Golfplaten dak op stacaravan

Toon34

 • #1
Het bitumen (plat)dak van de oude stacaravan van mijn zoon blijft regelmatig nieuwe lekjes opleveren. Ik wil er nu 'n (bitumen) golfplaten dak overheen maken. Heeft iemand hier ervaring mee, tips of aandachtspunten? Voorbeelden zijn ook welkom. Ik ben vooral benieuwd naar de aansluiting op 't bestaande dak ivm windvastheid. BVD.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Plat dak of bijna plat?
  Dan gaat bitumen golfplaten niet werken.
   

  Kluseroplos

  • #3
  Hoi! Tja, ik denk even met je mee..Golfplaten zijn lastig vast te zetten op het dak van een stacaravan. In het dak zelf kun je natuurlijk niet gaan spijkeren of schroeven. Je hebt toch een soort van frame-werk
  nodig op het caravan-dak om de platen op vast te kunnen maken. Een constructie b.v die aan de bovenkant van het dak van de stacaravan vastzit en waaraan je verder een bouwframe vast kunt zetten
  waar vervolgens de golfplaten op bevestigd kunnen worden. Ik heb zelf toevallig ook een oude stacaravan, en daar zit een veranda aan vast gebouwd, met doorzichtige golfplaten. Mijn ervaring is dat
  deze goed vast moeten zitten i.v.m de windvastheid., want de wind kan er aardig onder komen. Liefst ook met een dwarslat erover heen voor extra bescherming tegen harde wind.
   

  Kluseroplos

  • #4
  Maar het moet natuurlijk wel goed aflopen en dat is lastig met een plat dak. De constructie moet dan aan een kant hoger gemaakt worden voor een goede afwatering, en dat kan weer problemen geven met de windgevoeligheid van het geheel. Bijkomend nadeel is, dat als er bomen in de buurt zijn, je er wel rekening mee moet houden dat er gauwer ´plakkaten´ bladeren/naalden op zo´n dak blijven liggen dan op een plat dak. Naast montage van de golfplaten op dit frame , (dit gebeurt d.m.v speciale bevestigingsbouten met ´regenkapje´, deze moeten OP de ´golf´ van de platen vastgezet worden), dient er een extra bevestiging te komen om het zaakje op zijn plaats te houden door middel van hardhouten latten. Die latten moeten dan ook ´met de golf mee´, (om de 40 cm o.i.d. ) bevestigd worden. Uiteraard op de ´golf´ van de platen, en niet in het dal. Eerst had ik dat niet, en sneuvelde er 2 platen toen de wind er vat op kreeg. Maar na die dwarslatten gemonteerd te hebben heb ik nergens meer last van. Maar goed, dit laatste betreft dus een aanbouw van mijn stacaravan, dus dit is wat anders dan een heel dak overkappen met bitumen golfplaten.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Ik denk zet eens eens wat foto's op Klusidee.
   

  Toon34

  • #6
  Bedankt allemaal. Ik ga er inderdaad van uit dat 't dak aflopend geconstrueerd moet worden. Die extra latten zijn alvast 'n goed idee. 't Vastzetten aan de caravan is ook min of meer mijn grootste zorg. Heeft iemand 'n fotootje of voorbeeld? Als ik weer op de camping ben, zal ik zelf ook wat fotootjes plaatsen.
   

  Kluseroplos

  • #7
  graag gedaan. Maar ik snap de gedachte erachter. Met een ´extra dak´ op het originele caravandak
  is je zoon toch weer van de kleine lekjes verlost, en ook al komt er eens mischien een keer -door waterstuwing b.v -een beetje water door het bitumen golfplaten-dak, dan hoeft dat zeker geen probleem te zijn. Heel wat jaren terug zat ik ook eens aan iets dergelijks te denken (een 2e dak) omdat ik lekkage had.Toch heb ik een nieuw bitumen dak er op laten branden omdat de caravan nog niet zo heel oud was toen en ik dit het nog wel waard vond.
  Nu zou ik dat ook niet meer laten doen, de stacaravan is inmiddels te oud ervoor en aangezien dit best prijzig is, zou ik ook een goedkoper alternatief bedenken, iets wat ik zelf kan doen.
  Tip: kijk eens rond op campings als je toevallig eens in de buurt ervan bent, dan kan je soms goede ideeen opdoen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Bitumen golfplaten gaan heel snel doorzakken, als die niet heel goed ondersteund worden.
  Zeker als de zon er op staat.
   

  Toon34

  • #9
  Bedankt. Ik heb begrepen dat de "gordingen" (nou ja: steunlatten) 45 cm uit elkaar moeten liggen. Wat vind je daarvan?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
  Waarom geen hele nieuwe laag dakbedekking erover?
   

  Toon34

  • #11
  Is dat 'n advies of 'n vraag? We denken dat 'n golfplaten dak niet alleen waterdicht is maar ook zonwerend en dus enigszins temperatuurverlagend in de zomer. Is maar 'n idee hoor.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Dat was een vraag.
  In #2 geef ik al aan dat golfplaten bij een plat dak niet gaat werken.
  Je moet een minimale hellingshoek hebben om waterdicht te zijn.
  En verder moeten er vrij veel ondersteuningen onder, en het geheel mag niet wegwaaien.
   

  Kluseroplos

  • #13
  maar laat t.z.t.maar eens weten hoe jullie het gedaan hebben met de stacaravan.
  Succes in ieder geval!
   

  Toon34

  • #14
  Mijn dank. Zal ik doen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu