Golmar 810 vervangen door 510, maar speaker bromt

RonKr

  • #1
Hallo medehobbyisten, ik ben Ron Kruize, woon in Zandvoort en wil(de) omdat mijn 22 jaar oude Golmar 810 dusdanig vergeeld was, deze vervangen
door het nieuwere 510R model. Op zich is het over zetten van de bedrading geen grote klus, maar ik heb een harde brom in de speaker van mijn handset.
Ik had even contact opgenomen met Vercoma, die mij ook niet meteen een oplossing kon geven, anders dan dat t het misschien aan de straatkant lag of dat
de trafo (opeens??) niet lekker meer werkt. Vreemd genoeg, toen ik de 510 een nacht had laten hangen (met de brom er nog in) en ik de volgende dag de
handset probeerde, was de brom verdwenen. Ik heb de handset iedere dag even geprobeerd en na 5 dagen , bromde de speaker helaas weer.
Ik heb toen de oude 810 unit weer even gemonteerd, en daarvan bromde de speaker op dezelfde manier. Wat kan dit zijn? Een plotseling probleem aan de
straatkant (waar ik helemaal niet aan geweest ben), of de trafo, die opeens rare dingen is gaan doen? De JP1 jumper overzetten lost ook de brom niet op.
Alles werkt verder goed, op die brom na. Ik heb een zelfstandig intercom systeem, dus hij is niet verbonden met andere flats in het gebouw.
Heeft iemand een suggestie??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Gemeenschappelijke massa niet ccorrect of DC defect.
Wissel de deuropener en massa eens om.
 

RonKr

  • #3
Hallo Headhunter, dank voor het snelle advies. Net even massa (3) en deuropener (P1) omgezet, maar dat heeft helaas hetzelfde brom effect. Met vr. gr. Ron
 

RonKr

  • #4
Headhunter, denkt u dat het zinnig is dat ik begin met de 12V AC trafo te vervangen? Dit is toch de enige voeding in het circuit he? Met vr. gr. Ron.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Er zijn 2 voedingen, een ac12v voor slot en bel en een DC 6 of 9v voor de spreekverbinding.
De ac en DC zijn aan elkaar gezet zodat er een gecombineerde massa ontstaat.
 

RonKr

  • #6
Aha, de ac12v trafo zie ik in de meterkast zitten, plus een doos waar de draden van de buitenpost samenkomen en die van de binnenpost. In die doos wordt de ac12v op de draden die naar de binnenpost gaan toegevoegd. Zit de DC 6 of 9v in de buitenpost, want die zie ik nergens??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Maak even een paar foto's lijkt NL niet om de originele golmar voeding moet buitenpost te gaan.
Beide spanningen komen bij golmar uit dezelfde voeding.
 

RonKr

  • #8
Goedenavond headhunter. Goed te weten dat er maar 1 voeding is. ik heb de trafo net gemeten en ik zie 15.4 volt stabiel aan de secondaire kant. Ik heb vanochtend nog even een support figuur van Vercoma gesproken, maar betere suggesties dan : kan aan de voeding liggen of aan de bedrading die 22 jaar oud is, kreeg ik niet. Hier zijn een paar fotootjes. Ik ben alleen bang dat daar niet veel aan te zien is. Vast bedankt voor de support!! Groet, Ron. p.s. in de verzameldoos worden de draden van de buitenunit doorgelust naar de binnenunit, met toevoeging van de 12vac voeding.

Buitenunit.jpeg 12vactrafo.jpeg doorvoer.jpeg Verzameldoos.jpeg Golmar150r.jpeg Golmar150.jpeg
 

RonKr

  • #9
Hallo Headhunter. Ofschoon ik alleen de spanning op de trafo heb gemeten en van het verbindings kastje alleen het deksel er even had afgehaald voor een foto, stopte de brom vanavond weer. Ik ga morgen alle verbindingen in dit kastje wel eens even bekijken. Het zou toevallig zijn, maar mogelijk zit daar toch een gammele verbinding in (de aarddraad??) . Ik hou je op de hoogte, Groet, Ron.
 

RonKr

  • #10
Nou, dat was helaas niet van lange duur. Ongeveer een half uur nadat de brom was opgehouden, begon hij weer. Ik heb alle verbindingen in het kastje gecontroleerd en alles daar lijkt me nog prima te zijn verbonden. Groet, Ron.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Heb je al beide regelaars op het toestel dichtgezet?
De ene regelt volume de andere de microfoon, kan zijn dat deze verkeerd staan waardoor de versterker beneden overbelast word.
 

RonKr

  • #12
Nog niet, maar dat ga ik proberen.
 

RonKr

  • #13
Net geprobeerd. De linker pot is van de telefoon. Ik heb het volume nu helemaal dichtgezet, maar de brom blijft.
 

RonKr

  • #14
Wat mij het meest frustreert is dat af en toe de brom helemaal weg is en dan na verloop van tijd weer terug komt, terwijl ik nergens aan de installatie ben gekomen..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Lijkt op defecte uitgedroogde condensator in de buitenpost.
 

RonKr

  • #16
Dat zou best kunnen. Dat de condensator slechts af en toe zijn werk wil doen. Het is geen hoge urgentie dat de brom opgelost wordt. Ik gebruik het intercom systeem echt heel zelden. Het belangrijkst is dat mijn bel het doet. En dat werkt. Dank voor de support en ik laat weten als het probleem gevonden en opgelost is!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Condensator is temperatuur gevoelig.
 

RonKr

  • #18
Ik zal eens kijken als het wat afkoelt of dat effect heeft op de condensator/brom.
Groet, Ron.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu