Goed zaagblad voor afkortzaag

Zandmenneke

  • #1
Aangezien mijn vorige vraag afgesloten is door de forumbeheerder, laat ik mijn vraag anders formuleren. Ik heb een afkort zaag gekocht en wil deze gaan gebruiken voor het zagen van laminaat parket. Het standaard blad wat bij de machine is geleverd is een 216x30 met 40 HM wisseltanden

Zou iemand mij kunnen adviseren of dit blad geschikt is voor het zagen van laminaat? Zo niet, zou iemand mij kunnen vertellen wat ik het beste voor blad kan gebruiken voor het afkorten van laminaatparket (technische specificaties). Ik moet flink wat zaagwerk doen, dus het zagen moet snel en netjes gedaan kunnen worden.
 

H@ns

  • #2
Voor laminaat heb je bij dat formaat zaagblad zo'n 50 widia tanden nodig.

Deze speciale laminaatzaagbladen zijn los te koop
 

Millew

  • #3
Het beste is een HM (=widia) dakkant zaagblad, geschikt voor belegd plaatmateriaal, 50 á 60 tanden. Deze zijn echter duurder dan een wisseltand zaagblad. Ook de slijpkosten zijn wat hoger.

Laminaat ondersteboven leggen om te zagen. De diepte van het zaagblad zo instellen, dat het blad maar een paar mm door het laminaat steekt. Dat beperkt het afbrokkelen van de kunststof laag.

Al naar gelang de hardheid van het laminaat is de slijtage van het zaagblad behoorlijk groot. Als je echt veel laminaat moet zagen en door wil werken, koop dan twee bladen, zodat je er ondertussen één kan laten slijpen.
 

H@ns

  • #4
Het gaat om een afkortzaag dus ondersteboven leggen is niet nodig en zaagdiepte instellen is niet mogelijk (tenzij het een radiaalzaag is)
 

Millew

  • #5
Bij een afkortzaag zit het zaagblad toch boven het materiaal? Dus andersom dan bij een tafelzaag. Door het materiaal om te draaien, verminder je de kans op afbrokkelen van de kunststoflaag.
Bij een niet instelbare afkortzaag, zal de zaagdiepte dan wel altijd op de goede stand staan, dus enkele mm voorbij het materiaal.
 

Zandmenneke

  • #6
Het is KGS216 van een bekend gereedschapmerk (@moderator, dit is slechts ter verduidelijking om wat voor machine het gaat, aangezien er tegenwoordig zo veel verschilende confuraties zaagmachines zijn. De vraag gaat nog steeds om advies over het zaagblad) . Dit is zo een afkortzaag, met een rond zaagblad, waarbij het zaagblad boven het werkstuk hangt. Middels een glijstang kun je de zaagmachine parallel aan het werkstuk bewegen.
 

Millew

  • #7
Dit verandert niets aan het advies voor het soort zaagblad.

De aanvullende adviezen van mij waren voor het soort machine. En dat verandert ook niet, omdat ik al vrijwel zeker wist om wat voor een soort het ging.
Overigens merk je vanzelf wel wat de mooiste zaagsnede oplevert als je wat gaat proefzagen. Wat dat betreft, zou je het blad, dat je nu hebt, ook kunnen proberen. Je krijgt misschien een wat minder nette zaagsnede. Maar meestal verdwijnt de zaagsnede toch onder een plint.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Leg eerst een strook hout op de zaag en zaag dit in
(neem het hout breder dan het laminaat zodat je het niet doorzaagt)

vervolgens zaag je het laminaat.
het kunststof laagje heeft dan steun tot tegen het zaagblad en zal veel minder snel afbreken
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Bij dit soort machines een stuk lat o.i.d. tegen het stootstuk aan leggen en daar het laminaat tegenaan, de zaag naar beneden drukken en naar u toe halen.
De zaagsnede begint aan de rand van het laminaat, de zaag slaat van boven in het laminaat, zo levert het een mooie zaagsnede op, ook met een wat simpeler zaagblad, wel fijn getand overigens.
 

Coko

  • #10
Jan schreef:
Bij dit soort machines een stuk lat o.i.d. tegen het stootstuk aan leggen en daar het laminaat tegenaan, de zaag naar beneden drukken en naar u toe halen.
Bij dit soort machines de zaag altijd van u wegduwen!!!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Met het grote risico dat het materiaal omhoog komt en vast slaat.
 

Coko

  • #12
Jan, jij bent behoorlijk gevaarlijk bezig. Elke gebruiksaanwijzing voor dergenlijke machines zegt dat je de zaag van je af moet duwen om ongelukken te verkomen. Een blik naar de zaagtanden laat zien dat deze gemaakt zijn om van de gebruiker afgeduwd te worden.
Het naar je toetrekken kan juist gevaar opleveren.

Google maar eens naar de gebruiksaanwijzing van de machine die de topic starter gebruikt. Het geven van foutief advies mbt gereedschapgebruik is een slechte zaak die tot vewondingen kan leiden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Het lijkt me handiger dat u de juiste link plaatst, u beweert immers dat mijn bewering niet klopt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Uit de gebruiksaanwijzing van mijn machine (goedkoop merk):
Code:
DE SCHUIFFUNCTIE GEBRUIKEN
Men moet de machine vast schroeven op een werkbank.
Gebruik de schuiffunctie voor het zagen van brede werkstukken:
• Zet het werkstuk vast in de klem
• Draai knoppen (10) weer vast (tegen de klok in)
• Schuif de machine zo ver mogelijk naar u toe.
• Zet de machine aan met de schakelaar
• Breng de zaag langzaam omlaag zodat het
zaagblad door het werkstuk zaagt
• Duw de machine langzaam naar achteren (in de
richting van de langsgeleider)
• Breng de machine voorzichtig weer omhoog en
zet de machine uit door de schakelaar los te
laten

Ik was gewoon benieuwd of ik het goed deed... :)
 

Coko

  • #15
Jan schreef:
Het lijkt me handiger dat u de juiste link plaatst, u beweert immers dat mijn bewering niet klopt.
verwijzing naar zino1.pdf helaas niet meer werkend


naar onder scrollen (hoofdstuk 8.1), maakt niet uit voor welk merk , dit soort radiaal afkortzagen altijd van u af bewegen.
 

H@ns

  • #16
Het wordt er allemaal niet duidelijker op zo!

iedereen schijnt te weten om welk merk en type zaag het gaat zonder dat dit ergens gemeld staat :?

Uit de beschrijving valt op te maken dat het om een radiaalzaag gaat, een zaag die langs een horizontale as loopt en in gebruik vanuit het verste punt naar de gebruiker toegetrokken moet worden.

De beschrijving die Jan hierboven geeft is dus de juiste methode om zo'n zaag te gebruiken, Afgezien van het naar beneden drukken maar dat kan per model misschien verschillen, normaal stel je de diepte vooraf in.

De reden dat dit zo moet is dat de zaag in meeloop verspaant waar een gewone zaag in tegenloop verspaant. Deze info gaat misschien wat ver voor de mensen die uitsluitend met hobbymachientjes werken en afhankelijk zijn van de gebruiksaanwijzing i.p.v. jarenlange gebruikerservaring (niemand specifiek bedoelende, uitsluitend algemeen bedoeld!!)

Door de verspaning in meeloop is het ook het beste om de zichtkant boven te houden. planken onder het laminaat gaan echt geen verlaagde kans op uitsplinteren geven!

Aan de TS om even opheldering te geven middels het vermelden van het merk en type zaag zodat niet het hele topic volstroomt met tegenstrijdige adviezen over verschillende soorten machines!

Voor de goede orde, het verhaal hierboven gaat over een normaal model radiaalzaag (ook wel genoemd radiale armzaag)
Niet over mengvormen van een radiaalzaag en afkortzaag.
 

Coko

  • #17
Zandmenneke schreef:
Het is KGS216 van een bekend gereedschapmerk
De ts heeft dus duidenlijk het type vermeld,goed lezen van het topic is niet zo moeilijk maar wel nodig om goed advies te geven. Dit type is wat de meeste mensen kennen als radiaal afkort zaag.
De radiaalarm zaag zullen de meeste hobbyisten niet eens kennen.
 

H@ns

  • #18
Deze dus?

afbeelding niet gevonden

Een gewone hobby afkortzaag die in tegenloop verspaant en van boven naar beneden in het materiaal gedrukt wordt.

Overigens is goed lezen voordat je antwoord inderdaad zeer aanbevolen !
via een typenummer en cryptische omschrijving een zaagsoort achterhalen via google is een heel ander verhaal!!

In dit geval een wat lastig/gevoelig punt omdat zijn vorige topic juist was gesloten vanwege het noemen van een merknaam :?

Hoe dan ook de vraag was hoeveel tanden? antwoord minstens 40 voor die diameter, wolframcarbide tanden zoals Widia bijvoorbeeld. HM is er in meerdere kwaliteiten.
 

Zandmenneke

  • #19
De vraag was aan welke technische specificatie moet het zaagblad voldoen om er goed laminaat mee te kunnen zagen. Is dit met het standaard zaagblad mogelijk 216x30 40tanden , of is het beter een ander blad te gebruiken. Typenummer was slechts ter indicatie aangegeven omdat er wat onduidelijkeid was over wat voor zaagmachine het precies gaat.

Hoewel ik geen bouwspecialist ben, zal het bedienen van de zaagmachine me nog wel lukken. Graag terug on topic dus.
 

Millew

  • #20
H@ns schreef:
Voor laminaat heb je bij dat formaat zaagblad zo'n 50 widia tanden nodig.
Millew schreef:
Het beste is een HM (=widia) dakkant zaagblad, geschikt voor belegd plaatmateriaal, 50 á 60 tanden. Deze zijn echter duurder dan een wisseltand zaagblad. Ook de slijpkosten zijn wat hoger.
Jan schreef:
. . . met een wat simpeler zaagblad, wel fijn getand overigens.
Antwoorden genoeg, lijkt mij zo.

Het is ook afhankelijk van wat je verwacht van het zaagblad en wat je er voor uit wil geven.
Veel mensen zagen laminaat met een decoupeerzaag en zijn daar tevreden mee.
En als je kwaliteit voor op stelt qua levensduur en zaagprestaties gaat het veel geld kosten.
Zo'n zaagblad waar ik het over heb, kostte mij ca. 10 jaar geleden meer dan 200 gulden bij een vakhandel in gereedschap.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu