Golvende ondervloer

RS2K1993

  • #1
Hallo, ik ondervind een probleem met onze ondervloer. De ondervloer golft heel erg over de gehele lengte (c.a. 11 meter):

20201118_175325.jpg
20201118_173950.jpg


De vloer golft zodanig dat de gelegde PVC vloer flinke bobbels vertoont en op de kopse kanten los kan laten (tot nu toe 'maar' 1 plank).

Als ik de ondervloer van de rol haal voel ik op vaste plekken, iedere halve meter een soort bobbel over de gehele breedte, deze is met een bepaalde lichtinval ook zichtbaar.

Ik had gedacht dat de bobbels in de ondervloer vanzelf weg zouden trekken maar dat is helaas niet het geval. De vloer heb ik 2 dagen er op laten liggen (vast gelegd dus niet in verpakking) en nu inmiddels gedeeltelijk verwijderd.

Achtergrond:
Dekvloer met vloerverwarming c.a. 2 jaar oud.
De verwarming staat al lang niet meer aan en heb ik voor de zekerheid naar 10 graden gezet, de watertemperatuur van de verdeler staat ook op 10 graden.
De ondervloer en vloer heb ik ruim 3 dagen laten acclimatiseren.
De ondervloer is 1mm dik en bestaat uit polyetheen schuim met daarop een dampscherm gelijmd, de naden worden afgeplakt met aluminium tape.
De vloer ligt ruim van de muren af, 10mm+

De vloer ligt ononderbroken in de woonkamer, gang, keuken, nis en hal. Op het stuk van 11 meter heb ik aan de ene kant 12mm ruimte en aan de andere kant 22mm ruimte, dit komt ruim overeen met de uitzettingswaarden van de vloer.

Ik heb bij wijze van proef een stuk van c.a.1.5 meter lang uit de liggende ondervloer gesneden en daarop vloertegels gelegd om te kijken of de bobbels verdwijnen. De kortere stukken zijn namelijk wel glad geworden.

Het probleem van de ondervloer doet zich overal voor, echter is het zo dat het zich niet "vanzelf" uit vlakt op het meest lange stuk (rode stuk in de mooie tekening).

mooie tekening.jpg

Hebben jullie tips?

Zou ik een dilatatie in de ondervloer moeten maken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Wat voor soort pvc vloer heb je klik of stroken
 

RS2K1993

  • #3
Peter schreef:
Wat voor soort pvc vloer heb je klik of stroken
Hoi Peter het is klik PVC van c.a. 30cm x 128cm
 

RS2K1993

  • #4
Kleine update. De Zweedse keten waar de vloer vandaan komt verwijst me door naar de lokale bouwmarkt om tips te vragen voor het leggen van een ondervloer, je zou ze toch de nek om willen draaien?

Naar mijn mening en ervaring hoort een ondervloer op rol niet zo erg te golven dat vervolgens de hele vloer bol gaat staan.
Het is niet de te verwachte bolling van de ondervloer omdat hij opgerold is, net zoals inpakpapier, het zit vol met golven.

De vier pakken vloertegels van 60x60cm a 44kg per pak hebben het stukje losse ondervloer van 150 x 100cm in ieder geval niet glad kunnen maken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dan verwacht ik niet dat dit nog vlak zal komen liggen. Les voor de volgende keer dus om te zorgen dat de ondervloer goed vlak ligt en als dit niet lukt door een fout in de ondervloer dan deze terugbrengen ...

Was het een slecht stuk op de rol? Omdat het merendeel van de vloer wel vlak ligt?
 

RS2K1993

  • #6
Vonken_trekker schreef:
Dan verwacht ik niet dat dit nog vlak zal komen liggen. Les voor de volgende keer dus om te zorgen dat de ondervloer goed vlak ligt en als dit niet lukt door een fout in de ondervloer dan deze terugbrengen ...

Was het een slecht stuk op de rol? Omdat het merendeel van de vloer wel vlak ligt?
Ons is verteld dat het er wel uit zou trekken. Aangezien ik alleen ervaring heb met groene platen en de zachtere aluminium folie van laminaat neem je zulk advies mee, er van uit gaande dat het klopt.

In principe klopt het ook als je alleen korte stukken hebt. In de keuken (4 meter) kan het nog net. In de woonkamer (6.5meter) zit je op het randje van ellende.
Op het lange rode stuk v/d tekening zitten we tegen 11 meter aan en daar komt de ondervloer uiteindelijk een paar cm omhoog op de meest willekeurige plekken, de vloer gaat dan vaak los en beweegt natuurlijk veel te veel.

Ik neem in ieder geval mee dat ik daar geen ondervloer en/of vloer koop, aangezien ze het wel verkopen maar je daarna door blijven verwijzen naar de bouwmarkt. Dit doen ze bij twee locaties dus ik heb het verlies maar gewoon genomen. Er staat (C)2015 op de rol, misschien liggen ze al een tijdje te vervormen.

Alle rollen die we hebben, hebben in ieder geval deze vervorming (4 stuks). De ondervloer is natuurlijk een beetje "elastisch" in de zin van, je kunt het uit elkaar trekken/vervormen maar veert niet terug, dat lijkt er zo'n beetje in te zitten. Wellicht hebben ze ze onderin de stelling gelegen op ijzeren profielen van de stelling en heeft de rest van de rollen daar op gedrukt wat tot de vervorming heeft geleid.

Op kortere stukken van zo'n 3 tot 6 meter duw je de bobbels in principe plat, echter bij het eruit halen van de vloer komen de bobbels langzaam weer naar boven.

Ik heb nu als oplossing iedere meter een snede met een mes gemaakt, als je de ondervloer dan plat drukt gaat het soms tot wel een centimeter overlappen.
In de breedte van de rol overlapt het aan de ene kant nauwelijks en na iedere rij van bobbels komt daar een halve cm bij.
Dilatatie aangebracht van 1,5cm op iedere meter, op plekken waar de kopse kanten van de vloer minstens 10 cm van de dilatatie ligt, dit lijkt heel goed te werken.

Extra werk, maar uiteindelijk wel vertrouwen er in. Ik heb dit gisteren gedaan en tot nu toe hoor en zie ik geen holle ruimtes.

Voel me net zo'n crimineel die naar een holle ruimte in de vloer zoekt met een hamertje hahaha.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Jammer dat het zo moet inderdaad maar je hebt het wel weer vakkundig opgelost dan :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu