Glazen plaat boven douchedeur in nis monteren

Peristilius

 • #1
Ik heb een inloopdouche met gemetselde wanden in mijn badkamer. In de douche zit een 100mm ventilator, maar de badkamer is relatief groot en deze blijft lang vochtig door de beperkte capaciteit van de ventilator. Daarom wil ik de nis van de inloopdouche afsluiten (met een voldoende spleet voor ventilatie), zodat de rest van de badkamer niet zo vochtig wordt en de afzuiging van de douchecabine vlot verloopt.

De totale hoogte is ongeveer 240cm en de nis is 72cm breed. Ik heb al een geschikte deur van 200x72cm, ik ben alleen nog aan het puzzelen hoe ik de ruimte boven de deur het beste kan dichtzetten. Het plan is om een stuk veiligheidsglas te bestellen en dit tussen de wanden te monteren, maar ik ben nog niet zeker hoe. Zou kitten in U profielen stevig genoeg zijn om de glasplaat te dragen? Ik heb gezien dat er speciale klemprofielen bestaan maar deze zijn schreeuwend duur.

Bij voorbaat dank voor suggesties!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Als er een mogelijkheid is de glasplaat op de wand te zetten kunt u dat doen via een u-profiel en aan de zijkanten met onderstaand profiel dat met een schroefje vastgezet wordt.
Het kan allebei met onderstaand profiel als u dat mooier vindt, plaats er dan drie stuks.

 

Peristilius

 • #3
Bedankt voor je reactie.

Het probleem is dus dat de glasplaat nergens op staat, omdat er een douchedeur onder komt. De bevestiging is alleen aan de zijkanten aan de muur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Dat heb ik verkeerd begrepen.
Het profiel hierboven kunt daar ook voor gebruiken, een klein schroefje onderaan in het profiel draaien waar het glas op komt te rusten, zorg er voor dat het glas niet direct op de schroef rust, een stukje rubber o.i.d. tussen schroef en glas plaatsen.
 

Peristilius

 • #5
Ik bedenk me net dat ik dan in principe de glasplaat ook op de muurprofielen van de douchedeur kan laten steunen. Wat is de naam voor de afgebeelde profielen? Dan weet ik een beetje wat ik moet zoeken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #6
Kun je niet gewoon een grotere ventilator gebruiken, met meer capaciteit.
Of anders een ventilatie box met afstand bediening er tussen als dat kan boven het plafond.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Geen idee van de naam maar een bezoekje aan 1 van de grote bouwmarkten of sanitairspecialisten levert wel resultaat op denk ik.
 

Peristilius

 • #8
Peter,

Die optie heb ik ook al bekeken, maar dat zou betekenen dat ik het plafond in de badkamer zou moeten slopen, en dat was ik voorlopig nog even niet van plan. Bovendien is de luchtstroom door mijn badkamer niet ideaal, dus leek het mij wel een goed idee om het vocht zoveel mogelijk in de douche te houden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #9
Loopt het ventilatie kanaal rechtstreeks naar buiten, of loopt die ook nog een stukje over de zolder bijvoorbeeld.
Anders zou je op zolder een ventilatie box kunnen plaatsen.

En komt er wel genoeg verse droge lucht de badkamer binnen, via een ventilatie rooster onder in de deur, of minimaal 2 cm vrije ruimte tussen deur en dorpel.
Want dat is heel belangrijk.

Zorg ook dat de badkamer verwarmd wordt, dat scheelt al heel veel condens.
 

Peristilius

 • #10
Het betreft een badkamer in een slecht geïsoleerde aanbouw. De afzuiging gaat rechtstreeks door het dak naar buiten, maar de dakdoorvoer zit niet recht boven de ventilator, wat vervangen lastig maakt. We verwarmen de badkamer wel, maar niet te intensief vanwege het grote warmteverlies. In de deur zitten 4 gaten van 40mm voor verse luchttoevoer.

Voor de totale badkamer is een afzuigdebiet van 250m3/uur gewenst, voor alleen de douchecabine is dit ongeveer 50m3/uur. Voor de douchecabine is mijn ventilator met een luchtstroom van 100m3/uur dus ruim voldoende. Bovendien is het in mijn ogen efficiënter om alleen de vervuilde lucht snel af te voeren ipv alle lucht uit de badkamer.

Waarschijnlijk ga ik ergens in de komende jaren het dak wel isoleren, dan kan ik kijken naar betere ventilatie, maar voorlopig los ik het graag op met betere vochthuishouding.
 

Peristilius

 • #11
Ter illustratie, de deur zit er inmiddels in, ik wil dus de open ruimte boven de deur nog zo veel mogelijk dicht zetten.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #12
Lucht toevoer is onvoldoende, 4 rond 40 is 50 cm^2. Dan werkt de afzuiging niet. Ter info: een spleet van 2 cm onder de deur is 160 cm^2.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #13
Heeft die ventilator wel de juiste beschermingsklasse?

Verder kunnen dit soort ventilatoren ook nauwelijks druk opbouwen. Het afvoerkanaal moet daarom kort zijn en mag niet teveel weerstand hebben in de vorm van bochten, flexibele slang etc.
 

Peristilius

 • #14
Dat de luchttoevoer onvoldoende was wist ik niet, ik heb deze gaten juist gemaakt om het te verbeteren, voorheen was er alleen een spleetje van 0,5 cm onder de deur. Ik kan de deur waarschijnlijk nog een cm inkorten, meer gaat de boarddeur niet waarderen denk ik. Bestaat er een manier om de toevoer capaciteit te berekenen? Internet laat me op dit gebied een beetje in de steek.

De ventilator heeft beschermingsklasse ipx4 en is meer dan een meter van de douchekop verwijderd. Ik schat het afvoerkanaal op ruim twee meter met twee bochten, niet ideaal, maar dat is voorlopig even wat het is. Als ik met het dak aan de gang ga kan ik daar wat aan veranderen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #15
U kunt tussen de deur en de glasplaat wat meer ruimte aanhouden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu