbieder ook die tijd kwijt te zijn.
   

  12mark12

  • #10
  Sorry, wat slecht gelezen over de transportband, dat scheelt veel tijd, maar uurtje of 80...

  ben zeer benieuwd naar je eindtijd :D
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Wat is de grondsoort ?
  Hoe diep/hoog zit het grondwater ?

  Een cultivator werkt voor geen meter in harde grond, harde grond is goed af te graven met een scherpe steekschop in plakken van ongeveer 5 tot 10 mm dik en de schop moet vaak met de voeten de grond ingedrukt worden.
  Een steekschop is veel smaller dan een bats dus dat schiet niet echt op.

  Ieder avond een paar uurtjes betekent toch al gauw minimaal 3 weken scheppen, met hoog grondwater en/of een paar fikse buien staat het gat steeds vol water.

  Daarnaast is een regelmatige gang naar de fysio ook niet bevorderlijk voor de snelheid van werken. :wink:
   

  Petervermeer

  • #12
  Het is gewoon zand met daarboven grond.
  Ik heb een 15m3 container laten komen die ik in plaats van de aanhanger gebruik.
  Daarnaast heb ik een extra transportband gehuurd. Waardoor de grond direct in de container wordt gedumpt.

  De aanhanger met 2 kuub vond ik toch te gevaarlijk. Daar mijn auto maar 1600kg mag trekken. En de aanhanger met belading ruim 4000kg is. Een boete zou waarschijnlijk duurder zijn dan de container.

  Ik heb vanavond in 5 uur tijd de container ongeveer voor de helft gevuld.

  Het gaat eigenlijk makkelijker dan ik dacht. De nog ongeveer 45 m3 grond verwacht ik over een week klaar te hebben. De container wordt maandag vervangen, woensdag en vrijdag nog een keer.
  De kosten zijn 300,- per container. Dus totaal zo'n 1200 euro aan kosten.

  De fysio heb ik nog niet nodig :)

  Ik verwacht nog een kleine 40 uur nodig te hebben.

  Dan heb ik in totaal een kleine 50 uur gegraven, en dan heb ik het nog op mijn gemak gedaan. Met af en toe drankje ertussendoor.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Een echte doorzetter dus. :prima:
   

  12mark12

  • #14
  Inderdaad, netjes werk
   

  BertPleizier

  • #15
  En? Hoe staat het met het werk?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu