Gordijnrails aan gipsplafond

Klusserzuidholland

  • #1
Ik ben al een paar weken bezig een manier te vinden om gordijnrails aan het gipsplafond in ons jaren 30 huis vast te zetten.
Het probleem is: de gordijnen komen te hangen voor een erker, waardoor rechte gordijnrails niet mogelijk zijn (er moeten 2 bochten in de rails komen). Hier wordt het lastig: ik weet niet precies waar de houten balken in het gipsplafond zitten (waar ik dus de schroeven in zou kunnen schroeven).
Wat kan ik in dit geval het beste doen, zodat de rails niet bij de eerste en de beste keer trekken mee naar beneden komen?
Ik heb begrepen dat men soms in dit geval planken tegen het plafond aanschroeft met gipsplaat pluggen - hebben jullie hier nog tips voor? Moet ik hier nog een bepaalde soort lijm/kit voor gebruiken om dit geheel vast te maken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is het een plafond van gipsplaten of van stuc op riet?
Met een balkzoeker kunt u de regels opzoeken, met een beetje gevoel kan dat ook door met een stomp voorwerp tegen het plafond te tikken, aan het verschil in geluid kunt u horen waar de regels liggen.
 

Klusserzuidholland

  • #3
Hi Jan!
Het plafond is wel van gipsplaten. Enkel met een balkzoeker kom ik er niet - het zijn zware gordijnen en (achteraf gezien) ben ik bang dat er dan te weinig bevestigingspunten zullen zijn.
Heeft er iemand ervaring met het plaatsen van "draag"plankjes voor de rails? In theorie zou dit het gewicht van de gordijnen moeten verdelen - of niet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Gipsplaten zitten normaal 30 of 40 cm h.o.h. op elke regel, een bevestigingspunt is meer dan voldoende.
De eerste twee regels opzoeken, daarna kunt u de rest zo uitmeten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Met kleine gaatjes spoor je de rachels op. Als die gaatjes straks afgedekt worden door de rail zie je er (na reparatie) niets meer van.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Je kunt ook een balkzoeker kopen/lenen van iemand. en eventueel als helemaal aan het begin en eind geen rachel zit op 2 plekken met een hollewandplug de bevestiging vastzetten. Als de volgende bevestiging in de rachel niet al te ver weg zit komt hier niet al te veel kracht op.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Een gordijn geeft rukkrachten, ook al zit een deel van de schroeven in de rachel, er is een grote kans dat de andere dan alsnog los komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu