Glitsa traplak of projectlak voor trap?

Datron

  • #1
Mijn donker eikenhouten trap is toe aan een nieuwe laklaag en daarbij dacht ik aan de Glitsa producten. Het is een open eikenhouten trap met losse planken aan een ijzerenpijp geregen. De planken wil ik compleet kaal maken en opnieuw schuren. Er zitten hier en daar wat deukjes en krassen in de planken en op sommige plekken in de oude laklaag behoorlijk versleten.

Ik zit nu te twijfelen tussen twee lakken. De bekende traplak van Glitsa en de projectlak van Glitsa. De reden waarom ik de projectlak zou willen gebruiken is omdat deze wel in mat te krijgen is (traplak alleen eiglans) en dat dit een 2k lak is daardoor waarschijk nog duurzamer. Is deze 2k projectlak geschikt voor een trap ook i.v.m. de stroefheid? M.a.w. is deze lak niet te glad om voor een trap te gebruiken? O.a. Glitsa spreekt altijd over eiglans, maar hoe glanzend is eiglans t.o.v. mat, zijdeglans en hoogglans lak?

Ik weet dat er diverse andere oplossingen zijn om de trap "stroef" te maken, maar deze gebruik ik liever niet. Te denken aan: Glitsa traplak antislip, antislip stroken infrezen of plakken, halve maantjes, etc.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Des te lager de glansgraad des te "stroever" is de afwerklaag, dus uw keuze voor een matte 2k projectlak is prima, zeker als u de treden volledig blank gat schuren.
 

Datron

  • #3
Weet u misschien ook hoe eiglans kwa glans zich verhoudt tot mat, zijdeglans en hoogglans?

Ik lees net dat je de gemengde 2k projectlak niet in een gesloten bus mag bewaren, maar hoe bewaar ik het dan? Ja in een openbus, maar dan gaat het opdrogen natuurlijk. Of moet je de bus in in één keer opmaken? Het is nodig om meerdere lagen aan te brengen dus een wacht tijd heb je altijd.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Als u component A met component B mengt ( 2K = 2 componenten weet u nog?) ontstaat er een chemische on-omkeerbare reactie die warmte produceert. Als u deze gemengde componenten in een afgesloten bus gaat stoppen dan krijgt u door de warmteontwikkeling een drukopbouw.

De rest kunt u raden. Plof!

Er is ook geen reden om de gemengde componenten te bewaren: na 2 uur is de zogenaamde"potlife" ofwel de tijd dat u het mengsel kunt gebruiken verstreken en moet u het restant afvoeren als chemisch afval.

2k producten dient u uiterst zorgvuldig te mengen en de verhoudingen volgens voorschrift toe te passen. Maak niet meer aan dan dat u in ca. 2 uur kunt verwerken.

Eiglans zit tussen mat en zijdeglans in.
 

Datron

  • #5
Dat is nog wel een gedoe dus met die 2k lak. Het is een trap voor twee verdiepingen en er moeten minimaal drie lagen op. Dan moet ik erg vaak een mengsel aanmaken dus. Ik heb nu nog geen idee hoeveel ik kan verwerken in 2 uur. Dan moet ik nog even zien of die 2k lak wel wat is voor me. De gewone traplak werkt dan makkelijker.

In ieder geval bedankt voor het advies.

Ohja kan ik het best een kwast of een roller gebruiken?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Persoonlijk doe ik traptreden met een platte kwast als ik transparante afwerking heb, maar ja, ik ben iemand van het oude stempel.

Met een imitatie-mohair rollertje (velours) gaat het ook. Deze zorgen voor een pluisvrije afwerking.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu